logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alton 80 po serwisie Diora – czy wymiana kopułek i membran pogorszyła brzmienie?

mic43 03 Cze 2007 23:06 2099 10
REKLAMA
  • #1 3950929
    mic43
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    Szybkie pytanko. Co sądzicie o tych kolumnach? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=200644804 " target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" > http://www.allegro.pl/show_item.php?item=200644804

Oto jego odpowiedz na mojego mejla:

Obudowy są w oryginalnym IDEALNUM stanie (nie regenerowane, nie oklejane itp). Kolumny byly w serwisie diorowskim (zakłady DIORA). Wymieniane były kopółki w głośnikach wysokotonowych (na trochę mocniejsze i o wiekszym paśmie). W głośnikach nisko tonowych i średnio tonowych byly wymieniane membrany wraz z kopółkami. Zwrotnice i okablowanie dziewicze. Głośniki przed reheneracją byly w idealnym stanie z tym że zawieszenie głośników powoli zaczynało sie wykruszać (zdjęć niestety nie posiadam).

Czy można zaryzykować, że owy zakład nie skopał tych kolumn? Czy będą grać nie gorzej niż oryginalne altony?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3951396
    rafaljakichmalo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ciekawe tylko ile jest prawdy w tym co koleś pisze. Dziwnie te wysokotonowe wyglądają...
    Ja osobiście nie brałbym się za to.
  • REKLAMA
  • #4 3951443
    rafaljakichmalo
    Poziom 13  
    A może napisz ile masz kasy, bo ciężko cokolwiek powiedzieć teraz.
  • #5 3951450
    mic43
    Poziom 15  
    Chciałbym kupić kolumny możliwie najtaniej. Myślę, że 200 - 300 zeta.
    Pozdrawiam
  • #6 3951473
    rafaljakichmalo
    Poziom 13  
  • REKLAMA
  • #7 3952081
    tomik666
    Poziom 11  
    osobiscie słyszałem altony 80 i musze przyznac ze jak na ich lata byłempoważnie zdziwiony zagrał lepiej niz altusy 110. Moze altus zagrał głośniej ale juz niema tego głębokiego basu jak alton

ALTON ZA TĘ KASE SIE OPŁACA TYLKO CIEKAWE CZY TO CO TAM PISZE TO FAKTYCZNIE PRAWDA pozdro ^^
  • REKLAMA
  • #8 3953290
    mic43
    Poziom 15  
    W sumie to intersują mnie tylko produkcje tonsilowskie.
    W zasadzie biore pod uwagę Altony i Mildtony. Altusy odpadają po tym co czytałem na forum. Lubię głeboki bas, ale musi to wsyztsko jescze dobrze grać każy utwór, a nie tylko techno i impresski.
    W zasadzie to nie mogę za bardzo wywnioskować które z tych kolumn są lepsze i do jakich zastosowań i w zasadzie jakie są pomiędzy różnice. Bierzemy oczywiście pod uwagę modele o poodbnej mocy i wymiarach.
    Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedzi:)
  • #9 3971977
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    Miałem Altony 80 i brzmienie było doskonałe. Warunek - oryginalne głośniki z piankowym zawieszeniem.
  • #10 3972600
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    To chyba nie są oryginalne membrany tonsila.Oryginału przy zawieszeniu piankowym na membranie miały dodatkowe wytłoczenie.
  • #11 3973163
    mic43
    Poziom 15  
    Dzięki za odpowiedzi. Chyba dobrze, że tego nie kupiłem.A jak z różnicami między Altonami a Mildtonami? Czekam na odpowiedzi. Może jeszcze jakieś porady gdzie najlepiej je kupić, żeby nie zostać nabitym w butelkę?
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy kolumn głośnikowych Alton 80 po serwisie w zakładach Diora, gdzie wymieniono kopułki w głośnikach wysokotonowych na mocniejsze o szerszym paśmie oraz membrany i kopułki w głośnikach nisko- i średniotonowych, pozostawiając oryginalne zwrotnice i okablowanie. Użytkownicy wyrażają wątpliwości co do jakości regeneracji, zwłaszcza autentyczności zastosowanych membran i kopułek, sugerując, że mogą nie być oryginalne Tonsil. Wspomniano, że oryginalne Altony 80 z piankowym zawieszeniem głośników charakteryzowały się doskonałym brzmieniem, szczególnie głębokim basem, przewyższającym modele Altus 110. Poruszono także temat alternatywnych modeli Tonsil, takich jak Mildton, oraz innych kolumn dostępnych na rynku, z uwzględnieniem kosztów regeneracji i preferencji brzmieniowych (uniwersalność, głęboki bas). Użytkownik poszukuje kolumn w budżecie 200-300 zł, preferując produkcje Tonsil i unikając Altusów ze względu na ich brzmienie. Wskazano również na potrzebę ostrożności przy zakupie i rozważenie różnych ofert oraz działu DIY w celu uniknięcia nietrafionych inwestycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA