logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kolumny Alton 80 po regeneracji będą lepsze od Schneider 8021.1 LS?

Dani66 17 Lis 2008 19:23 8105 23
REKLAMA
  • #1 5750808
    Dani66
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Posiadam amplituner Denon DRA 335R oraz kolumny Schneider 8021.1 LS. Kupiłem je ponieważ były po okazyjnej cenie :) jednak nie jestem z nich zadowolony :(. Mam natomiast okazje kupić kolumny Alton 80. Dodam ze sa po regeneracji głosniki wysokotonowe (ich koszt jak podaje właściciel wyniósł 100zł), a reszta w stanie bardzo dobrym. Słyszalem ze sa to bardzo dobre kolumny jednak nie znam nikogo kto moglby mi cos doradzic w sprawie Altonów. Czy rzeczywiście warto je kupić? Czy są jakies lepsze godne polecenia kolumny w kwocie do 300zł z małym "hakiem"? Potrzebuje dobrego sprzetu do domu a takze na male imprezy.
  • REKLAMA
  • #2 5751014
    parish
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 31
    Zależy, co Cię zadowoli. Jestem posiadaczem tych kolumn, dołączam je tylko wtedy, gdy jest jakaś mała imprezka. Ogólnie co tu mówić na ich temat... Jest to klasyk, dźwięk dość specyficzny. Średnica dobra, wysokie tony odrobinę narzucające się nad resztę pasma. Zresztą zarówno średnie jak i wysokie możesz wyregulować według swoich upodobań. Basem Cię nie zabiją. Na imprezy powinny dać rade. Do odsłuchu domowego... Jak już pisałem wcześniej zależy czego od nich oczekujesz...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5751925
    Dani66
    Poziom 30  
    Ciężko jest określić moc amplitunera bo prawie nigdzie nie mozna jednoznacznie sie tego dowiedziec wiec nie wiem czy te 80watt mocy kolumn to wartosc rzeczywista bo jesli tak to mysle ze amplituner da sobie z nimi rade. I nie bardzo rozumiem wyrażenie "dżwięk dość specyficzny". Fakt, że są to nie pierwszej nowosci sprzęty, ale póki co muszę szukać takich. I jeszcze jedna rzecz: jak napisalem w temacie są po regeneracji głośniki wysokotonowe więc czy warto kupować takie głosniki.
    Zgóry dziękuję za pomoc
  • #4 5752009
    Alex0077
    Poziom 11  
    Ja ze swoich jestem całkiem zadowolony. Używam do odsłuchu w chacie. No, raz zdarzyło się, że zabrałem je na imprezę i muszę powiedzieć, że całkiem nieźle grały. W sumie, tak jak mówił parish12, basem Cię nie powalają. A jeśli chodzi o cenę, (bo rozumiem, ze ta, którą podałeś tyczy się właśnie tych kolumn) to nie wiem czy nie bardziej opłacało by się kupić inne altony i samemu je zregenerować. Wyjdzie na pewno dużo taniej. Co do innych kolumn to nie wiem, może ktoś inny Ci coś poleci.
  • #5 5752066
    Dani66
    Poziom 30  
    Te kolumny kosztują 250zł, a 300zł to mogę wydać i napisałem tą cenę tylko zeby sie dowiedzieć o innych modelach w tym przedziale. A jeśli chodzi o te Altony to ten gościu, który sprzedaje chce się zamienić za te moje Schneider'y za dopłatą więc zbyt wiele to tu nie tracę. Głównie to chodzi mi o to czy warto kupić stare kolumny po regeneracji. I co sądzicie o właśnie Altonach. Przeczytałem wiele tematów o Altonach na tym forum i widzę, że zdania są podzielone. Albo każdy broni to co posiada albo rzeczywiście np. Altony są lepsze od Altusów, więc czy warto wybrać te Altony, Altusy czy może jeszcze jakies inne
  • #6 5752931
    Dani66
    Poziom 30  
    A propo moich oczekiwań to oczekuję: wyraźnych dźwięków (niski mocny bas, wyraźne, ale nie za ostre wysokie tony).
  • REKLAMA
  • #7 5752947
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Za 199 kupiłem kiedyś Altony 110, moim zdaniem przepłacisz dając A80 250zł.
  • #8 5753071
    maniek5511
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    moim zdaniem 250 za tak stare kolumienki to trochę przesada. Wolałbym kupić jakieś słupki na dwóch 20cm, wytrzymałość będzie większa i raczej na imprezie słabiej je zagłuszyć.
    Czemu tak wszyscy zachwycają się tymi starymi polskimi Tonsilami, za podobną kasę można mieć dużo lepszy sprzęt.
  • REKLAMA
  • #9 5753297
    100bart
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Kolega parish12 napisał "dźwięk dość specyficzny", tak może napisać
    tylko długoletni posiadacz takich głośników z osłuchanym uchem
    także na innym sprzęcie. Kup posłuchaj kilka lat i wtedy będziesz
    wiedział co on miał na myśli.
    Co do ceny to kolega maniek5511 ma racje.
    Swoją drogą jest to klasyka polskiego głośnika, zresztą produkowana w Lesznie na licencji Pioneer.
  • #10 5753716
    Alex0077
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o wysokie tony to w tych kolumnach są akurat bardzo wyraźne, bas j.w. Słucham w zakresie od Bluesa do Metalu, czasem wyżej, z nastawieniem na gitarę prowadzącą / wokal. Mam je parę ładnych lat i raczej nie narzekam.
  • #11 5754022
    parish
    Na Altony można i narzekać i prawić im komplementy za ich walory, pomimo ich wieku. 250 zł, fakt - nie komentowałem tego w pierwszym poście, trochę przesada. Jestem ciekawy, czy właściciel regenerował GDWT na oryginalnych częściach...

Dani66 napisał:
    A propo moich oczekiwań to oczekuję: wyraźnych dźwięków (niski mocny bas, wyraźne, ale nie za ostre wysokie tony).

Niski mocny bas, to trochę za duże oczekiwania jak na te kolumny. Tak jak już pisałem, basem Cię nie powalą. Za 300 zł można się rozejrzeć za kolumnami New Mildton 200, także do regeneracji w której z chęcią w razie potrzeby udzielę wszelkich potrzebnych porad. Mildtony spełnią twoje oczekiwania w 99%, przy czym zagrają potężniej niż Altony. No i oczekujesz wyraźnych wysokich tonów. Mildtony mają kopułkę a nie głośnik tubowy.

Pozdrawiam.
  • #12 5754180
    Dani66
    Poziom 30  
    Dzięki za porady. A te Mildtony to słyszałem i czytałem (także na tym forum), że nie są za dobrym sprzętem. I ciężko dostać takie kolumny jak Alton za mniej niż 230-250zł no chyba, że naprawdę, jak napisał DJ Max, to byłaby okazja. I wcześniej już pisałem, że GDWT kosztowały 100zł razem, więc chyba tyle oryginalne nie kosztują.
    A jakie jeszcze kolumny możecie mi polecić, bo czuję, że nie kupię tych Altonów. Proszę o nazwy takowych kolumn i coś wiarygodnego na ich temat, a może oferty kupna:)
    PZDR i z góry dziękuję.
  • #13 5762237
    parish
    Kolego, nie wiem czy mówimy o tych samych kolumnach... Kolumny New Mildton 200 zmiotłyby altony 80 pod KAŻDYM względem. Uwierz mi, również ich używam. Na wszelki wypadek:

http://unitra.eu.org/node/393

Z tym, że na moich 200 Jest opis:
    Pasmo przenoszenia 35 - 20000Hz
    efektywność 92 dB

Wydaje mi się, że raczej New Mildton 200 nie słyszałeś...

Pozdrawiam
  • #14 5762342
    Marcin230693
    Poziom 14  
    a moim zdaniem warto zainwestować w altony, sam posiadam tylko że model 110 i moge powiedzieć że jeżeli są na oryginalnych głośnikach to zagrają ładnie, bass jest dość niski i dynamiczny ale wysokie koniecznie trzeba stłumić
  • #15 5763742
    Dani66
    Poziom 30  
    parish12 napisał:

Wydaje mi się, że raczej New Mildton 200 nie słyszałeś...

Nie napisałem, że słyszałem te kolumny tylko, że O NICH słyszałem. Gdybym słyszał je to bym nie zakładał tematu. :) A, że nigdy nie miałem z nimi styczności więc pytam. I ten link to już kiedyś odwiedziłem :) ale i tak dzięki. I chciałbym wiedzieć o tych New Mildtonach nie w porównaniu z Altonami tylko ogólnie jaki to sprzęt. A Mildton i New Mildton to są dwa odmienne modele? Bo tak zrozumiałem.

Dodano po 7 [minuty]:

Marcin230693 napisał:
    a moim zdaniem warto zainwestować w altony, sam posiadam tylko że model 110 i moge powiedzieć że jeżeli są na oryginalnych głośnikach to zagrają ładnie, bass jest dość niski i dynamiczny ale wysokie koniecznie trzeba stłumić

No właśnie nie są to chyba oryginalne głośniki, bo te wysokotonowe kosztowały ok. 100zł a oryginalne wysokotonowe chyba tyle nie kosztują.
  • #16 5764049
    Marcin230693
    Poziom 14  
    mogą być oryginalne, wysokotonowce tonsila wcale nie są drogie tuby do altonów (gdwt 9/70) kosztują 32zł sztuka (skleptonsil.pl) więc jak najbardziej mogą to być oryginały :) a new mildton i mildton różnią się oznaczeniami (new mildton 200 = mildton 110) poza tym to te same kolumny
  • #17 5765579
    Dani66
    Poziom 30  
    Czytałem ze New Mildton 200 mają 120w mocy a Mildton 110w więc czy to te same kolumny na pewno?
    I dwa wysokotonowce to koszt 100zł czyli 50zł jeden, a nie 32zł.
  • #18 5765947
    Marcin230693
    Poziom 14  
    mogło wyjśc 50zł sztuka doliczając wysyłke np albo ostatnio jakaś obniżka cen była a co do mildtonów to możesz być pewny że 110 i 200 zagrają identycznie :)
  • #19 5766325
    parish
    Marcin230693 napisał:
    new mildton i mildton różnią się oznaczeniami (new mildton 200 = mildton 110) poza tym to te same kolumny

Kolego, nawet nie wiesz o czym piszesz. New Mildton 200 w odróżnieniu od Mildton 110:

-Mocniejszy GDN 30/100/8, 30/100/7
    -Dokładniejsza zwrotnica
    -Brak regulacji średnich oraz wysokich tonów
    -Wymiary 400x710x305
    -Masa 21,0 kg
    -Moc znamionowa 120 W, Moc maks. 200 W

Więc proszę łaskawie o nie wypisywanie bzdur, jeśli nawet nie wiesz o czym mówisz.

Pozdrawiam...
  • #20 5766615
    Dani66
    Poziom 30  
    A czy moglibyście mi powiedzieć w jakich cenach można New Mildtony dostać. Szukam po aukcjach i raczej nikt nie sprzedaje :) jak widać, bo przejrzałem już trochę a o cenie ani ogłoszeniu nic nie znalazłem. Czy są aż tak dobre, że nikt nie chce ich sprzedać? :)
    Pozdrawiam
  • #21 5766763
    parish
    No właśnie, rzadko kto chce te kolumny sprzedać.... Kilka razy widziałem aukcję, gdzie cena kolumn do renowacji nie osiągnęła pułapu 250pln, co znaczy że można trafić. kolumny w bdb stanie na oryginalnych podzespołach kosztują od 450 do 550 zł. chociaż widziałem już te kolumny nawet za 600 zł w stanie idealnym.
  • #22 5767010
    Dani66
    Poziom 30  
    Właśnie dosyć ciężko trafić na takie kolumny. Słyszałem też o kolumnach Tonsil Sherzo 350, Tonsil Sherzo 200 i kilka innych z tej firmy. I teraz nie wiem czy się rozglądać za jeszcze innymi rzadkimi modelami. Jak sądzicie które warto kupić? Może znacie jeszcze jakieś inne modele godne poświęcenia uwagi i zastanowienia się nad kupnem.

