logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subbasik 600W na STX :D

filip.s 04 Maj 2005 19:23 39355 101
REKLAMA
  • Witam! Chciałem pochwalić sie swoją konstukcja, a jest to mały sub na
    2 sztukach STX GDN-38-300-8-AE wielkość 1000x510x500, buda ma około
    190 litrów otwór BR ma wymiary 400x130 i glębokość 300. paka strojona
    na 40Hz. Sprawnoś tego suba wynosi około 97-98dB. Docelowo bedzie zamontowana jeszcze krata i gabka dźwiękoprzepuszczalna
    ale narazie nie ma hajsu :(

Obudowe wykonałem z plyty wiórowej 18mm, w srodku są poprzeczne wzmocnienia.
    Kolumna swietnie nadaje sie do nagłosnienia niedużej sali lub mały plener.
    Do tego subbasu bardzo dobrze nadaje się nadstawka użytkownika TOADI na solton-craft 15-200 + GDWT.
    Kolumny planuje zasilić z koncówek DAP - P1200.
    Jest to tania alternatywa wobec drogiego sprzetu estradowego. Glosniki jak za ta cene sa rewelacyjne, dlatego za absurdalnie niska cene udalo mi sie uzyskac zadowalajaca jakosc.

Koszty około 600zł

wysyłam kilka fotek:
    Załączniki:
    • Subbasik 600W na STX :D sub_leży.jpg (56.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subbasik 600W na STX :D stx_przud.jpg (54.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subbasik 600W na STX :D 2xSTX38.1.JPG (45.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    filip.s
    Poziom 23  
    USŁUGI ELEKTRO-INSTALACYJNE
    Instalacje elektryczne, alarmowe, TV i SAT, internetowe, domofonowe.

Montaż, konserwacja, Naprawa, Pomiary Elektryczne, Projekty elektryczne Posiadamy uprawnienia SEP i UB. itp.

Szybko, Tanio i Solidnie.

Tel. 506-435-814 Fax. 22-489-74-10
    filip.s napisał 825 postów o ocenie 85, pomógł 50 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1461638
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Witam kolege z rodzinnego miasta , nie powiem konstrukcja niczego sobie dobra cena jak na ta konstrukcje , moze nieznam sie na akustyce tak bardzo, ale jestem pod wrażeniem tak młodego konstruktora jakim jest dj_stopa

pozdrawiam marniu

moze wpadne do ciebie na odsłuch !
  • #3 1462252
    Wojas
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam, widzę nieźle odwaloną robotę, chciałbym usłyszeć jak to gra na full mocy :) Może usłyszę w swojej mieścinie :D hehe, to by było niezłe :] nie no...świruje :) myślę że to będzie naprawdę nieźle chodzić , Pozdrawiam Dj_Stopę . Wojtas .....
  • REKLAMA
  • #4 1463513
    blantozaur
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    najlepiej sprawdzic ze 2 sztuki tego cuda w niewielkiej sali albo plener
    nie jest to co prawda tuba aale na uzupelnienie nastawek idalnie
    projekt cacy

---------------

przy robieniu takiego suba maluje emalia lub czarn*chem plyte w okolicy wylotu estetycznie poprawia to wyglad , choc roznica kolorow drapie w oko
  • REKLAMA
  • #5 1464054
    !ron
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Kratka tam będzie na całej kolumnie czy tylko pojedyńcze grille na każdym głośniku? Poza tym to bardzo fajna kolumienka, czym to zasilasz obecnie?
  • #6 1464682
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    He He ja bym to zapalił na jakimś wzmaku 400W - albo mostek z STK4050...

Pozdrawiam Misian@
  • #7 1464993
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Witam! krata bedzie na całej przedniej ściance plus gąbka dźwiekoprzepuszczalna. Zasilam to aktualnie dwoma końcówkami po 140W 8ohm.
  • REKLAMA
  • #8 1466512
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    No Pieknie w Koncu cos wiekszego na STXach
    Jezeli efektywnosc oceniasz tak wysoko to musi niezle garowac ciekawe czy urzywajac 2 na strone takich mozna naglosnic mala imprezke w plenerze

W sumie w fazie projektu nie pomyslelismy o jednym mozna bylo br zrobic na cala szerokosc scianki przedniej (zrobic ja z 2 kawalków ale wymusilo by to urzycie sztywniejszego materialu np sklejki ktora jest droga ) ale chyba tak zrobie w swoich ale to w okolicy wakacji :D.
    Wiesz tylko jedna uwaga gabka na kracie wyglada bardzo pieknie jak sie zrobi o czym sie przekonalem po kilku graniach niestety w okolicy br robi sie brzydki nalot kurzu na gabce ja chyba dlatego zrezygnuje z niej przy robieniu subów.

Swoja droga ciekawe czy da sie swieczke zgasic
  • #9 1466521
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    M.in. dlatego gabki nie polecam nikomu... Tutaj pow. wylotu jest dosc spora, wiec moze swieczek nie zdmuchnie ;) Mysle, ze jest to optymalna konstrukcja - robienie osobnych paczek dla kazdego glosnika wychodzi drozej i jednak ciezsze bedzie, natomiast wiecej niz 2 glosniki w jedna obudowe tez nie da rady - bo juz by bylo co nosic.

Ciekaw jestem jakie natezenia oferuje taki subwoofer?
  • #10 1468177
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Wypas. Sam planuje zrobic cos takiego tylko w obudowie takiej jak elestra sbd 2.15-600. Do tego pojdzie 8 nadstawek na gdn 20/40 i gdwt 9/40:) Wiem ze to smiesznie brzmi lecz wysoko je utne a 8 huku troszke narobi:)
  • #11 1468333
    filip.s
    Poziom 23  
    Witam! mysle ze zbyt wiele nie zyskasz na takiej kontrukcji jak elestra sbd 2.15-600 może tylko ukierunkowanie dźwięku. jak zrobisz ten subbas to sie pochwal :D :D .

Pozdrawiam!
  • #12 1468989
    filip.s
    Poziom 23  
    hehe dzieki. Mam pewnego upierdliwego sąsiada i gdy włącze troche głośniej zaraz do mnie przychodzi ale musze go wyszkolić. wstawie kiedys do pokoju 5kW i rozkręce na full :twisted: :twisted: :twisted: wtedy dopiero gościu bedzie miał rozrywkę :P

Pozdrawiam!
    dj_stopa(_at_)poczta.fm
  • #13 1469079
    SuWeK
    Poziom 12  
    fajna konstrukcja ciekawe ile wazy
  • #14 1469472
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Ile tu może wynosić dolne pasmo przenoszenia? :twisted:
  • #15 1469539
    filip.s
    Poziom 23  
    waga tego suba to jedyne 55kg :twisted: pasmo przy -3dB to około 40Hz. sub nie jest wcale taki cięzki bo sam go protrafie przenieść a waże tylko 10kg więcej od niego :twisted:

Pozdrawiam
    dj_stopa(_at_)poczta.fm
  • #16 1469834
    kiepol
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Bardzo fajna konstrukcja :D Bardzo mi się podoba... Co do upierdliwych sąsiadow, to też takiego jednego posiadam :P Przychodził do mnie kiedyś i mówił, że mu kasety z pułek lecą... hehehe, teraz niestety już nie przychodzi, chyba mu się znudziło :( Raz nawet zadzwonił po straż miejską, to miałem od nich telefon, żeby ściszyć :P Teraz sąsiad zobaczył, że chyba nic mu to nie dało, bo ja i tak dalej robie swoje i zrezygnował... ;(
  • #17 1470110
    filip.s
    Poziom 23  
    hehe u nas w miescie nie ma czegos takiego jak straż miejska (i chyba dobrze :P ) dizs sie do mnie juz sąsiad dobijał ale po 20 minutach dzwonienia dzwonkiem chyba mu sie znudziło :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
  • #18 1470147
    Mietki
    Poziom 15  
    Ale wiecie co sasiedzi .. ciekawy temat moze byc na elektrodzie !
    uwazam ze jak sasiedzi przychodza to ma to też dobre strony
    1. Jak jest stary to dobrze mu zrobi ruch bo musi sie przejsc do ciebie ( ruch jest dobry )
    2. w wprzyszłosci bedziesz umiał wyczuc kiedy jest zły a kiedy nie

Ja juz podiołem decyzje Muza ostry bass :D i w szystko jasne
  • #19 1470318
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    No subbasik zarąbisty!!! :)
    Właśnie pracuję nad kolumnami na CraaftTC15-200+GDWT. I nie powiem ze to będą typowe nadstawki... :P Paki wychodzą duże i ciężkie, bo lubię solidnie!
    Też planuje taki subik na 2*STX38/300 i po jednym na strone. Wtedy będą 3x15" na strone - może już być :)
    Mam pytanko: dlaczego dałeś taki rozdaj br-u??? Nie lepiej dać kilka sporych "rur" z plastiku???
    Pozdro!!!
  • #20 1470480
    filip.s
    Poziom 23  
    hehe odpowiedz prosta :twisted: poprostu tanio wychodzi :D a kup np. 4 lub 6 sztuk br po 3zł sztuka to daje 18zł :twisted: dosyć duża powierzchnia jest tego br ale ja i tak go troche zmniejszyłem :P na początku toadi mowił zeby dać 45x15cm a ja zrobiłem 42x13cm :D i obniżyło sie strojenie do 40Hz :P

