logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dzwonek bezprzewodowy do domofonu GM-WO Fenix?

remikson 09 Paź 2012 10:37 3462 6
REKLAMA
  • #1 11392863
    remikson
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Posiadam domofon gm-wo fenix.Chciałbym podłączyć do niego dzwonek bezprzewodowy.Chodzi o to,że jeżeli ktoś załączy dzwonek przy furtce będzie dzwonił jednocześnie domofon (słuchawka na korytarzu) oraz dzwonek bezprzewodowy.Często pracuje w piwnicy i garażu gdzie nie słychać domofonu,a bezprzewodowy mogę zabrać ze sobą.Zależy mi na tym ,żeby moduł wyzwalający dzwonek bezprzewodowy był w domu (w pobliżu centalki domofonu lub słuchawki-chodzi o zasięg i ewentualną wymianę baterii).
    W jaki sposób to ze sobą podłączyć.Myślałem nad zastosowaniem przekaźnika ,który w momencie wywołania sygnału dzwonka zewrze styki w module sterującym dzwonkiem bezprzewodowym (pilot dzwonka bezprzewodowego)
    Czy takie rozwiązanie ma szanse działać?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11399966
    remikson
    Poziom 15  
    W które miejsce najlepiej podłączyć się z przekaźnikiem?
    Zamieszczam schemat poglądowy domofonu
    Czy sam przekaźnik wystarczy ?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć dzwonek bezprzewodowy do domofonu GM-WO Fenix? 55_1285608313.jpg (83.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 11400122
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Troszku mnie zaskoczyłeś, no ale jak ja będę miał jakieś banalne pytania z elektroniki to przynajmniej wiem do kogo walić.... :D :D :D
    1. pomiędzy masę a powracający sygnał wywołania z przycisku 1 ( pewnie przy zasilaczu kabelek powracający łączy się z kabelkiem idącym na wywołanie w unifonie). Jak nie chce zaskoczyć mimo regulacji wywłania na maks to przekaźnik dwutorowy. Jedna para styków zrobi wywołanie druga zostaje dla Ciebie. Opisane jest to tu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2394601.html

ps . SG =GE
  • REKLAMA
  • #5 11400718
    remikson
    Poziom 15  
    Czy w takim razie jestem w stanie wpiąć się przekaźnikiem w samej słuchawce domofonu łącząc masę zsygnałem generatora(na schemacie oznaczenie DU)
    Rozumiem ,że napięcie muszę wyprostować mostkiem greatza.
  • REKLAMA
  • #7 11404484
    remikson
    Poziom 15  
    Bardzo dziękuje za pomoc i poświęcony czas
    Wszystko działa jak należy
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik domofonu GM-WO Fenix poszukiwał sposobu na podłączenie bezprzewodowego dzwonka do swojego systemu, aby dzwonek i domofon działały jednocześnie. Proponowane rozwiązanie obejmowało zastosowanie przekaźnika, który miałby zewrzeć styki w module sterującym dzwonkiem bezprzewodowym w momencie wywołania. Użytkownicy zasugerowali podłączenie przekaźnika pomiędzy masę a sygnał wywołania z przycisku domofonu oraz wyprostowanie napięcia za pomocą mostka Graetza. Po kilku wymianach informacji, użytkownik potwierdził, że rozwiązanie działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA