logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy do wykonania instalacji elektrycznej potrzebna jest działalność gospodarcza?

fad 05 Lis 2008 19:50 3633 11
  • #1 5705494
    fad
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam uslyszalem gdzies zeby wykonac np sobie lub komus instalacje elektryczna to trzeba miec zarejestrowana dzialalnosc gosp.? Czy to prawda? Czy majac uprawnienia E 1KV moge robic inst elekt i sie pod tym podpisywac?
  • #2 5706086
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Możesz robić instalacje elektryczne ale dla firm na umowę zlecenie. Między dwiema osobami fizycznymi nie można spisać umowy zlecenia. Możesz wykonywać instalacje ale według projektu zrobionego przez projektanta. Możesz sobie wykonać instalację elektryczną, jest to tz. metoda gospodarcza, lecz oczywiście projekt robi ktoś z uprawnieniami do projektowania inst. elektrycznych, po za tym pomiary powinien wykonywać ktoś inny uprawniony do tego...
    Ogólnie jeśli nie masz firmy najlepiej jest podpiąć się do firmy np. wykonującej główny remont obiektu i spisać z nią umowę zlecenie.
    Ja tak robię od lat i nigdy żaden inspektor nie miał zastrzeżeń ...
  • #3 5706160
    cholody1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A jak to jest z podbijaniem gwarancji na urządzenia podpinane do instalacji np. pompa wodna.Czy mogę sie podpisać numerem legitymacji SEP, czy muszę posiadać pieczątkę?
  • #4 5706323
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Na to pytanie nie odpowiem Ci jak to jest. Ze mną to jest tak że zawsze jeśli dzwoni do mnie producent automatyki to po rozmowie od razu wie że nie podłączał jej laik, chociaż zaledwie wiem jak ją podłączyć, odpalić i znam analogię działania. Z podłączaniem urządzeń jest tak że przeważnie powinien robić to ktoś kto jest przeszkolony do uruchamiania danego urządzenia, Ty możesz jedynie podbić poprawność połączenia, myślę że jeśli chodzi o pompę to nie powinno być problemu ale na gwarancję składa się nie tylko poprawność podłączenia elektrycznego ale i sposób montażu, środowisko w jakim pracuje urządzenie, sposób wykorzystania i korzystania, itd. Możesz potwierdzić tylko poprawność podłączenia elektrycznego i tylko tyle ponieważ jesteś tylko elektrykiem... Chociaż ja jestem automatykiem to praktycznie zawsze muszę sprawdzać i kontrolować poprawność instalacji współpracujących z moją automatyką, bo przeważnie jest tak że jeśli coś nie działa to automatyka wywala awarie albo błędy, więc od razu wołają automatyka a nie sprawdzają poprawności działania innych współpracujących instalacji ( np. kotłownia nie podaje ciepłej wody, moja automatyka wywala awarię o możliwości zamrożenia nagrzewnicy i wyłącza całą centralę, centrala nie działa z powodu kotłowni ale wołają mnie by usunąć awarię ) W przypadku pompy Ty ją podłączysz dobrze ale hydraulicy coś spieprzą, pompa pociągnie jakiś syf, spali się silnik to pierwsze podejrzenia na kogoś kto to podłączał... "pewnie coś źle podłączył i silnik padł"... Znam to z autopsji... "automatyk pewnie coś spieprzył, dlatego nie działa"
    Pracując na własną rękę musisz brać pełną odpowiedzialność za to co robisz i bardzo często udowadniać że nie jesteś winien awarii urządzeń i przekonywać że dobrze podłączyłeś a nie działanie urządzenia nie jest Twoją winą... Z doświadczenia wiem że jeśli coś jest uszkodzone czy padnie w czasie gwarancji zawsze szuka się winnego, producent chce wytknąć błędy a montażysta musi udowodnić że ich nie popełnił...
  • #5 5709187
    mmario32
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    PAWEŁ74 napisał:
    Możesz robić instalacje elektryczne ale dla firm na umowę zlecenie. Między dwiema osobami fizycznymi nie można spisać umowy zlecenia.