Pozdrawiam!
  • #21 1473506
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    Witam,
    czy kolumna Kolegi nadawałaby się do nagłośnienia 100-150m² sali jako bas? Pracowałaby z ADSem LX1400 - muszę szukać oszczędności w głośnikach, bo utopiłem dużo kasy na mikser i końcówkę. ;) Oprócz tego na górę i środek byłyby 2x300W kolumny IDEXa podłączone pod drugi kanał wzmacniacza.
    PS. Czy wie może Kolega, gdzie można nabyć filc na obicie i maskownicę do głośnika?
  • #22 1473660
    filip.s
    Poziom 23  
    na taka powieżchnie mysle ze wystarczy jeden sub ale ja bym dał dwa :D:D filc i krate można kupic na www.dexon.pl

Pozdrawiam
  • #23 1480111
    Likas
    Poziom 10  
    Witam. Konstrukcja całkiem fajna ale... Nie "jeździ" Ci ten sub jak go zapuścisz? Apropo zasilenia go... masz coś konkretnego dla niego?

PoZdR....
  • #24 1480179
    filip.s
    Poziom 23  
    subbas nie "jeżdzi" :twisted: :twisted: aktulalnie zasilam to z dapa p-1200 porzyczonego :twisted: było pytanie czy świeczke sie da zgasić odpowidam: nie wiem :twisted: ale zapalniczke zgasi :P :P :P

Pozdrawiam!
    dj_stopa(_at_)poczta.fm
  • #25 1482278
    INtRO_Tech
    Poziom 14  
    Swietna konstrukcja, zapewne niezle daje popalic w domu:D na sali lub innej imprezie pewnie tez:P. Niedlugo zaprezentuje swoje sprzety ktore aktualnie sa w fazie ukonczeniowej:) tj. wzmacniacz + 2 kolumny estradowe, pozdrawiam wszystkich elektrodowiczow:)
  • #26 1510227
    majes
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Cytat:
    Do tego subbasu bardzo dobrze nadaje się nadstawka użytkownika TOADI na solton-craft 15-200 + GDWT.

co to jest nadstawka?? Tylko proszę się nie smiać :)
  • #27 1510444
    INtRO_Tech
    Poziom 14  
    Nadstawka to kolumna odpowiadająca za odtwarzanie czesci srednio-wysokotonowej... :D
  • #28 1510905
    ata.music
    Poziom 12  
    Nadstawka to to samo co satelita. Inaczej mówiąc subbas zbiera ci same niskie dźwięki i daje tego kopa. Nadstawka czyli kolumna zbierająca tony niskie średnie i wysokie. Całość daje pełne pasmo.
  • #29 1511288
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    No cos prawie jak zestaw np. 2,1 do kompa. 2 to takie "nadstawki" a 1 to sunbbas (subwoofer...) :)
  • #30 1511430
    filip.s
    Poziom 23  
    ata.music napisał:
    Nadstawka czyli kolumna zbierająca tony niskie średnie i wysokie.

raczej bym sie z tą wypowiedzią nie zgodził :P nadstawki (satelity) przenoszą góre, środek i mid bass :)

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji subwoofera opartego na dwóch głośnikach STX GDN-38-300-8-AE w obudowie o pojemności około 190 litrów, z otworem bass reflex (BR) o wymiarach 400x130 mm i głębokości 300 mm, strojonej na 40 Hz. Efektywność subwoofera oceniana jest na około 97-98 dB. Obudowa wykonana jest z płyty wiórowej 18 mm z poprzecznymi wzmocnieniami. Subwoofer jest zasilany obecnie dwoma końcówkami mocy po 140 W na 8 Ω, docelowo planowane jest użycie wzmacniaczy DAP P1200. W dyskusji poruszono kwestie konstrukcyjne, takie jak zalety i wady zastosowanego tunelu BR, możliwość zastosowania kratki i gąbki dźwiękoprzepuszczalnej, a także wpływ rozmiarów i kształtu obudowy na brzmienie i kierunkowość dźwięku. Użytkownicy wymieniali się doświadczeniami dotyczącymi mocy wzmacniaczy, efektywności SPL, oraz zastosowań subwoofera do nagłośnienia małych sal i plenerów. Poruszono także temat nadstawek (kolumn średnio-wysokotonowych) na głośnikach Solton-Craft 15-200 i GDWT, które współpracują z subwooferem. Wskazano, że do większych sal lub plenerów zaleca się stosowanie większej liczby subwooferów lub głośników o większej mocy, np. Kappa Pro 15LF lub Omega Pro 18. Dyskutowano również o połączeniach głośników (równoległe 4 Ω), filtrach aktywnych i pasywnych, oraz o kosztach i dostępności komponentów. Wątek poruszył także kwestie praw autorskich i nieuczciwej sprzedaży głośników po zawyżonych cenach. W podsumowaniu konstrukcja uznana jest za solidną i efektywną do zastosowań amatorskich i małych imprez, z możliwością rozbudowy do większych systemów nagłośnieniowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA