logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozliczać sprzedaż zagranicznych telefonów i części GSM bez faktur?

mobilki_mobilki 22 Sty 2007 23:00 1774 18
REKLAMA
  • #1 3476061
    mobilki_mobilki
    Poziom 11  
    witam,chce zalozyc dzialalnosc, narazie moja dzialalnosc ma sie opierac na sprzedazy przez aukcje internetowe ,adres firmy to bedzie adres domowy (pozniej serwis gsm w wynajetym lokalu) towar -telefony oraz czesci gsm (wyswietlacze ,karty) beda pochodzenia zagranicznego ,bez zadnych faktur,rachunkow itp kupione od osob fizycznych.. obrot bedzie duzy ,moze dochodzic do 20-30tys miesiecznie ,jak najlepiej zrobic to wszystko
    1.jak rozliczac takie telefony i czesci ,zeby wszystko bylo ok ze skarbowka ...
    2.co moge doliczac do kosztow zeby byly nizszy podatek
    3. czy kasa fiskalna musze miec od razu
    4. jaki sposob rozliczen jest najlepszy w tym wypadku (ryczalt,ogolny .... itp.)
    moze niektore pytania sa smieszne,ale nigdy wczesniej nie mialem stycznosci z dzialalnoscia
  • REKLAMA
  • #2 3476187
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    1. zalozyc dzialalnosc i podpisac umowe z biurem rachunkowym :)
    2.dowiesz sie od ksiegowej :)
    3.takze ksiegowa ci powie :)
    4.tylko na zasadach ogolnych, przy skupie-sprzedazy art.uzywanych nie mozna miec ryczaltu...
  • #3 3477046
    mobilki_mobilki
    Poziom 11  
    mozesz rozszerzyc wypowiedz na temat biura rachunkowego , wystawia mi na wszystko jakies faktury,rachunki ?
    ile srednio bierze ksiegowa za prowadzenie rozliczen
  • REKLAMA
  • #4 3477310
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Biuro rachunkowe nie wystawi Ci faktur na towar który ściągniesz z zagranicy, ale doradzą Ci co i jak z tym robić. Biuro kasuje za takie usługi w zależności od tego ile będą mieli z Tobą roboty stawki zaczynają się od 100zł. miesięcznie. Ale jakoś kiepsko widzę towar z zagranicy bez FV po drodze chyba jakieś cło itd itd.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #5 3477370
    mobilki_mobilki
    Poziom 11  
    chodzi o kraje UE (niemcy ,anglia) wiec cła nie bedzie
  • #6 3477450
    Freexco
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Co do otwarcia adziałalności to Polska to jest chory kraj, sam sie przekonasz:):):) przy takim obrocie miesięcznym jak mówisz musisz byc płatnikiem Vatu, co powoduje ze od każdej spzedazy musisz zapłacic 22% vat no i od dochodu 19% , w takiej opcji ryczałt odpada, zostaja opodatkowanie na warunkach ogólnych, za wiele nie odliczysz, co najwyżej fakture za prąd czy telefon, rzeczy które bedziesz sprzedawał musisz zakupic i zaksięgowacna podstwaie umowy kupna-sprzedaży, nie wiem czy to jest realne żeby ktos chcial cos takiego z Toba podpisywac za granicą, nie wiem czy sa inne rozwiązania aby zaksięgowąc takie rzeczy z zagranicy. Pozostaje szara strefa, no ale to ma krótkie nogi..:)
  • REKLAMA
  • #7 3480486
    mobilki_mobilki
    Poziom 11  
    a kase fiskalna to musze od razu miec?
    powiadasz szara strefa czyli umowy wyssane z palca ;]
    postaram sie pisac jakies angielskie umowy z kolesiami,potem funty przeliczac po srednim kursie z dnia zakupu na zlotowki i pakowac w koszta,
    a jakich sum zysku trzeba sie pilnowac,bo slyszalem o wyzszym podatku vat
    a jeszcze moze mi ktos wytlumaczyc na temat "zwrot watu" ... o co dokladnie chodzi, jaka czesc zwracaja ,kiedy itp.
    a 22% watu place od zysku czy od calosci sumy sprzedanego przedmiotu
  • #8 3480497
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    djn napisał:
    4.tylko na zasadach ogolnych, przy skupie-sprzedazy art.uzywanych nie mozna miec ryczaltu...

A to ja na ten temat nic nie wiem. Cały 2006 byłem na ryczałcie i kupowałem używane telefony.
  • Pomocny post
    #9 3480982
    GS_Team
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    kase musisz miec
  • Pomocny post
    #10 3481609
    Freexco
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Kasę fiskalna musza miec wszyscy co sprzedaja komórki, zmiana weszła w zycie 1.09.2006 :cry: to jest chore, co do ryczałtu to wątpie czy to możliwe przy obrocie 20-30 tys miesięcznie - wg mnie nie da rady. Ogólnie Vat to bardzo kiepska sprawa, najlepiej nie byc Vatowcem, jeżeli nie zrobisz obrotu rocznie większego jak 10 000 euro to nie musisz byc Vatowcem. Najprościej w Vacie chodzi o to ze kupujesz cos za 100zł na fakture i 22% jest Vatu wiec ze 100zł odliczasz to 22% czyli 22zł a potem ta rzecz sprzedajesz za 300zł i w tym jest vat 22% czyli 66zł, to 22zł to jest własnie vat odliczony i potem odejmuje sie od 66zł to 22zł i wpłaca sie 44zł podatku:) tak w uproszczeniu wyglada ten mechanizm, wiec ogólnie mowiąc tego vatu fizycznie nigdy nie dostaniesz w gotówce i zawsze bedzies go płacił a co najgorsze w Twoim przypadku Ty kupując cos na ume nie możesz vatu odliczyc z takiej umowy i od każdej sprzedanej rzeczy będąc Vatowcem zapłacisz 22% ..

Dodano po 2 [minuty]:

To jest bardzo śmieszne dlatego że: kupujesz telefon za 450zł i sprzedajesz za 500zł, 22% vat daje 110zł podatku do zapłaty a Ty zarobiles na tym telefonie 50zł:):) Jakims wyjsciem byłoby robienie zakupow w formie umowy Komisu, wtedy Vat by sie płacilo od marzy czyli w tym przypadku od tych zarobionych 50zł, pozdrawiam i powodzenia
  • #11 3484495
    mobilki_mobilki
    Poziom 11  
    dzieki Freexco ,duzo mi wyjasniles ... ktos ma jeszcze moze jakies cenne uwagi
  • #12 3484773
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    @mobilki_mobilki

Jeżeli faktycznie myślisz o rozsądnej działalności to proponuje kierunek >> jakakolwiek księgowa lub księgowy, pół godziny rozmowy grosze zapłacisz a jak ktos ma czas i ktoś znajomy Cie umówi to nawet nic za rozmowe nie zapłacisz co najwyżej powie Ci tylko że pod warunkiem że jak otworzysz działalność to zostaniesz ich klientem.

Tak przez forum i na necie to nie dowiesz się tego co przez pół godziny Ci księgowa wytłumaczy.

Telefony/części na allegro hmm średnio to się opłaca o ile po telefony jeżdżą i hurtowo przywożą to jeszcze da się troche zarobić ale to nie to co kiedyś, a części GSM musiałbyś dobrze trafiać w rzeczy których nie ma na rynku bo cen ludzi ściągających kontenerami z chin nie pobijesz, no chyba że masz tak dobre dojśćia...
  • #13 3488015
    tmgsm
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    A ja Ci doradze cos jeszcze, zastanow sie czy nie bedziesz mial powazniejszych problemow, z policja. Sprzedaz kradzionych czesci, wyswietlaczy itp z serwisow z anglii to umyslna paserka. A dowod w sprawie to historia Twoich aukcjii. Pozniej wystarzy zweryfikowac zrudlo pochodzenia, Twoije lewe umowy i pucha gosciu, i koszty powazne. Grzywna kaucja i papuge musisz oplacic. POMYSL wie DWA razy. Pozdrwiam.
  • #14 3492380
    mobilki_mobilki
    Poziom 11  
    a kto powiedzial ze one sa kradzione ,czesci to bede mial w sladowych ilościach ,glownie telefony komorkowe, podejzewam ze wiekszosc bedzie miala oryginalne opakowania nawet
    a jest jakis inny sposob zeby rozliczac sie z tego towaru
  • #15 3495517
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    @_MobilkI_: bez urazy ale to nie jest takie proste jak piszesz ;) Przy imporcie towarow z EU musisz miesiecznie skladac intrastat (przy twoich obrotach na 100%) a wiec wysylac do Izby Celnej o ilosciach towarow jakie sprwadziles i wyslalc do wspolnoty. Takie zgloszenia podlegaja kontroli nie tylko skarbowej ale tez celnej (tak tak....zamiast US lub UKS do firmy przychodzi Urzad Celny na kontrole i nie mowie tego z opowiesci ze slyszalem od kogos ;))) Do tego VAT, kasa fiskalna czyli to nie jest tak ze jestesmy w EU i ribmy co chcemy ;) Jezeli ty wejdziesz na VAT to musisz miec pewnosc ze firma od ktorej kupujesz nie tylko jest VATowcem w ich kraju ale posiada VAT EU - przy takiej sprzedazy scigasz towary z 0% VAT i doliczasz go dopiero u nas przy sprzedazy (troche inaczej niz przy imporcie z krajow poza uni gdzie VAT i clo placisz na granicy z "gory"), w innym przypadku tam ktos musi zaplacic swoja stawek VAT (w UK chyab 16%) a ty dodtkowo zaplcisz 22% tutaj ;)

Jednym slowem bez urazy ale przy takim sposobie myslenia wroze koniec Twojej dzialalnosci przy pierwszej dobrej kontroli z US i na 100% przy pierwszej kontroli z UKS.

Pomijam oczywiscie fakt ze jezeli Urzad Celny wejdzie Ci do firmy (aktualnei domu) i znajdzie nieoryginalny sprzet np. obudowy Nokia nieoryginalne, LCD nieoryginalne z napisami producentow to CI zabieraja caly sprzet (ale to juz inna sprawa bo wpadnie Ci odrazu policja). Pomysl wiec dobrze czy wiesz to robisz

Sorry ze strasze ale pisze jak jest - bez owijania w bawelne i pisania "jakos to bedzie" bo nasz narod jest wlasnie taki piekny ze kazdemu wydaje sie ze "co tam....jakos to bedzie" ;)
  • #16 3495905
    dn666
    Poziom 13  
    Ciekawe dlaczego policja jeszcze nie wzięła się za komisy, które sprzedają chińskie podróbki z logo producentów np. nokii, motoroli, se?? Mój znajomy w komisie zataja podatek VAT, poprostu nie wystawia faktur.
  • #17 3497142
    zdzislaw_g
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    dn666 napisał:
    Ciekawe dlaczego policja jeszcze nie wzięła się za komisy, które sprzedają chińskie podróbki z logo producentów np. nokii, motoroli, se?? Mój znajomy w komisie zataja podatek VAT, po prostu nie wystawia faktur.

Napisz na niego donos na policję i do US a napewno sie tym zajmą.
  • #18 3500880
    mobilki_mobilki
    Poziom 11  
    a jeszcze jedna uwaga ,na allegro duzo jest uzytkownikow/sklepow co oferuje np. telefony komorkowe z wystawieniem faktur marża ,takie faktury wystawia sie przy wzieciu telefonu w komis ,jesli dobrze rozumiem !a jestem przekonany ze wiekszosc sprzedawanych przez nich towarow napewno nie wzieli w komis .
  • #19 3501224
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    @ mobilki_mobilki Masz już tyle wypowiedzi a dalej coś kombinujesz. Ostatnia dobra rada jest taka abyś dał sobie spokój z tym biznesem bo kiepsko to widzę :(
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczęcie działalności gospodarczej opartej na sprzedaży telefonów i części GSM pochodzących z zagranicy (głównie UE) bez faktur wymaga założenia działalności i współpracy z biurem rachunkowym, które doradzi w kwestiach rozliczeń. Przy obrotach 20-30 tys. zł miesięcznie konieczne jest bycie płatnikiem VAT, co oznacza obowiązek rozliczania 22% VAT od całej wartości sprzedaży, a nie tylko od zysku. Ryczałt jest wykluczony przy handlu używanymi artykułami. Kasa fiskalna jest obowiązkowa od 1.09.2006 dla sprzedawców telefonów komórkowych. Zakup towaru bez faktur utrudnia księgowanie kosztów, a umowy kupna-sprzedaży z osobami fizycznymi z UE mogą być podstawą do rozliczeń, jednak wymagają przeliczenia wartości na złotówki według średniego kursu z dnia zakupu. Import z UE wiąże się z obowiązkiem składania deklaracji Intrastat oraz rozliczania VAT wewnątrzwspólnotowego, co podlega kontroli skarbowej i celnej. Zwrot VAT polega na odliczeniu VAT zapłaconego przy zakupie (jeśli faktura jest dostępna), co w przypadku braku faktur jest niemożliwe. Istnieje ryzyko prawne związane z pochodzeniem towaru, zwłaszcza części GSM, które mogą być podejrzane o pochodzenie nielegalne. Wskazane jest skonsultowanie się z księgowym, który wyjaśni szczegóły rozliczeń i pomoże uniknąć problemów z urzędem skarbowym i policją. Sprzedaż telefonów i części na aukcjach internetowych bez odpowiedniej dokumentacji jest skomplikowana i obarczona ryzykiem podatkowym oraz prawnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA