Posiadam domofon cyfrowy, który otwiera tylko, gdy podniosę słuchawkę. Nie wiecie czy jest możliwość, aby go przerobić tak, żeby otwierał też bez podniesienia słuchawki? Nie ukrywam, że jest to dla mnie utrudnienie, bo poruszam się na wózku elektrycznym i znaczniej wygodniej byłoby mi otwierać drzwi bez podnoszenia słuchawki. Ktoś coś wie w tym temacie?
Dorobienie przycisku, który będzie symulował podniesienie słuchawki ( tylko czy w domofonach chodzi na pewno o to, by otwierać każdemu kto zadzwoni), powieszenie słuchawki niżej, dowieszenie drugiej słuchawki w bardziej dostępnym miejscu ( nie w każdym systemie- brak danych odnośnie systemu)
A może dopytać kolegę R-MIK na jakim etapie jest jego projekt:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3348044.html#16650551
Nie jest to takie proste, że da sie zrobić jednym rezystorem czy tranzystorem. Podstawa to system. Jeśli masz Slicana (HAS) to masz pecha. On sprawdza czy unifon jest podłączony do instalacji i roboty jest więcej. Aby otworzyć drzwi, przeważnie wystarczy, że:
- po zdekodowaniu adresu i odczekaniu ok 500..100ms wymusić przepływ prądu na poziomie 100mA (50..150mA).
- następnie należy wywołać przerwę o czasie 10ms
W Slicanie trochę więcej roboty (zadział oczywiście także na ACO, Protelu):
- po zdekodowaniu adresu i odczekaniu ok 10ms, wymusić przepływ pradu ok 10mA (5..15mA)
- po ok 500..100ms wymusić przepływ prądu na poziomie 100mA (50..150mA).
- następnie należy wywołać przerwę o czasie 10ms (rygiel) lub 25ms (funkcja dodatkowa)
Robie bramke domofonową GSM, tam będzie taka funkcjonalność. Aby jednak nie strzelać armatą do wróbla, mam już zamówione PCB do urządzenia automatycznie otwierającego drzwi. W nim będzie można uzyskać funkcję otwierania drzwi przyciskiem. Obserwuj Domofonowa bramka GSM, tam będą bieżące informacje o tych urządzeniach. Aktualnie robię bramkę.