logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy skoki napięcia w nowym zasilaczu mogą uszkodzić komputer?

chwali 16 Mar 2004 23:14 1570 15
REKLAMA
  • #1 551151
    chwali
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    kupilem wczoraj kompa z nowym zasilaczem bo wczesniejszy Codegen 300W kupiony na allegr spalil mi procka i plyte
    dzis mam nowe skladniki i HardWare monitor pokazuje mi nastepujace napiecia:
    zamist podstawowych napiecia skacza jak ponizej:
    +12 (od +4,93 do + 11,9)
    -12 (od -8,55 do-15,55!!!)
    +5 (od +2,6 do +4,76)
    -5 (od -3,5 do -6,42)
    Core od +1,46 do +1,49
    Aux + 2,51 do +2,54
    I/O od 2,53 do 2,86

tak to nie pomylka przepisalem dokladnie z tego co pokazuje ten program i mnie to troche martwi.
    czy moze to byc wina programu ze takie glupoty pokazuje??
    czy jesli mi spali znowu cos to gwarnacja obejmuje takie skoki napiecia??
    dzieki

---------------------
    AMD Duron 1800
    256 MB RAM PC 3200
    ECS L7S7A2
    GF 440MX 64 MB
    Windows 98 (tymczasowo ) ;)
    IBM 30GB, LG 52x24x52
  • REKLAMA
  • #2 551163
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    A co pokazuje BIOS?
  • #3 551171
    slimax
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    czy poprzedni zasilacz (codegen) jest martwy? czy na pewno to zasilacz spowodowal? (sam na takim pracuje i nie znam dnia ani godziny:)) najlepiej jakbys pomierzyl napiecia miernikiem, a jeszcze lepiej oscyloskopem (o ile w biosie tez takie rzeczy pokazuje)
  • #4 551288
    chwali
    Poziom 16  
    spradzilem BIOS i tam mi pokazuje tylko napiecie na CPU 1,48V i na DDR 2,544
    nic wiecej
    co do Codegena to byl on kupiony jako naprawiany i w sumie chodzi tylko w zeszla sobote komputer podaczas scigania z Kazy i Flashgeta wydal dzwiek rozpedziajacego sie wiatraka po czym sie zawiesil
    po probie wlaczenia nawet nie uruchamial monitora
    Zycze aby bylo nas stac na dobre zasilacze
  • #5 551291
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Program może przekłamywać... bios zazwyczaj prawde ci powie... musisz chyba miernikiem pobadać... ale... mimo wszystko ja bym nie ryzykował i kupił poprostu nowy zasilacz :)
  • REKLAMA
  • #6 551366
    chwali
    Poziom 16  
    kurde ale on jest nowy :) dzis go kupilem a na takie za 200zl i wiecej mnie po prostu nie stac bo po co mi zasialcz jak zostane z 300Mhz procesorem :D
  • #7 551387
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Czy gdy napięcie 12V spada poniżej 5 a 5V prawie do 2,5 to cokolwiek Ci w tym komoyterzejeszcze działa? Dyski, wiatraki? To chyba powinno stanąć w miejscu! Nie masz dostępu do jakiegoś najprostszego woltomierza by to zmierzyć? Szkoda, że nie masz odczytu z napięcia 3,3V. Gdyb też były takie cuda, to by było wiadomo, że wskazania nie mogą być prawdziwe. Zresztą i tak bym w to nie wierzył, bez sprawdzenia prawdziwym miernikiem. Chociaż tu by pewnie wystarczyła żarówka...
  • #8 551393
    Rocky24
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    skoro napiecie ci caly czas spada to co z wiatrakami i rpockiem ?? jak to ma chodzic ? ty normalnie pracujesz na tym kompie czy konczysz prace gdy joz naprawde napiecie siada ? bo morzliwe ze ci sie triaki grzeja w zasilaczu bo maja za slabe chlodzenie sprawdz :))
  • #9 551539
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3805
    Rocky24 napisał:
    bo morzliwe ze ci się triaki grzeja w zasilaczu bo maja za slabe chlodzenie sprawdz :))
    :arrow: Kolego gdzie Ty widziałeś triaki w zasilaczu :!: :) :D

Natomiast jeśli chodzi o napięcia to napisz jaki masz czujnik (jego typ)może to wyjaśni sprawę ja mam :arrow: Typ czujnika ITE IT8712F :idea: i też mi źle pokazuje napięcie tyle że na +5V i to źle pokazuje na każdym programie jaki ja znam , a ma opcję do mierzenia:
    +3.3 V 3.39 V
    +5 V 4.25 V
    +12 V 12.03 V
    +5 V podczas wstrzymania pracy 4.70 V
    Sprawdzałem to na kilku innych zasilaczach . Oczywiście na mierniku jest w wszystko w porządku .Pozdrawiam :wink:
  • REKLAMA
  • #10 551610
    Rocky24
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    dalej niewiem jakie jest cieplo wlasciwe na radiatorach a co do triakow to racja sorki jeszcze nierozbieralem zasilacza z kompa (niamialem takiej potrzeby)
  • #11 552226
    chwali
    Poziom 16  
    nie wiem czemu takie mam caly czas dziwne napiecia ale komp dziala jest na gwarancji wiec na razie oleje sprawe beda sie martwic inni.
    jeszcze o jedno spytam
    na procku mam cooler "Tracera" ktory kreci sie 5000 obr/min i strasznie sie tlucze
    czy mozna go jakos zwolnic i wyciszyc
    dzieki
  • #12 552252
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Zabrzmi to jak żart, ale wystarczy obniżyć napięcie... Chyba jednak nie są za małe?
  • #13 552288
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!!!
    Mysle ze z twoim zasilaczem jest OK!. Zasilacz wystawia sygnal PG gdy ustabilizuje swoja prace a wowczas "budzi sie" plyta glowna. Jak komputer startuje to jest OK! Sprawdz miernikiem to sie uspokoisz!
  • REKLAMA
  • #14 559519
    chwali
    Poziom 16  
    teraz nic nie czaje
    dzis gosc w sklepie wymienil mi zasilacz bo tamten mial "cos" nie tak
    wlozylem "nowy" i dalej jest tak samo :(
    czy to moze byc wina programu albo plyty gl.
  • #15 559838
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    jesli nie masz miernika to dalsze porady jaki mają sens....
  • #16 560608
    chwali
    Poziom 16  
    dziwi mnie jeszcze plyta ECSa
    w instrukcji obslgi jest ladnie pokazane jak BIOS mierzy napiecia, predkosci wiatrakow, natomiast u mnie w BIOS pokazane jest tylko napiecie na procku i pamieci (bez innych napiec czy predkosci coolerow)
    czy to wina BIOSa(najnowszy jest z wrzesnia 2003 ja mam marzec 2003) czy to wina bledow na plycie??
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnymi i nietypowymi wskazaniami napięć z nowego zasilacza w komputerze, gdzie program monitorujący pokazuje skoki napięć na liniach +12V, -12V, +5V, -5V oraz innych, co budzi obawy o uszkodzenie podzespołów. W BIOS-ie widoczne są jedynie napięcia CPU i pamięci, bez innych odczytów. Dyskusja sugeruje, że program monitorujący może błędnie odczytywać wartości, co potwierdzają różne doświadczenia z czujnikami, np. ITE IT8712F, które często pokazują nieprawidłowe napięcia. Zalecane jest pomiar napięć miernikiem lub oscyloskopem dla potwierdzenia rzeczywistych wartości. Wskazano, że pomiary programowe często nie są wiarygodne, a komputer działa mimo wskazywanych anomalii. Wątpliwości budzi również płyta główna ECS L7S7A2, która w BIOS-ie nie pokazuje pełnych danych o napięciach i prędkościach wentylatorów. Użytkownik ma gwarancję na sprzęt, więc na razie nie podejmuje dalszych działań. Dodatkowo poruszono temat głośnego coolera Tracera na procesorze, gdzie zasugerowano możliwość obniżenia napięcia zasilającego wentylator w celu zmniejszenia hałasu. Ostatecznie wymiana zasilacza nie rozwiązała problemu, co może wskazywać na błędy w oprogramowaniu monitorującym lub na płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA