logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować zdalne otwieranie drzwi w domofonie GM-WO FENIX?

dreslak 17 Lis 2008 15:05 5992 4
REKLAMA
  • #1 5749687
    dreslak
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam

Potrzebuje zrobić "zdalne otwieranie " drzwi w tym domofonie, a mianowicie chodzi mi o to że po wduszeniu odpowiedniego przycisku drzwi na dole sie otworzą. Sęk w tym że musi byc podniesiona słuchawka(zmienia wtedy pozycję przełącznik pokazany palcem na rysunku) a ja chciałbym to zrealizować jednym przyciskiem. Bądz zdalnym sterowaniem jednokanałowym. Czy jest taka możliwość?
    te dwa zielone kabelki idące w dół po lewej stronie to kabelki od przycisku otwierającego drzwi

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5750874
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Nieprawdą jest to, że do otwarcia zamka musi być podniesiona słuchawka. Wiele unifonów ma ten przycisk umieszczony nieco z boku, tak aby nie trzeba było zdejmować słuchawki z widełek. Otwieranie zamka w tym unifonie polega w tym, że na chwilę zwieramy żyłę mikrofonową do masy i zamek się otwiera. Takich przycisków można dać równolegle więcej, bo niczego nie wprowadzają do układu, gdyż czuwając są rozwarte.
    Co do zdalnego sterowania jednokanałowego, to sprawa jest równie prosta. Wystarczy styki przekaźnika podłączyć równolegle do przycisku.
  • REKLAMA
  • #3 5751070
    dreslak
    Poziom 17  
    mikrofonowe ..czyli ? czerwony tak ?

Dodano po 12 [minuty]:

podłączyłem i nie działa trzeba podnieść słuchawkę co ciekawe podczas podniesienia słuchawki przełącznik wskazany palcem zwiera + do - według rysunku to będzie brązowy z niebieskim i dopiero wówczas mogę otworzyć drzwi. Może coś zrobiłem nie tak ? Może to wina instalacji która ma około 10 lat(choć całkiem nie dawno panowie w tym grzebali i wymienili na dole centralkę). Dodam jeszcze że napięcie pomiędzy + a - (brązowy a niebieski) wynosi 4,25V. Sprawdzałem też przyciskiem przytrzymałem palcem widełki i wciskałem przycisk otwarcia drzwi również nic sie nie działo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5752675
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Zgadza się, faktycznie w tym modelu przycisk jest przyłączony za przełącznikiem widełkowym. Widać konstruktorzy uznali kiedyś, że aby otworzyć trzeba najpierw podnieść słuchawkę i zapytać kto przyszedł.
    To i tak niczego nie zmienia w odnośnie mojej poprzedniej wypowiedzi. Musisz ten przycisk dać na żyłę masową (już jest) i na żyłę mikrofonową (zacisk +). Po prostu odlutuj ten zielony kabelek (od przycisku) z lewej strony i przylutuj go pod miejsce oznaczone jako "+", czyli tam gdzie jest brązowy.

• #5 5754324
    dreslak
    Poziom 17  
    Dziękuje za pomoc wszystko działa jak należy
    Temat Zamykam

Pozdrawiam Fozzle
REKLAMA