logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aristo: Restart laptopa z Windows XP podczas użytkowania - co robić?

lipasss 27 Maj 2007 16:12 1563 22
REKLAMA
  • #1 3926011
    lipasss
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    mam wielki problem w windowsem xp. po uruchomieniu jak cos robie np pisze posta na forum pisze w note padzie lub ogladam film to robi mi sie restart kompa. nie wyskakuje zaden blad ani blue screen po prostu komp sie ponownie odpala zaczynajac od czarnego okranu potem wyskakuje bios.
    mam lapa z z 512 i 256 ramu 1,6 celeron m, toshiba 80 giga, intel 128 mb na plycie, dzwiekowa na plycie, karta sieciowa realtek chipset intel.
    robilem format bo myslalem ze to wina oprogramowania albo jakiegos wirusa ale nic nie pomoglo.
    komp dziala ok tylko w trybie awaryjnym - wlacze normalny i co chwila sie restartuje jak z niego korzystam.

zalozylem 2 temat bo wykluczylem wine oprogramowania typu programy uzytkowe itp.
  • REKLAMA
  • #2 3926112
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Panel Sterowania/System/Zaawansowane/Uruchamianie i Odzyskiwanie/ ustawienia/ a tam odznacz Automatycznie uruchom ponownie. I wtedy zobaczysz, czy przy restarcie nie pokaże się Blue Screen.
  • #3 3926114
    lipasss
    Poziom 14  
    odznaczylem juz wczesniej i sie nic nie pokazuje
  • #4 3926231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3926281
    lipasss
    Poziom 14  
    nie ma szans na awaryjnym dziala spoko. nie wiem o co chodzi. wszystko bylo ok do tej pory.
    format poszedl w trybie quick spod instalatowa xp

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

zauwazylem ze najczesciej sie restartuej jak cos pisze
  • #6 3926522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3926927
    lipasss
    Poziom 14  
    poleciało 360 % i 0 błedow

dalem wiecej do 640 okolo 3,5 h i tez 0 bledow

ma leciec dalej?
  • #8 3927015
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Starczy.Zasilacz sprawdzałeś ? Na baterii to samo ?
  • #9 3927158
    lipasss
    Poziom 14  
    to samo to i to dziala odlaczam zasilacz jest na baterii i dalej to samo.
    lecial test dojechalo do 642 % kliknalem stop i w tym samym momencie zrobil mi sie restart
  • REKLAMA
  • #10 3927209
    tronic1
    Spec od komputerów
    Sprawdź czy reaguje na wstrząsy,tylko bez przesady.
  • #11 3928623
    lipasss
    Poziom 14  
    nie reaguje teraz w ogole cos sie zwalilo nie odpala mi sie i jak np instaluje po formacie nowego wina to staje w pewnym momencie i dalej nic nie idze swieci sie tylko ikonka od dysku. robie restart twardy i wlacza sie scan disc ktory albo staje ale robi sie restart podczas skanowania.
    czy to moze byc wina dysku?
    nie wiem co sie dzieje a lap teraz w ogole nie dziala
  • #12 3929501
    tronic1
    Spec od komputerów
    Tak,to może być wina dysku.Sprawdź czy uruchomi się bez dysku.
  • #13 3929574
    Jasiek3
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Co do instalacji XP to jeśli instalujesz XPSP2 to spróbuj bez sp2 a dopiero po zainstalowaniu uaktualnij do sp2 ja kiedyś nie mogłem przez to zainstalować systemu na laptopie w połowie instalacji miałem blue screen komputer sie restartował i instalacja zaczynała się od nowa i tak bez końca.
  • REKLAMA
  • #14 3930975
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Jasiek3 napisał:
    w połowie instalacji miałem blue screen

Zamiast wypisywać bzdurne porady o instalacji bez SP2 powiedz, co było na tym Blue Screenie.
  • #15 3931192
    Jasiek3
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Sorry nie zapisałem to było jakieś pół roku temu od teraz będe zapisywał :)
    A tak na serio to było to specjalnie odszukałem :) 0x00000079 MISMATCHED_HAL zastosowałem sie do poleceń zawartych w tym artykule http://support.microsoft.com/kb/299340/pl i nie pomogło dopiero instalacja Xp bez sp2 pomogła. Acha jeszcze dodam że w tym komputerze był procesor Efficeon firmy Transmeta. ;-)
  • #16 3935293
    lipasss
    Poziom 14  
    udalo mi sie wina zainstalowac ale dalej mam restarty bez zadnego blue screena. np podlaczam myszke i pada podlaczam kabel sieciowy i pada
    nie podlaczam nic tylko pisze np posta i pada. dysk raczej dziala bo pod winem chodzi ok ale jak sie robi restart to go nie wykrywa i musze odciac zasilanie na twardo dopiero wtedy jest w biosie
  • #17 3935722
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3938254
    lipasss
    Poziom 14  
    a jakas blizsza rada. bo np w awaryjnym dziala ok / ale w biosie sa problemy bo raz wykrywa dysk a raz nie . jutro kupie na ebayu donydysk i zobaze jak bedzie. jak to nie dysk to opadam juz z pomyslow. proowalem wszystko nawet wyczyscilem go z kurzu wyjalem rammy sysk procka i zamontowalem na nowo. dalej jest tak samo.
    32 funty nowy dysk 80 gb mysle ze nie strace duzo nawet jezeli okoze sie ze to nie dysk bo np czasami lapie mi ok chodze po d gdzie mam 50 gb mp3 i czyta wszystko bez problemu czsami odpalam instalke winampa i lezy restart od razu. ogolnie nie mialem problemow z kompem bo zawsze potrafilem naprawic ale to mnie rozbroilo po calosci
  • #19 3940265
    lipasss
    Poziom 14  
    w awaryjnym dziala jako tako nie wiesza sie za czesto.
    kupilem nowy dysk za pare dni bedzie zobacze czy to wina hdd
  • #20 3940881
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    Jeśli w awaryjnym działa a w normalnym działa, to najprawdopodobniej jest to wina sterowników, czy są zainstalowane wszystkie sterowniki dla tego laptopa (zwłaszcza płyty głównej).
  • #21 3943901
    lipasss
    Poziom 14  
    tak sa zainstalowane wszystkie. bylo ok po prostu w pewnym momencie zaczal sie restartowac a teraz w ogole w normalnym trybie nie moge pracowac. dziwi mnie to troche.
    ale to raczej wina hdd bo jak otwieram folder np filmy to lapie zwisa konkretnego ikonka od dysku sie caly czas pali i nic nie dziala.
    w pn bedzie nowy dysk to bede testowal jak to nie pomoze to umarlem!
  • #22 3944389
    artmel
    Poziom 11  
    Ocena: 44
    Nie wiem jak w XP ale spróbój jeszcze pokombinować z tymi uruchamianymi sterownikami od wina przy starcie, postaraj się po kolei każdego pomijać i zobaczyć który może robić błąd. (ja tak miałem w win98)
  • #23 3946593
    lipasss
    Poziom 14  
    zabieram sie wlasnie za instalke 2000 zobacze jak to bedzie wygladalo pod tym winem

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Toshiba z procesorem Intel Celeron M i 512/256 MB RAM z systemem Windows XP doświadcza nieoczekiwanych restartów podczas normalnej pracy, bez wyświetlania błędów ani blue screenów. Problem nie występuje w trybie awaryjnym. Przeprowadzono formatowanie systemu i testy pamięci RAM (memtest) bez wykrycia błędów. Restart następuje również podczas testu pamięci oraz przy podłączaniu urządzeń peryferyjnych, co sugeruje problem sprzętowy. Dysk twardy 80 GB wykazuje niestabilności – podczas instalacji systemu i skanowania dysku pojawiają się zawieszenia i restarty, a w BIOS-ie dysk jest wykrywany nieregularnie. Próby czyszczenia sprzętu i ponownego montażu komponentów nie przyniosły poprawy. Zalecane jest sprawdzenie zasilacza i reakcji na wstrząsy. Instalacja Windows XP bez SP2 pomogła uniknąć błędu MISMATCHED_HAL, jednak problem restartów pozostał. Wskazano, że problem może leżeć w dysku twardym lub BIOS-ie. Autor planuje wymianę dysku na nowy zakupiony na eBayu. Sugerowano również sprawdzenie sterowników i wyłączanie ich po kolei, aby zidentyfikować potencjalny konflikt. Próba instalacji Windows 2000 ma być kolejnym krokiem diagnostycznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA