logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy serwis gsm na ryczalcie potrzebuje kasy fiskalnej

A_r_K 17 Lis 2008 09:29 6275 27
REKLAMA
  • #1 5748866
    A_r_K
    Poziom 29  
    Ocena: 24
    Od początku grudnia otwieram sklep z telefonami komórkowymi w tym serwis itp.nigdy nie prowadziłem działalności gospodarczej wiec przez 2 lata mogę być na tym niższym zusie.
    jednak doszły mnie ostatnio słychy ze potrzebna jest od samego początku kasa fiskalna,czy jeżeli ktoś jest na ryczałcie to tez musi ja posiadać
  • REKLAMA
  • #2 5748902
    tomekgo2
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Z tego co sie orjętuje to musisz mieć kase fiskalną tez jestem na ryczałcie a we wrześniu 06 wszedł przepis że wszyscy co handlują sprzętem telekomunikacyjnym muszą wejść na kase, ale najlepiej spytaj jakiejś ksiegowej.
  • #3 5748967
    Uzael
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Kasę fiskalną musisz zakupić jeśli twoje roczne obroty przekraczają 40 tyś. zł.
  • #4 5748970
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    Tak, kasa fiskalna od samego początku nawet jak na ryczałcie.
  • #5 5749517
    rpk
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Kase musisz mieć jeśli handlujesz np kartami pamięci. Z tego co pamiętam to o to się wtedy rozchodziło.
  • #6 5749528
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    rpk napisał:
    Kase musisz mieć jeśli handlujesz np kartami pamięci. Z tego co pamiętam to o to się wtedy rozchodziło.

Bardziej o płyty cd itp, elektronikę.
  • #7 5749718
    FranekDolas
    Ocena: 69
    Karty pamięci nie powodują obowiązku kasy,nośniki zapisane za wyjątkiem płyt ze sterownikami do kabli USB w komplecie.
    Bezwzględnie jeśli zamierzasz handlować telefonami kasę musisz mieć.
  • REKLAMA
  • #8 5749931
    arcik99
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Uzael napisał:
    Kasę fiskalną musisz zakupić jeśli twoje roczne obroty przekraczają 40 tyś. zł.

dokladnie tak jest, jak nie przekroczysz to nie musisz
  • #9 5749961
    Gogi123
    Poziom 24  
    najlepiej pytaj w US i jesli powiedza ze nie musisz wowczas koniecznie taka odpowiedz bierz na pismie. Ja musialem kupic na dzien otwarcia zeby sprzedawac telefony i akcesoria
  • REKLAMA
  • #10 5750060
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Ja wszedłem w kasę dopiero po przekroczeniu 40tyś. a wcześniej robiłem tylko dzienne zestawienie sprzedaży.
    Handel telefonami czy też akcesoriami nie wymusza posiadania kasy fiskalnej, tylko jest dokładnie tak jak napisał Uzael i arcik99.
  • #11 5750209
    Brzymeq
    Poziom 32  
    Ocena: 116
    mylicie sie, z pierwszej ręki mam informacje, jeśli handlujesz kartami pamięci to kase mieć musisz od początku. Jeśli telefony używane i serwis to kasa po przekroczeniu 20 tysiecy.
  • #12 5750236
    arcik99
    Poziom 19  
    kolego ty sie mylisz, po przekroczeniu 20 tys kase musi kupic watowiec
  • #13 5750374
    FranekDolas
    Ocena: 69
    tino2003 napisał:
    Ja wszedłem w kasę dopiero po przekroczeniu 40tyś. a wcześniej robiłem tylko dzienne zestawienie sprzedaży.
    Handel telefonami czy też akcesoriami nie wymusza posiadania kasy fiskalnej, tylko jest dokładnie tak jak napisał Uzael i arcik99.

Mylisz się.Tak było gdy ty wchodziłeś na kasę a fiskus niestety nie śpi i z roku na rok dodaje coraz to nowsze branże i artykuły które kasę wymuszają i to niezależnie od obrotu.
    P.s.
    Info potwierdzone telefonem do osobistego księgowego natomiast co do kart pamięci jutro rano będę miał dokładne dane z interpretacją bo jak dotąd nie było obowiązku kasy ale mogło się to zmienić.
  • #14 5750719
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Hmm... moja "osobista księgowa" twierdzi zupełnie inaczej:D

Najprościej będzie jak autor pytania uda się do swojego US (tak czy inaczej wizyta nie ominie) i tam zapyta.
  • REKLAMA
  • #16 5750915
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Ja zakładałem firmę rok temu we wrześniu i już musiałem mieć kasę fiskalną ze względu na charakterystykę towaru (baterie ładowarki). Takie info usłyszałem w moim US (jednak to dziwna instytucja i każdy oddział wbrew pozorom może mieć inne przepisy). Z drugiej strony zakupując teraz kasę za 1200zł piszesz pismo i dostajesz połowę czyli jakieś 400 (bo oczywiście połowa to od ceny netto i mają od 1stycznia wprowadzić, że dostajesz 50% zwrotu ale nie więcej niż 700zł). Z drugiej strony nie jest to takie złe urządzenie bo klient zawsze ma paragon a coraz więcej o niego prosi. Ja np. brałem dotację i z niej kupowałem kasę f. Teraz by mnie zabolało zapłacić 1200zl a tak już jest.

Dodano po 1 [minuty]:

irkor napisał:
    Macie tutaj chyba najbardziej zbliżone do naszej branży wyjaśnienie jakie udało mi się znaleźć.

http://firma.wieszjak.pl/inne/78811,Kto-musi-rejestrowac-sprzedaz-kasa-fiskalna.html

Więc wyraźnie wynika że tak.
  • #17 5751430
    onrad18
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    na 100 % jest tak że każdy kto sprzedaje sprzęt elektroniczny ( komórka ) to musi mieć kase fiskalną nie ma takiego czekosc jak przekroczenie 40tys to obowiązuje tylko w przypadku gdy nie sprzedajemy sprzetu elektronicznego.
  • #18 5751568
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    Ja na "swoje" poszedłem we wrześniu zeszłego roku i znajoma z US mi załatwiała wszelkie papierki i powiedziała że kasa od początku musi być, po zakupie i złożeniu odpowiednich papierków zwrócili 50%
  • #19 5751991
    michael20szydl
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    koledzy kasa musi być koniecznie. Moja księgowa również twierdziła że nie musi być, ale podczas kontroli US na bazarze dostałem mandat 500 zł za nie posiadanie kasy w branży GSM i od tej pory wiem że kasa musi być:)
  • #20 5752100
    Tronks
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja siędzę w branży GSM i jednocześnie jestem księgowym :) i mówię Ci że w Twoim przypadku kasę musisz mieć.
  • #21 5752831
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    I jeśli będziesz wpisywał go ewidencji PKD to dodaj sobie od razu pokrewne dziedziny (bo nie wiadomo czy nie będziesz kiedyś zajmował się komputerami czy czymś podobnym). Dodaj sobie właśnie handel na bazarach, giełdach itp.
  • #22 5764464
    wojtekmaster
    Poziom 10  
    a jesli ktos mysli o zalozeniu samego serwisu to kasa tez jest potrzebna??
  • #23 5764513
    Tronks
    Poziom 12  
    Tak/nie - zależy jeszcze jaka formę opodatkowania wybierzesz :) Zawsze możesz pełną księgowość :)
  • #24 5764855
    Fokus35
    Poziom 16  
    Powyzszy post jest jak najbardziej trafny.Wybiera sie zasady ogolne do opodatkowania.Prowadze juz serwis koputerowo-telefoniczny juz pare lat i co roku bylo 40tys przychodu ,jezeli sie przeciągnie ta kwote wskakuje sie na kase a w tym roku niestety zmniejszono do 20 tys tak wiec powyzej tej kwoty wskakujemy na kase niestety-pozdrawiam
  • #25 5764960
    zdzislaw_g
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Tronks napisał:
    Tak/nie - zależy jeszcze jaka formę opodatkowania wybierzesz :) Zawsze możesz pełną księgowość :)

Panie księgowy-pełna ksiegowość (???) czy podatkowa księga przychodów i rozchodów?
    ZG
  • #26 5765051
    arcik99
    Poziom 19  
    Fokus35 napisał:
    Powyzszy post jest jak najbardziej trafny.Wybiera sie zasady ogolne do opodatkowania.Prowadze juz serwis koputerowo-telefoniczny juz pare lat i co roku bylo 40tys przychodu ,jezeli sie przeciągnie ta kwote wskakuje sie na kase a w tym roku niestety zmniejszono do 20 tys tak wiec powyzej tej kwoty wskakujemy na kase niestety-pozdrawiam

a kiedy to zmienionio. najomy mial jakies 2 miesiace temu kontrole, jest na ryczalcie i nie ma kasy, powiedzial ze nie przekracza 40tys rocznie i przeszedl kontrole, handluje do dzis
  • #27 5765095
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Te nasze spory i dywagacje mijają się z celem.
    Przepisy są jedne, ale każdy US interpretuje je inaczej.
    Jak było i jest w moim przypadku pisałem już wcześniej.
    W moim US właśnie tak to interpretują i dla nich działam zgodnie z prawem a inny US zamknął by mi działalność lub potraktował dużym mandatem.
    Temat do zamknięcia a autor wątku uda się do swojego US i tam się wszystkiego dowie ;)
  • #28 5766527
    Tronks
    Poziom 12  
    @Zdziśław_g moja odpowiedź jest jak najbardziej prawidłowa tylko się troche zagalopowałem i odniosłem się do szerzej rozumianej działalności gosp. niż tylko GSM.
    Generalnie @A_r_K: w twoim przypadku kasę musisz mieć i limit 20/40 tys. zł. nie gra tu roli- bedziesz w grupie podatników którzy nie mogą korzystać ze zwolnień i kasę rejestrującą muszisz mieć od poczatku prowadzenia działalności.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię obowiązku posiadania kasy fiskalnej przez serwis GSM działający na ryczałcie. Zgodnie z aktualnymi przepisami, kasa fiskalna jest wymagana od początku działalności w przypadku sprzedaży sprzętu elektronicznego, w tym telefonów komórkowych, baterii, ładowarek oraz akcesoriów GSM. Limit obrotu zwalniający z obowiązku posiadania kasy wynosił wcześniej 40 tys. zł, jednak w niektórych przypadkach został obniżony do 20 tys. zł. W przypadku samego serwisu bez sprzedaży sprzętu obowiązek ten może zależeć od formy opodatkowania i interpretacji lokalnego urzędu skarbowego, który różnie podchodzi do przepisów. Zaleca się konsultację bezpośrednio w urzędzie skarbowym oraz uzyskanie pisemnej informacji potwierdzającej wymogi. Zakup kasy fiskalnej wiąże się często z możliwością uzyskania zwrotu części kosztów (około 50% ceny netto, maksymalnie do 700 zł). W praktyce brak kasy fiskalnej w branży GSM może skutkować kontrolą i mandatem. Interpretacje przepisów różnią się między urzędami, dlatego kluczowe jest indywidualne ustalenie wymogów w swoim urzędzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA