logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asrock K7S41GX - Jak wykryć dysk Seagate 250GB ATA Barracuda 7200?

rrkusz 07 Lis 2008 23:33 1799 10
REKLAMA
  • #1 5713642
    rrkusz
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Mam problem z tą płytą mianowicie:
    Zakupiłem sobie dysk: Seagate 250Gb "ATA" Barracuda 7200. Po podłączeniu do tej płyty w ogóle go nie wykrywa.
    Nie mam pojęcia czy płyta nie widzi po prostu tej wielkości czy może dysk jest uszkodzony.

Proszę o jakąś radę.
  • REKLAMA
  • #2 5713882
    adamu20
    Poziom 13  
    Sprawdzałeś - BIOS nie wykrywa dysku?
    Tak czy inaczej to już leciwa płyta i pewnie i tak trzeba będzie zaktualizować BIOS.
  • #3 5714012
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    A może trzeba zworkę przestawić na dysku?
  • REKLAMA
  • #4 5714218
    lukaszDD
    Poziom 13  
    Wyjmij wszystkie zworki z dysku podłącz go pod taśmę ale pod tą tasme ma być podłączony tylko ten dysk i wtedy sprawdź
  • REKLAMA
  • #5 5714265
    rrkusz
    Poziom 18  
    Tak Bios go nie wykrywa wersja BIOS’u to P2.80
    Zworki przestawiałem jest to samo.
    Tylko ten dysk był na jednej taśmie i nadal to samo.

Co do BIOS’u to nigdzie nowszego nie mogę znaleźć.
  • #6 5715620
    adamu20
    Poziom 13  
    W tej chwili to najrozsądniej by było sprawdzić ten dysk na innym kompie żeby wykluczyć jego uszkodzenie.
  • REKLAMA
  • #7 5715647
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Mam asrock-a z biosem P1.60 i widzi dyski na ATA ponad ~120GB, więc nie wiem czy tym sie należy sugerować.
  • #8 5717379
    djmaly17
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam!
    Miałem podobny problem tylko że z dyskiem 160GB. System go nie widział, zworki ustawione jak należy bios go także nie widział. Kumpel robił format na swoim kompie więc poszedłem do niego pod pieliśmy mój dysk, u niego bios wykrył go i zrobiłem mu format. Podłączyłem u siebie i wszystko gra do tej pory. Może to coś pomoże.
    Pozdrawiam Djmały.
  • #9 5717948
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    BIOS resetowałeś? Czy gdy przyłożysz rękę do dysku odczuwalna jest jego praca?
  • #10 5722332
    rrkusz
    Poziom 18  
    Dzisiaj pójdę do kumpla go sprawdzić.

Nie napisałem tego wcześniej, ale dysk daje co 2-3 sekundy regularnie odgłosy jakby parkowała głowica może i to jest przyczyna, ale mimo wszystko sprawdzę ten dysk u kolegi i dam znać jak sprawa wygląda.

PS.
    Biosu nie resetowałem również spróbuję.
  • #11 5831083
    rrkusz
    Poziom 18  
    Zrobiłem wszystko co w mojej mocy sprawdziłem dysk na kilku komputerach i kompletnie żadnej reakcji.

Ale znalazłem serwis który mam nadzieję że poradzi sobie z naprawą tego dysku bo szkoda żeby był bez użyteczny jeśli serwis da rade go naprawić dam znać na forum.

Oto profesjonalny serwis który się zajmuje naprawą
    Moderowany przez jankolo:

Nie jesteśmy forum reklamowym firm komercyjnych

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Asrock K7S41GX, która nie wykrywa dysku Seagate 250GB ATA Barracuda 7200. Użytkownik potwierdził, że BIOS (wersja P2.80) nie wykrywa dysku, a zmiana ustawień zworki oraz podłączenie dysku jako jedynego na taśmie nie przyniosły efektu. Próby znalezienia nowszej wersji BIOS-u nie powiodły się. Wskazano, że płyta jest starsza i może wymagać aktualizacji BIOS-u, choć nie znaleziono nowszej wersji. Sugerowano sprawdzenie dysku na innym komputerze, co użytkownik potwierdził – dysk nie reagował również na innych maszynach. Dysk wydaje regularne dźwięki parkowania głowicy co 2-3 sekundy, co może wskazywać na uszkodzenie. Ostatecznie użytkownik planuje skorzystać z profesjonalnego serwisu naprawy dysków. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące resetu BIOS-u oraz ustawienia zworki na dysku. Jeden z uczestników potwierdził, że jego Asrock z BIOS-em P1.60 wykrywa dyski ATA powyżej 120GB, co jednak nie rozwiązało problemu w tym przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA