logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite Pro L300 - 1B9 - strasznie wolno pracuje

Nereval 20 Lip 2009 13:39 8941 23
  • #1 6800889
    Nereval
    Poziom 10  
    Witam, mam problem z laptopem Toshiba Satellite Pro L300 - 1B9

Dokładniejszy opis produktu:

producent - Toshiba

procesor - Intel Pentium Dual-Core

model procesora - T3200 (2.0 GHz, 1MB cache)

przekątna ekranu LCD - 15,4 cali

nominalna rozdzielczość LCD - 1280 x 800 pikseli

wielkość pamięci RAM - 2 048 MB

typ zastosowanej pamięci RAM - DDR2 (800 MHz)

pamięci RAM rozszerzalna do - 4 096 MB

pojemność dysku twardego - 160 GB

interfejs dysku twardego - Serial ATA
    5400 RPM

napęd optyczny - DVD+/-RW DL

zewn. układ graficzny - tak

karta graficzna - Intel GMA 4500M

wyjścia karty graficznej - wyjście D-Sub

typ akumulatora - litowo-jonowa

czas pracy na akumulatorze (normatywny) - 2,3 godz.

komunikacja - modem analogowy
    WiFi IEEE 802.11b/g
    LAN 100 Mbps

interfejsy - ExpressCard
    3x USB

dodatkowe wyposażenie/funkcjonalność - wbudowany mikrofon

kamera - 0.3 Mpix

zainstalowany system operacyjny - brak systemu w komplecie

szerokość - 362 mm

głębokość - 267 mm

wysokość - 37,7 mm

waga - 2,490 kg

torba nie

dodatkowe informacje - Certyfikat ENERGY STAR

inne - Obsługa audio w formacie HD

Laptop włącza się kilka minut. Plik 1GB zgrywa się ponad pół godziny. Kiedy zgrywałem plik o rozmiarze około 5GB to po 30% laptop mi się zaciął. Spróbowałem ponownie ale było tak samo. Gdy jakimś cudem udało mi się zainstalować grę, znaczy zgrać, bo po 1GB zgrywałem, to włączała się długo i strasznie się ścinała, a na komputerze stacjonarnym, słabszym niż laptop chodziła bardzo ładnie. Programy włączają się w miarę normalnie ale przy instalacji i zgrywaniu plików jest masakra. Laptop mam dopiero 3 miesiące i od początku tak wolno chodzi. Nie wiem, może to wina dysku twardego. Zastanawiam się czy nie oddać go do serwisu. Może trzeba będzie go sformatować i wtedy zacznie działać normalnie, ale wątpię. Proszę pomóżcie jakoś.

Moderowany przez mat_ed:

Nie musi Kolega po mnie poprawiać tytułu wątku.

• Pomocny post
    #2 6800909
    HTq
    Poziom 11  
    Sprawdz czy komputer nie pracuje na niskiej czestotliwosci procesora a co za tym idzie reszty podzespołów(tak jak w trybie oszczednym baterii). Zadaża sie, że notki tak chodza cały czas, wtedy trzeba zareklamowac. System chodzi stabilnie rozumiem? nic nie obciaza procesora
  • #3 6800922
    Nereval
    Poziom 10  
    Chodzi stabilnie i nic nie obciąża procka. A jak sprawdzić czy chodzi na niskiej częstotliwości? Sorry, ale nie znam się za dobrze na komputerach ;P
  • Pomocny post
    #4 6800933
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    Witaj

Proponuje sprawdzić stan dysku twardego za pomocą http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=918&HD+Tune+2.55

1) czy nie ma bad sektorów,
    2) czy nie ma innych problemów z dyskiem.

Dysk twardy to najwolniejszy element w laptopie i od jego pracy bardzo zależy ogólna wydajność. Dodatkowo problemy z kopiowaniem też mogą sugerować problemy z dyskiem twardym.

Warto tez sprawdzić czy się nie przegrzewa.

Jak sprawdzisz daj znać o rezultatach - najlepiej zrzut ekranu z wynikiem.

Można też sprawdzić czy Everest lub Sandra czegoś niepokojącego nie wykryją.

Pozdrawiam
  • #6 6800990
    Nereval
    Poziom 10  
    Sprawdziłem stan dysku za pomocą HD Tune 2.55. W Error scan nic nie było. Oto screen. A co do przegrzewania to się nie przegrzewa.

• #7 6801027
    drakomp
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Widzę, że masz Nortona - a jak go wyłączysz to nadal są problemy z kopiowaniem plików.
  • #8 6801037
    Nereval
    Poziom 10  
    Norton raczej nic tutaj nie powoduje, ponieważ mam go też na stacjonarnym komputerze i wszystko chodzi dobrze.
  • #9 6801041
    HTq
    Poziom 11  
    Wlasnie masz nortona. Uruchom komputer w trybie awaryjnym restartujac go i wciskajac klawisz F5 zaraz po "biosie". Sprawdz czy kopiowanie idzie normalnie, jezeli tak to sprzetowo bedzie OK i wtedy prawdopodobnie Norton lub inna aplikacja
  • #10 6801051
    Nereval
    Poziom 10  
    Ok

Dodano po 9 [minuty]:

To nie wina nortona. Przy kopiowaniu pliku o rozmiarze 1,57gb pokazywało mi w Czasie pozostałym 30 min i szło wolno.

Dodano po 8 [minuty]:

Czyli będzie trzeba go zareklamować?
  • #11 6801111
    HTq
    Poziom 11  
    sprawdzales juz cpuz czy parametry komputera sa OK?
  • #12 6801129
    Nereval
    Poziom 10  
    Chyba wszystko jest ok
  • #13 6801156
    HTq
    Poziom 11  
    Widze ze masz karte graficzna zintegrowana intela, na niej nie pograsz zabardzo w gry chyba ze jest to stara gierka jakas. sciagnij jeszcze program superPI http://www.idg.pl/ftp/pc_15125/SuperPI.1.1e.html
    oblicz liczbe pi dla 1mb i podaj wynik. sprawdzimy procka i ramy
  • #14 6801183
    Nereval
    Poziom 10  
    Wyszło 37s na 1mb

Dodano po 5 [minuty]:

A w pliku pi_data.txt u góry pisze PI=3
  • Pomocny post
    #15 6801229
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Tak mi coś - po opisie - wygląda na wyłączony cache CPU (sprawdź, o ile widać tę opcję, w BIOS-ie).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #16 6801235
    Nereval
    Poziom 10  
    Ale to jak ja mam wejść do tego biosa? Naciskam klawisz F2 i wyskakują mi opcje do wyboru: Tryb Awaryjny, Tryb Awaryjny z dostępem do sieci, Tryb Awaryjny z czymś tam jeszcze, jeszcze jakaś opcja i normalne uruchomienie systemu windows. Niewiem czy mam wybrac któreś z tego czy co. W stacjonarym komputerze mam biosa pod Delete i od razu mi sie otwiera Bios. I czy można jeszcze w jakiś inny sposób to sprawdzić?
  • #17 6804252
    HTq
    Poziom 11  
    SuperPI powinno byc w granicach 29-30s wiec masz faktycznie wiecej. Sprawdz ten cache w biosie
  • #18 6807549
    Nereval
    Poziom 10  
    Ok. A co do przegrzewania się to zaczął mi się przegrzewać. Po dłuższym czasie pracy ekran robi się niebieski i coś tam pisze i mi się laptop wyłącza. Na razie miałem tak 2 razy.
  • #19 6807655
    katar83
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Pokaz tez screena z zakladki Health w HDTune, wejdz w tryb awaryjny i sprawdz czy tak samo Ci sie tnie czy moze jest ok.
  • #20 6807824
    Nereval
    Poziom 10  
    W trybie awaryjnym już patrzyłem i chodzi tak samo. Oto zdjęcia z HDTune:

A co do biosu to nie wiem. Jak komputer się włącza to trzymam Esc i po chwili zaczyna głośno pikać i zaraz się włącza windows. Zadzwonie jutro do kuzyna który mi robił tu wszystko na kompie i zapytam się go jak wejść do biosu.
  • #21 6809569
    Nereval
    Poziom 10  
    Aff... Nie wejde do biosu, bo kuzyn nie chce mi powiedzieć jak. Mowi że jeszcze spale procka. Mówi, że jak przyjedzie to zrobi. Także raczej nie sprawdzę czy jest włączone to Cache CPU. Dzięki, że staraliście się pomóc. Jak coś wam przyjdzie jeszcze do głowy to napiszcie to sprawdzę, bo zanim kuzyn się zbierze i do mnie przyjedzie to kilka dni minie.
  • #22 6907064
    bigsba
    Poziom 1  
    też mam ten model toshiby i

Jezeli masz zainstalowany XP tona bank nie masz sterownikó do dysku SATA wgranych, ja tak mialem znajdziesz na googlu. XP jezeli nei ma zintegrowanych sterownikow do sata a w wiekszosci wypadkow niema to wogule dysku nie zobaczy chyba ze w biosie wylaczysz w zakladca Advanced w Opcji SATA Controler mode z AHCI na Compatibiled wtedy instalacja pujdzie z tym ze trzba bedzie po sterowniki wrzucic . A do biosu wchodzi sie wciskajac F2 zaraz po wlaczeniu. Sprawdz to opcje i daj znac. Przy Viscie nei ma z tym problemow. Wrazie czego pisz na priv to pomoge dalej. Co do reszty to od nowosci ( okolo 4 miesiecy ) nie mam zadnych problemow. czekam na wiadomosc
  • #23 6908053
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 519
    Podał byś raport everesta dotyczącą magazynu.

A kolega wyżej gdyby uważnie widział to by zobaczył że ma viste.

Ale mimo tego można by spróbować przeinstalować sterowniki kontrolera.
  • #24 6908231
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    wyłączony cache w laptopie??
    koledzy! od kiedy w takich biosach laptopowych są opcje sterowania parametrami cpu? System by się ładował wieki przy wyłączonym cache.

Czy podczas przegrywania plików słychać ruchy głowic dysku twardego? Czy jak nie kopiujesz to dalej dysk jest zajęty?
    a jak Kopiujesz z płyty na pendrive to jak szybko działa?
    Sprawdź obciążenie procesora.
    Skąd zgrywałeś grę, o której mówiłeś na początku?

Sprawdź jeszcze jedno: Menedżer urządzeń, Kontrolery IDE(...), Podstawowy Kanał IDE. Prawym klawiszem, właściwości, ustawienia zaawansowane. I powiedz czy masz Ultra DMA, czy może PIO.
    (To jest opis z XP, niestety nie mam Visty. Ktoś kto ma niech mnie poprawi).
    Przegrzewanie- myślę że czyszczenie powinno pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Toshiba Satellite Pro L300-1B9 z procesorem Intel Pentium Dual-Core T3200 (2.0 GHz) i 2 GB RAM działa bardzo wolno, szczególnie podczas kopiowania dużych plików. Dysk twardy 160 GB SATA 5400 RPM nie wykazuje błędów w skanie HD Tune, jednak ogólna wydajność pozostaje niska. Użytkownik potwierdził stabilność systemu i brak obciążenia procesora, a także brak przegrzewania na początku, choć później pojawiły się objawy przegrzewania skutkujące niebieskim ekranem i wyłączaniem się laptopa. Sugerowano sprawdzenie częstotliwości pracy procesora (tryb oszczędzania energii), stanu pamięci RAM oraz ustawień BIOS, zwłaszcza cache CPU, choć dostęp do BIOS-u jest utrudniony. Test SuperPI wykazał czas 37 sekund dla 1 MB, co jest wolniejsze niż oczekiwane 29-30 sekund. Dyskusja poruszyła także możliwe problemy ze sterownikami kontrolera SATA w systemie Windows Vista oraz wpływ oprogramowania antywirusowego Norton na wydajność, który jednak został wykluczony. Zalecano uruchomienie systemu w trybie awaryjnym w celu wykluczenia wpływu oprogramowania oraz sprawdzenie trybu pracy kontrolera dysku (Ultra DMA vs PIO). Wskazano również na konieczność czyszczenia układu chłodzenia w związku z przegrzewaniem. Ostatecznie problem może wynikać z ustawień BIOS, sterowników SATA lub fizycznego stanu dysku, a także z przegrzewania, co wymaga dalszej diagnostyki i ewentualnej reklamacji sprzętu.
REKLAMA