Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Resety komputera i zwisy, Jakie napięcia zasilacza??

yogi455 15 Sty 2006 10:15 12131 10
  • #1 15 Sty 2006 10:15
    yogi455
    Poziom 12  

    Mam ten sam problem. Po wymianie procesora i zmianie Magistrali na FSB 133 Komputer po 30 minutach zawiesz się. Nawet jak jest na FSB100 to od czasu do czasu sie restartuje. Chciałem zapytać czy moje napiecia na zasilaczu są prawidłowe :
    3,3V : 3,09 do 3,14
    5V : 4,85 do 4,95
    12V : 12,35 do 12,48
    -12V : -0,02
    -5V : -5,31
    +5V : 4,84
    Vcore1 : 1,58
    Vcore2 : 2,46
    Vbat : 3,30
    Napięcia mierzone Speed Fan.
    Moja płytka to ECS K7S5A a Procesor ATHLON 2200 XP
    Zasilacz CODEON 300W

    0 10
  • #2 15 Sty 2006 10:19
    nowypn
    Poziom 17  

    Witam
    Niepokoi mnie to Twoje napięcie -12V bo masz tam wg tego co napisałeś -0,02 a powinno być przecież około -12.Druga sprawa to to, że możesz mieć przy słaby zasilacz i dlatego się resetuje.Podmień na jakiś zasilacz tak co najmniej 350W to się okarze czy to przez to ,że zasilacz nie wydala.
    Pozdrawiam

    0
  • #3 15 Sty 2006 10:31
    kpodstawa
    Poziom 31  

    Jeżeli masz dokumentację do płyty głównej, to może pisze w niej jakie są
    tolerancje poszczególnych napięć zasilających. Ale oprócz niewydolności
    zasilacza przyczyną awarii mogą być niepewne styki. Może procesor miał
    czymś zapaćkane nóżki? Spróbuj też ponownie złączyć wszystkie złącza,
    które rozpinałeś podczas wymiany procesora i sprawdź jakość połączenia
    radiatora z procesorem oraz czy nie przerywa zasilanie jego wentylatora.
    Ponadto zobacz czy jakiś paproch nie blokuje ruchu śmigiełek
    - np. zamknij obudowę i przyłóż ucho w miejscu wentylatora procesora
    - czasem po jakimś czasie daje się usłyszeć dźwięk zmian obrotów

    0
  • #4 15 Sty 2006 12:31
    Dexterxx
    Poziom 12  

    Stary

    NIGDY NIE MIERZ NAPIEĆ PROGRAMAMI/BIOSEM BO SĄ ZAWSZE NIE PRAWDZIWE!!!


    i teraz widze że masz codegena więc wywal go z budy i zaopatrz się w fortrona z allegro - czym prędzej bo jeszcze Ci się komp spali za ten czas.. i kup mienrik i zmierz nim

    0
  • #5 16 Sty 2006 23:03
    yogi455
    Poziom 12  

    mam pytanko. Chyba znalazłem winne resetów i zwisów. Po podkręceniu magistrali na FSB 133, tak jak już wspominałem, komp wieszał się. Sprawdziłem dłonia karte graficzną i była bardzo gorąca. zreszta jak niekiedy właczam komputer to nie załącza sie monitor tylko sam komputer. Czy moze to byc wina Karty graficznej??? Chciałem takze spytać czy Geoforce3 Gainword wytrzyma prace z ym komputerem. Aktualnie posiadam geoForce 2 64MB.

    0
  • #6 16 Sty 2006 23:18
    oleq_30
    Poziom 30  

    to moze byc karta graficzna ale jak powiedziano wyzej zmien zasilacz i sprawdz czy nie masz napuchnietych kondziolkow na plycie glownej
    poza tym daj start panel sterowania system zaawansowane uruchamianie i odzyskiwanie opcja wlasciwosci
    i tam zdejmij ptaszka z opcji automatycznie uruchom ponownie a nastepnie sprawdz co wywali ci za komunikat na bluee scrennie przepisz go i podaj tu

    0
  • #7 25 Sty 2006 10:57
    yogi455
    Poziom 12  

    Sory ze tak długo nie odpowiadałem. Komunikat był z nr 000021. Załozyłóem wiatraczek na grafike i dalej są resety i zawieszki.

    0
  • Pomocny post
    #8 25 Sty 2006 11:36
    Damnian
    Poziom 34  

    a co z zasilaczem, próbowałeś zmienić na inny ?

    0
  • Pomocny post
    #9 25 Sty 2006 14:16
    239178
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #10 25 Sty 2006 18:27
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    kpodstawa napisał:
    Jeżeli masz dokumentację do płyty głównej, to może pisze w niej jakie są tolerancje poszczególnych napięć zasilających

    Takie informacje nie są podawane w dokumentacji płyty głównej. Tolerancje określa norma dla zasilaczy ATX. Dopuszczalne tolerancje wynoszą +-5% dla wszystkich napięć.

    0
  • #11 26 Sty 2006 19:48
    yogi455
    Poziom 12  

    No to bede musiał popróbować z zasilaczem ;-) Dzieki!

    Dodano po 3 [godziny] 44 [minuty]:

    Poznyłem sie juz problemu. Poprostu wyciągłem jedną kośc pamięci 128 i wszystko gra. Chyba miała jakis konflikt. Dziekuje za pomoc ;-)

    0