logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 28 - piszczenie w głośniku po włączeniu, co sprawdzić?

keydo 16 Lis 2008 22:54 1128 3
REKLAMA
  • #1 5748199
    keydo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dziwny objaw. Zaraz po włączeniu zasilania - strasznie piszczy w głośniku, nawet na vol min. Na zewnętrznym to samo. Od czego zacząć sprawdzanie, co może być uszkodzone? Z góry dzieki za podpowiedzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5748478
    rema
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Witam. Mi to wygląda na sprzęganie się mikrofonu z głośnikiem(sprawdź czy podczas tego piszczenia mówiąc do mikrofonu słyszysz siebie w głośniku)- może się mylę. W takim wypadku jest źle polutowana wtyczka. Odlutuj sam mikrofon w gruszce i sprawdź czy dalej piszczy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5748507
    liszkar
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Spróbuj pokrętłem Rf-mic dać ciszej i sprawdź w innym odbiorniku CB czy coś daje.
  • #4 5751197
    keydo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mikrofon sprawdzony, kabel też. Jak podam masę na pin TX od gniazda mikrofonowego dzieje się to samo. Jeden wielki pisk. Chyba że problem jest właśnie w tym gnieździe... Nie wiem czy czasami nie poszedł wzmacniacz Audio. Nie miałem dzisiaj czasu sprawdzić. Jutro zaglądnę jeszcze do tego radyjka. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę o pomoc.
REKLAMA