logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między kompensacją wagową a aproksymacją wagową w przetwornikach

agii 17 Lis 2008 23:31 1682 1
REKLAMA
  • #1 5752258
    agii
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam :)

Przygotowuję się właśnie na laboratorium, którego przedmiotem są przetworniki a/c oraz c/a.
    Ucząc się,napotkałam na pewien problem natury rzec by można... werbalnej ;) mianowicie- prosiłabym bardzo o zweryfikowanie, czy kompensacja wagowa to to samo co aproksymacja wagowa?
    znalazłam,ze k.w. to inaczej aproksymacja sukcesywna, czytałam o obu, jednak nadal niestety nie jestem pewna..

Dalej- mam kłopot ze schematami układów do konwersji kodu unitarnego na kod 1 z X oraz kodu 1 z X na kod binarny.

Byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc w opracowaniu tych zagadnień, na szczęście z całej listy pozostały mi tylko one :)

pozdrawiam serdecznie :)

[Podkreśliłem drugą część wątku. Polecana literatura: Pieńkos, Turczyński "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych". Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #2 5756518
    agii
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    dziękuje bardzo za pomoc.
    konwertery zrozumiałam(a przynajmniej mam taka nadzieję ;) )-częściowo dzięki literaturze,również tu podawanej,częściowo dzięki pomocy "na żywo" znajomych :)

co prawda, nadal nie ustaliłam jak to jest z ta aproksymacja i kompensacją,niemniej tego chyba wymagać nie będą :)

jeszcze raz ślicznie dziękuje i pozdrawiam :)
REKLAMA