logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Tecra M1 - spowolnienie po transporcie, długie uruchamianie Windows XP

piotr1002 19 Lis 2008 22:05 1293 2
REKLAMA
  • #1 5760005
    piotr1002
    Poziom 10  
    Witam.
    Posiadam lapka Toshiba tecra M1 o specyfikacji:

Procesor: Pentium M Centrino 1.40 GHz FSB 400MHz L2 cache 1 MB
    Pamięć: 1024 GoodRAM 266MHz + 256 Elixir 266MHz
    Grafika: Trident 32Mb
    Hdd: Seagate 80Gb 5400 rpm 8Mb cache

Mam nastepujący problem, komputer bardzo spowalnia tzn uruchamianie windy xp prof trwa ok 2min ( wczesniej trwalo zaledwie 30 sec ). Wczesniej pracowal bardzo wydajnie i sie wieszal. Spadek wydajnosci nastapil po transporcie w plecaku. Instalowanie windy trwa ok 2h, uruchamiaenie programów podczas pracy komputera wygląda tj sprawiało mu to problemy. Dysk przed zainstlowaniem windowsa spormatowam programem WD-clear, gdyz podejrzewalem ze to wina dysku - okazalo sie jednak e to nie jest jego wina w Hd-tach osiaga wynik sredno 35Mb/s transferu, spawdzalem rozne konfiguracje ramu gdyz posiadam druga kosc 256MB DDR 266MHz - okazalao sie ze to tez nie jest przyczyna. Posatnowilem spawdzic rowniez procesor programem super pi. dla 16M wynik jaki otrzymalem okazal sie tragiczny:
    3min 10 sec - the initial value finished
    12 min 31 sec - Loop 1 finished
    23 min 33 sec - Loop 2 finished.. wiecej testu nie robilem gdzy nie mialem sily tyle czekac a obliczy 23 Loopy, przed tym zdarzeniem robilem test i otrzymalem wynik koncowy 28 min dla 16M.
    Chcialem dodac ze programy takie jak Ms Office 2003 instaluje sie ok 40 min!

Prosze o pomoc, jedyna opcja jaka moge teraz zrobic to kupic procesor Pentium M centrino 1,4 po niskiej cenie, i juz nie chcial bym wiecej dokladac wiecej do tego komputera, chcialem zasiegnac wiedzy doswiadczonych uzytkowunkow forum ewentualnie o jakies oprogramowanie pomagajace zdiagnozowac usterke.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5762365
    sebter
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    sprawdz Everestem temperaturę na procesorze bo to wygląda jak by sie przegrzewał ... napisz ile ci pokazuje

pozdrawiam
  • #3 5762732
    piotr1002
    Poziom 10  
    Po uruchomieniu komputera temp wynoski na procku 51-53 stopni bez obciążenia.
    W stresie przez ok 35 min programem Cpu Burn temperatura ustablizowala sie na poziomie 58 stopni.
    Chcialem dodac ze paste na procku zmienialem jakies 2 tygodnie temu. Osobiscie przypuszczam ze winien temu moze byc procesor ewentualnie jakis uklad na plycie glownej - tylko ze nie jestem pewnien, i nie wiem jak mozna to sprawdzic. I jestem ciekaw czy oplaca sie zainwestowac w nowy prcesor.

co ciekawe wykonalem test zapisu i odczytu pamieci RAM programem Everest HE
    otrzymalem nastepujace wyniki:
    Zapis: 50 MB/sek !!
    Odczyt: 1433 MB/sek
    Czas oczekiwania na pamięć: 139.6 ns

Wg mnie zapis na tego typu komputerze powinienn siegac ok 650 MB/sec

Dokonalem testu wszystkich madulow pamieci jakie posiadam i otrzymalem nastepujace wyniki:( pamieci testowane osobno )

Slot A 1GB Write 50 MB/sec Read 1459 MB/sec
    Slot A 256MB Write 50 MB/sec Read 1466 MB/sec
    Slot B 1GB Write 50 MB/sec Read 1469 MB/sec
    Slot B 256MB Write 50 MB/sec Read 1459 MB/sec

Przypuszczam ze cos sie na plycie glownej spalilo, jak to dalej zdiagnozowac??
    Pozdrawiam
REKLAMA