logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał wifi w mieszkaniu z wieży nadawczej 800m?

egons 18 Lis 2008 19:02 7044 4
REKLAMA
  • #1 5754828
    egons
    Poziom 15  
    Ocena: 45
    Witam.
    Jak w temacie czy jest coś takiego? Pytam ponieważ użytkuję internet drogą radiową yaga przy oknie zamontowana, z yagi przewód do AP, z AP skrętką do switcha i ze switcha skrętką na dwa komputery domowe,z okna widzę wieżę nadawczą jakieś 800m od mojego budynku.
    Posiadam również laptopa i poprzez jego kartę wifi chciałby też w mieszkaniu korzystać z tej sieci radiowej ale z tej wieży w tym pokoju od strony wieży jest już bardzo słaby sygnał, a czasami wcale.
    Pytanie czy jest jakiś wzmacniacz takiego sygnału radiowego "przekaźnik", który bym np: postawił na parapecie okna i przesyłał by mi wifi abym mógł korzystać z laptopa w całym mieszkaniu?
    Czytałem już o ripiterach, AP z taką funkcją ale to dodatkowa urządzenie do konfiguracji itp. ja po prostu chciałbym aby bezpośrednio korzystać z tej sieci za pomocą laptopa.
  • REKLAMA
  • #2 5755016
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Z Twojego opisu wynika, że potrzebny będzie AP podłączony do switcha.
  • REKLAMA
  • #3 5755263
    egons
    Poziom 15  
    A nie ma jekiegoś układu z antenką co by łapał sygnał z zewnątrz i wysyłała "na mieszkanie"?
  • REKLAMA
  • #4 5756153
    dadakud
    Poziom 11  
    AP wpinasz do switcha i ustawiasz zeby nadawał i już masz sieć bezprzewodową w domu
  • #5 5756501
    egons
    Poziom 15  
    To w taki razie lepiej podłączyć router wifi bo w razie czego obsłuży mi więcej komputerów po wifi czy tak? Nie ukrywam że chodziło mi o jak najtańsze rozwiązanie i myślałem że jest jakiś prosty sposób bez inwestowania w dodatkowy sprzęt typu ap czy router.
REKLAMA