Dodano po 8 [minuty]:

I tak z Altonów 80 moje zamiary kupna zeszły na naprawdę poważne sprzęty. Więc teraz mi pomóżcie oprócz kolumn wybrać jeszcze dobry wzmacniacz lub amplituner do nich bo obawiam się, że mój Denon tego nie wytrzyma. I byłbym wdźięczny gdybyście oprócz nazw i danych technicznych kolumn napisali jeszcze coś o dobrym wzmacniaczu lub amplitunerze paujących do tych kolumn :)
    Proszę o rady
    Pozdrawiam
  • #23 5772648
    Marcin230693
    Poziom 14  
    z tego co mi wiadomo scherzo mają niskie zejście ale słabe wysokie, zostałbym jednak przy mildtonach 110/new mildtonach 200
    parish12 napisał:
    -Mocniejszy GDN 30/100/8, 30/100/7
    -Dokładniejsza zwrotnica
    -Brak regulacji średnich oraz wysokich tonów
    -Wymiary 400x710x305
    -Masa 21,0 kg
    -Moc znamionowa 120 W, Moc maks. 200 W

co do gdn'a fakt .. masz racje ale zejście mają podobne, zwrotnica .. co zmieniono poza likwidacją potencjometrów od wysokich i średnich ?
  • #24 5772771
    Dani66
    Poziom 30  
    Ja nawet lubię jak kolumna "trzęsie" wszystkim i podoba mi się, że są dwa niskotonowce. I zanim kupię jakieś kolumny muszę w miarę możliwości posłuchać jak brzmi. Widzę, że ceny są podobne a pułap moich możliwości finansowych nieco wzrósł więc zacznę zawężać wybór.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy porównania kolumn Alton 80 po regeneracji głośników wysokotonowych z kolumnami Schneider 8021.1 LS oraz poszukiwania alternatywnych modeli w budżecie do około 300 zł. Użytkownicy wskazują, że Alton 80 to klasyczne kolumny o specyficznym brzmieniu, z wyraźnymi wysokimi tonami, ale słabszym basem, który nie jest mocny i dynamiczny. Regeneracja głośników wysokotonowych jest możliwa i oryginalne tubowe głośniki GDWT 9/70 kosztują około 30-50 zł za sztukę. Wątpliwości budzi cena 250 zł za Alton 80, która jest uznawana za dość wysoką w stosunku do jakości i wieku sprzętu. Alternatywnie polecane są kolumny New Mildton 200 (również Mildton 110), które mają moc znamionową 110-120 W, lepszą dynamikę i mocniejszy bas, choć są trudniejsze do znalezienia i droższe (od 250 zł do nawet 600 zł za egzemplarz w dobrym stanie). New Mildton 200 różnią się od Mildton 110 m.in. mocniejszym głośnikiem niskotonowym, dokładniejszą zwrotnicą i brakiem regulacji tonów średnich i wysokich. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o kolumnach Tonsil Sherzo 200 i 350, które mają niskie zejście basu, ale słabsze wysokie tony. Użytkownicy sugerują, że do Altonów i Mildtonów warto dobrać wzmacniacz/amplituner o odpowiedniej mocy, gdyż Denon DRA 335R może być niewystarczający. Ogólnie rekomendowane jest odsłuchanie sprzętu przed zakupem oraz rozważenie kolumn z mocniejszym basem i lepszą dynamiką do użytku domowego i na małe imprezy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA