logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Philips - dlaczego nie czyta wszystkich napisów?

DAREK-2 07 Lis 2008 21:52 8468 8
REKLAMA
  • #1 5713205
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Ocena: 103
    Witam.
    Posiadam DVD marki Philips, model DVP 3010 i niestety odtwarzacz ten nie czyta mi wszystkich napisów w filmach DivX pomimo, że są w formacie txt. Bynajmniej takie mają zozszerzenie w Windows Vista. Macie pomysł, jak rozwiązać ten problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5714932
    Robert 1960

Poziom 32  
    Ocena: 408
    Witam !
    Jest kilka rodzajów napisów - czasowe i klatkowe i może nie czytać któryś z nich !
    Poczytaj sobie tutaj : http://napisy.ovh.org/articles.php?cat_id=1
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
    Ignacego Rzeckiego 4/39, Lublin, 20-637 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • Pomocny post
    #3 5715007
    Zba1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zobacz do plików txt których nie czyta w jakim formacie są zrobione. Prawdopodobnie nie czyta napisów z numerem klatki początkowej i końcowej zamkniętej w kwadratowych nawiasach [ ]. Wtedy wystarczy przed nagraniem płyty skonwertować na standard mDVD { } za pomocą programu Subedit Player.
    A więc z nawiasów [ ] na klamry { } lub czasowy w standardzie 00:00:00: napis.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 5716399
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Witam. Dzięki za info. Mieliście racje, że to o format napisów chodzi. Sprawdzałem pliki z napisami i okazało się, że odtwarzacz nie czyta formatu tmp, natomiast świetnie sobie radzi z formatem mDVD. Mam więc pytanie, czy znacie jakiś dobry program do konwersji napisów z formatu TMP na mDVD?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5718745
    Robert 1960

Poziom 32  
    Ocena: 408
    Witam !
    CoolTXT lub jak w/w Subedit Player !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
    Ignacego Rzeckiego 4/39, Lublin, 20-637 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • Pomocny post
    #6 5718880
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    DAREK-2 napisał:
    ...czy znacie jakiś dobry program do konwersji napisów z formatu TMP na mDVD?
    Chyba najprostszy i najwygodniejszy z bardzo dobrym odtwarzaczem to SubEdit http://subedit.com.pl/
  • REKLAMA
  • #7 6047517
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Witam ponownie.
    Bogatszy o wiedzę mogę powiedzieć z całą pewnością, że większość odtwarzaczy DVD nie czyta napisów wówczas, kiedy są w formacie TEMP - http://napisy.ovh.org/articles.php?cat_id=1. Najprostszym sposobem na ich przekonwertowanie jest wejście na stronę http://napisy.info/ znalezienie wersji zripowanego filmu DivX, a następnie najechanie na zakładkę więcej informacji. Tam znajdują się automatyczne dekodery na rożne formaty txt. Proponuje wybrać microDVD. W tym formacie większość odtwarzaczy nie powinna mieć problemu z odczytem napisów.
    Mam nadzieje, że info się przyda. :-)
    Pozdrawiam.
  • #8 6099855
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Ja sam używam Subtitle Workshop i uważam go za jeden z najlepszych programów do obróbki napisów. Żaden odtwarzacz DVD marki Philips nie ma problemów z napisami SubRip, czyli takim które mają rozszerzenie .srt (Subtitle Workshop może utworzyć napisy w dowolnym używanym obecnie formacie).
  • #9 6284739
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Problem został rozwiązany - zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz odtwarzacza DVD Philips model DVP 3010 zgłosił problem z odczytem napisów w filmach DivX, mimo że pliki napisów mają rozszerzenie .txt. Przyczyną problemu jest niekompatybilny format napisów – odtwarzacz nie obsługuje formatów z numeracją klatek w nawiasach kwadratowych [ ] ani formatu TEMP. Zalecane jest konwertowanie napisów do formatu microDVD (mDVD) z nawiasów kwadratowych [ ] na klamry { } lub do formatu czasowego 00:00:00, co zapewnia kompatybilność z większością odtwarzaczy DVD. Do konwersji polecane są programy SubEdit Player, CoolTXT oraz Subtitle Workshop, które umożliwiają zmianę formatu napisów, w tym na popularny format SubRip (.srt), dobrze obsługiwany przez odtwarzacze Philips. Dodatkowo wskazano serwisy internetowe, takie jak napisy.ovh.org i napisy.info, oferujące informacje i narzędzia do konwersji napisów. Po zastosowaniu konwersji do formatu mDVD problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA