logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Resety komputera i zwisy, Jakie napięcia zasilacza??

yogi455 15 Sty 2006 10:15 12728 10
REKLAMA
  • #1 2182260
    yogi455
    Poziom 12  
    Mam ten sam problem. Po wymianie procesora i zmianie Magistrali na FSB 133 Komputer po 30 minutach zawiesz się. Nawet jak jest na FSB100 to od czasu do czasu sie restartuje. Chciałem zapytać czy moje napiecia na zasilaczu są prawidłowe :
    3,3V : 3,09 do 3,14
    5V : 4,85 do 4,95
    12V : 12,35 do 12,48
    -12V : -0,02
    -5V : -5,31
    +5V : 4,84
    Vcore1 : 1,58
    Vcore2 : 2,46
    Vbat : 3,30
    Napięcia mierzone Speed Fan.
    Moja płytka to ECS K7S5A a Procesor ATHLON 2200 XP
    Zasilacz CODEON 300W
  • REKLAMA
  • #2 2182272
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam
    Niepokoi mnie to Twoje napięcie -12V bo masz tam wg tego co napisałeś -0,02 a powinno być przecież około -12.Druga sprawa to to, że możesz mieć przy słaby zasilacz i dlatego się resetuje.Podmień na jakiś zasilacz tak co najmniej 350W to się okarze czy to przez to ,że zasilacz nie wydala.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2182318
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Jeżeli masz dokumentację do płyty głównej, to może pisze w niej jakie są
    tolerancje poszczególnych napięć zasilających. Ale oprócz niewydolności
    zasilacza przyczyną awarii mogą być niepewne styki. Może procesor miał
    czymś zapaćkane nóżki? Spróbuj też ponownie złączyć wszystkie złącza,
    które rozpinałeś podczas wymiany procesora i sprawdź jakość połączenia
    radiatora z procesorem oraz czy nie przerywa zasilanie jego wentylatora.
    Ponadto zobacz czy jakiś paproch nie blokuje ruchu śmigiełek
    - np. zamknij obudowę i przyłóż ucho w miejscu wentylatora procesora
    - czasem po jakimś czasie daje się usłyszeć dźwięk zmian obrotów
  • REKLAMA
  • #4 2182752
    Dexterxx
    Poziom 13  
    Stary

NIGDY NIE MIERZ NAPIEĆ PROGRAMAMI/BIOSEM BO SĄ ZAWSZE NIE PRAWDZIWE!!!

i teraz widze że masz codegena więc wywal go z budy i zaopatrz się w fortrona z allegro - czym prędzej bo jeszcze Ci się komp spali za ten czas.. i kup mienrik i zmierz nim
  • #5 2188933
    yogi455
    Poziom 12  
    mam pytanko. Chyba znalazłem winne resetów i zwisów. Po podkręceniu magistrali na FSB 133, tak jak już wspominałem, komp wieszał się. Sprawdziłem dłonia karte graficzną i była bardzo gorąca. zreszta jak niekiedy właczam komputer to nie załącza sie monitor tylko sam komputer. Czy moze to byc wina Karty graficznej??? Chciałem takze spytać czy Geoforce3 Gainword wytrzyma prace z ym komputerem. Aktualnie posiadam geoForce 2 64MB.
  • #6 2188985
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    to moze byc karta graficzna ale jak powiedziano wyzej zmien zasilacz i sprawdz czy nie masz napuchnietych kondziolkow na plycie glownej
    poza tym daj start panel sterowania system zaawansowane uruchamianie i odzyskiwanie opcja wlasciwosci
    i tam zdejmij ptaszka z opcji automatycznie uruchom ponownie a nastepnie sprawdz co wywali ci za komunikat na bluee scrennie przepisz go i podaj tu
  • REKLAMA
  • #7 2216760
    yogi455
    Poziom 12  
    Sory ze tak długo nie odpowiadałem. Komunikat był z nr 000021. Załozyłóem wiatraczek na grafike i dalej są resety i zawieszki.
  • Pomocny post
    #8 2216924
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    a co z zasilaczem, próbowałeś zmienić na inny ?
  • Pomocny post
    #9 2217530
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #10 2218448
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    kpodstawa napisał:
    Jeżeli masz dokumentację do płyty głównej, to może pisze w niej jakie są tolerancje poszczególnych napięć zasilających

Takie informacje nie są podawane w dokumentacji płyty głównej. Tolerancje określa norma dla zasilaczy ATX. Dopuszczalne tolerancje wynoszą +-5% dla wszystkich napięć.
  • #11 2221814
    yogi455
    Poziom 12  
    No to bede musiał popróbować z zasilaczem ;-) Dzieki!

Dodano po 3 [godziny] 44 [minuty]:

Poznyłem sie juz problemu. Poprostu wyciągłem jedną kośc pamięci 128 i wszystko gra. Chyba miała jakis konflikt. Dziekuje za pomoc ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył niestabilności komputera po wymianie procesora Athlon 2200 XP i podkręceniu magistrali FSB do 133 MHz na płycie ECS K7S5A, objawiającej się zawieszaniem i resetami. Pomiar napięć zasilacza Codeon 300W programem Speed Fan wykazał nieprawidłowe napięcie -12V bliskie 0V, co wskazywało na potencjalną usterkę zasilacza. Zalecano wymianę zasilacza na mocniejszy (min. 350W) oraz pomiar napięć miernikiem zamiast programów diagnostycznych. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie styków, czystości nóżek procesora, poprawności montażu radiatora i wentylatora. Autor zauważył przegrzewanie się karty graficznej i problemy z jej uruchomieniem, pytając o kompatybilność GeForce3 Gainward z konfiguracją (wcześniej GeForce2 64MB). Wskazano również na możliwą wadę pamięci RAM jako przyczynę konfliktów. Ostatecznie problem rozwiązało wyjęcie jednej kości pamięci 128 MB, co ustabilizowało pracę systemu. W dyskusji podkreślono, że napięcia zasilacza powinny mieścić się w tolerancji ±5% zgodnie z normą ATX, a programowe pomiary napięć są często niedokładne.
REKLAMA