Słyszałem, że osoby fizyczne mogą zawierać miedzy sobą umowę o dzieło. Czy na taką umowę nie można wykonać instalacji?
  • #6 5712072
    JK60
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam
    Wykonać instalację to jedno a ją przekazać to zupełnie co innego.
    Przede wszystkim trzeba wykonać pomiary odbiorcze instalacji i napisać protokół do czego trzeba mieć uprawnienia SEP pomiarowe D.
    Dodatkowo często trzeba zrobić wpis w Książkę Budowlaną, a do tego trzeba mieć uprawnienia budowlane ( obecnie żeby przystąpić do egzaminu na takie uprawnienia trzeba mieć wykształcenie wyższe kierunkowe i kilkuletnią potwierdzoną praktykę)
    Podobny temat już był:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1057490.html
  • #7 5712782
    grzeko1
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Witam
    Zgadzam się z przedmówcami, dodam tylko jeszcze,
    że często dobrze jest widziana pieczątka mimo, iż nie
    wnosi nic poza nr. uprawnień.
    Oczywiście kolega może wykonywać wszystkie roboty pod warunkiem posiadania odpowiednich uprawnień E1kV.

Pozdrawiam.
  • #8 5734552
    cholody1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    No ok mam uprawnienia 1kV i co dalej nie mogę zrobić nic w sumie bez odpowiedniej kontroli osób z uprawnieniami do pomiarów!
  • #9 5735055
    JK60
    Poziom 14  
    Jeżeli chodzi o przepisy to:
    PN-IEC 60364-6-61 -Sprawdzenie odbiorcze. [osoby z uprawnieniami "E"uprawnione do wykonania czynności niezbędnych do oceny stanu technicznego , a nie wystawiania oceny]
    dodatkowo Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 207 poz. 2016 [Prawo budowlane] rozdział 2 art.12 -Samodzielne funkcje techniczne w budownictwie
    Praktycznie -uprawnienia budowlane nie zawsze są potrzebne, ale pomiary trzeba wykonać.
  • #10 5735619
    grzeko1
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Witam.
    Uprawnienia pomiarowe konieczne są oraz bardzo często
    uprawnienia budowlane do odbioru szczególnie nowych budynków.
    Tak jest w większości rejonów.
    Pozdrawiam.
  • #11 5736376
    chomiczek21
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Pan JK60 napisał

Cytat:
    PN-IEC 60364-6-61 -Sprawdzenie odbiorcze. [osoby z uprawnieniami "E"uprawnione do wykonania czynności niezbędnych do oceny stanu technicznego , a nie wystawiania oceny]

z ciekawości przeczytałem tę normę i nie znalazłem cytowanej formuły. Pozdrawiam.
  • #12 5736722
    JK60
    Poziom 14  
    Bo to nie był cytat [cytaty z reguły pisze się w cudzysłowie].

Podsumowanie tematu

✨ Do wykonania instalacji elektrycznej nie jest bezwzględnie wymagana działalność gospodarcza, jednak wykonywanie instalacji na rzecz firm wymaga umowy zlecenia, której nie można zawrzeć między dwoma osobami fizycznymi. Instalację można wykonać metodą gospodarczą dla siebie, pod warunkiem że projekt instalacji sporządzi osoba z uprawnieniami do projektowania, a pomiary odbiorcze wykona osoba z odpowiednimi uprawnieniami SEP. Posiadanie uprawnień E 1kV pozwala na wykonywanie robót elektrycznych, ale do odbioru i przekazania instalacji konieczne są uprawnienia SEP pomiarowe (np. D) oraz często uprawnienia budowlane do wpisu w Książkę Budowlaną. Podbijanie gwarancji urządzeń podłączanych do instalacji, takich jak pompy wodne, wymaga potwierdzenia poprawności podłączenia elektrycznego, co może zrobić osoba z uprawnieniami SEP, jednak gwarancja zależy także od innych czynników montażowych i eksploatacyjnych. Pieczątka z numerem uprawnień jest często wymagana, choć formalnie nie zawsze obligatoryjna. Przepisy dotyczące odbiorów instalacji elektrycznych zawarte są m.in. w normie PN-IEC 60364-6-61 oraz w Prawie budowlanym (Dz.U. 2003 nr 207 poz. 2016), które regulują samodzielne funkcje techniczne w budownictwie. W praktyce bez uprawnień do pomiarów i odbioru instalacji nie można jej formalnie przekazać do użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA