logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz lub płyta główna powodują błędne napięcia w Speedfan?

Przemeck 19 Mar 2008 03:58 1359 8
REKLAMA
  • #1 4926240
    Przemeck
    Poziom 10  
    Witam i proszę o pomoc
    Mam problem z notorycznym wieszaniem, restartami kompa.
    Nie chce się też włączać jakby monitor nie reagował, dopiero muszę kilka razy miękki reset naciskać i wkońcu załapie.
    RAM był uszkodzony (wnioskuję po tym, że u kumpla na tej kości wogóle komp nie odpalił, choć Memtestem nie mogę sprawdzić bo wiesza się od razu, rekord to doszło do 1% i zdążyło wykryć 3 błędy)... ale na sprawnym RAMie dzieje się to samo!
    Myślę, że to płyta główna (kondensatory wyglądają zdrowo), lub zasilacz, w Speedfanie pokazał mi -14,91V dla wartości -12V.
    To raczej nie jest dobrze. Czy to może być przyczyna? Temperatury są OK

Cytat:
    Płyta ASRock P4S55FX
    Proc: Celeron 2400
    Zasilacz: Feel II 350ATX
    RAM: Kingstone 1GB 400MHz - był ale się zepsuł (teraz Kingstone 512MB 400MHz)
    Karta graf.: GF4 440 64MB 128bit
    HDD: Caviar 40GB 7200
    CDRW Liteon
    WinXP

Wiem że sprzęt słabiutki, ale już nie mam siły do niego z tymi restartami. W Biosie ustawienia default nic nie dają, chociaż może update Biosu by pomógł bo wersja jest sprzed 4 lat (tyle ma sprzęt)? A może to wina bateryjki na płycie? (słyszałem że możliwe)
  • REKLAMA
  • #2 4926256
    diagsystem
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    Sprawdź napięcia miernikiem - ale to nawet zbędne
    Winny jest zasilacz - Modecom, feel, tracer, codegen = szrot
    Kup sobie Chiefteca 350-400W za 150zł to będziesz miał spoków.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4926266
    diagsystem
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    Pewność stąd że te zasilacze nie nadają się do czego innego niż wciskanie ich do komputerów np. z supermarketu w celu minimalizacji kosztów - każdy wie jakiej są jakości, i jakie spustoszenia w sprzęcie mogą spowodować - to jest tak samo jak z tankowaniem redbulla do auta - tez będzie jezdzilo, ale skutki jakie moga powstac nie wymagaja komentarza.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4926500
    Przemeck
    Poziom 10  
    Dzięki, zastosuję się do porad. Co do zasilacza, to nie spodziewałem się tego po nim, bo kilka miesięcy temu spalił mi się jakiś szrot który miałem i sprzedawca powiedział, że ten już jest z tych lepszych i szarpnął ode mnie za niego chyba z 80zł :-), więc byłem przekonany, że zasilacz to najsolidniejszy element mojego sprzętu.

Mówiłem, że ta kość 1GB była trefna. Przed chwilą po raz drugi wsadziłem do komputera kolegi i poszło od razu bez problemów. Zacząłem skanować Memtestem i narazie bez błędów... Wprawdzie dopiero 30%, ale i to dla mnie niespodzianka
  • #6 4927062
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6409
    Skoro poprzedni zasilacz na tym konfigu się spalił i masz takie objawy na nowym FEEL'u to na 90% masz uszkodzoną płytę główną...

Modecom ma dobre zasilacze, ale te z serii MC, natomiast FEEL to mniej więcej to samo co Megabajty czy Tracery, tylko droższe.
  • #7 4927184
    Przemeck
    Poziom 10  
    Poprzedni zasilacz się spalił bo był skok napięcia. Światło w mieszkaniu zgasło na moment a jak wszedłem do pokoju to już był padnięty. Tak czy inaczej biorę pod uwagę że to wina płyty, ale jednak stawiam 70% na zasilacz.
    Nie dodałem wcześniej, że wiesza się w przeróżnych momentach, np. podczas startownia systemu, w Biosie i kiedy tylko może. Czy to komuś nasuwa jakąś myśl?
  • #8 4927255
    jozcho
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Nasuwa mi się myśl ,że nie zrobiłeś tego co ci zalecamy.Nie podałeś jaki jest wynik pomiarów.
  • #9 4927312
    Przemeck
    Poziom 10  
    No nie zrobiłem bo jestem w pracy i nie mam jak. Zresztą dopiero wieczorem pożyczę miernik i od razu zmierzę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z niestabilnością komputera objawiające się zawieszaniem, restartami oraz trudnościami z uruchomieniem, mimo wymiany uszkodzonego RAM-u. W Speedfan pojawiły się błędne odczyty napięcia -14,91V zamiast -12V, co sugeruje potencjalne problemy z zasilaczem lub płytą główną. Temperatura pracy jest prawidłowa, a ustawienia BIOS-u są domyślne, choć rozważany jest jego update oraz wymiana baterii na płycie. W odpowiedziach zalecane jest zmierzenie napięć miernikiem, gdyż podejrzenia padają głównie na zasilacz, zwłaszcza modele takie jak Modecom, Feel, Tracer czy Codegen, które są oceniane jako niskiej jakości i mogą powodować uszkodzenia sprzętu. Rekomendowany jest zakup zasilacza marki Chieftec o mocy 350-400W. Wskazuje się również, że wcześniejsza awaria zasilacza mogła uszkodzić płytę główną, co komplikuje diagnozę. Użytkownik planuje pomiary napięć pożyczeniem miernika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA