logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel Eurozłącze do karty graficznej i jack 3,5mm - brak obrazu

spart1234 21 Lis 2008 18:32 2530 8
REKLAMA
  • #1 5766379
    spart1234
    Poziom 10  
    Witam ostatnio zakupiłem kabel do przesyłu danych z telewizora na komputer
    i odwrotnie. Mój problem polega na tym że jak podłącze go to nic nie działa anie nie widać obrazu z telewizora ani z komputera.Niestety nie znam jego nawy ale mam zdjęcie. Jedna strona to eurozłącze a druga do do podłączenia do karty graficznej i jack 3,5mm

Dodano po 7 [minuty]:

Załączniki:
    • Kabel Eurozłącze do karty graficznej i jack 3,5mm - brak obrazu IMG_2000.jpg (38.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5766661
    e_franko
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Obraz z komputera na telewizorze możesz mieć wyłączony, trzeba go najpierw uruchomić, w panelu sterowania obrazem.
    Możesz też mieć nie dobry kabel, parę miesięcy temu zakupiłem to samo na giełdzie rtv, gdzie też nie wyświetlało się nic z komputera na telewizorze.
    Okazało się że we wtyczce EURO miałem pozamieniane piny.
    Kabel Eurozłącze do karty graficznej i jack 3,5mm - brak obrazu
  • REKLAMA
  • #3 5766679
    Peter__
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Pozdrawiam
    A masz zainstalowane oprogramowanie do swojej karty graficznej?
    To się robi we właściwościach ekranu w ustawieniach.
  • #4 5767003
    spart1234
    Poziom 10  
    faktycznie miałem pozamieniane piny
    ale jeszcze nie sprawdzałem jak sprawdzę to powiem
    A o jakie właściwości ekranu chodzi?
  • #5 5767360
    e_franko
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    O panel sterowania karty graficznej / przełączanie obrazu, z monitora na TV
  • REKLAMA
  • #6 5767715
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    A co ten temat ma wspólnego z działem -> " Komputery Software" ? Kabel to raczej hardware ?
  • #7 5767759
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Trochę namieszam.

Gniazdo EURO ma różne standardy. Nie koniecznie więc są pozmieniane piny. Wszystko zależy jakie masz w TV gniazdo euro i czy możesz np. w menu nim zarządzać (przełączać standard). Są minimum dwa standardy Euro: Scart i S-Video (dodatkowo dochodzi jeszcze standard RGB nie wspominając o EURO jako dekoderze).
    Do tego dochodzi problem jaki sygnał "wypuścisz" z kompa poprzez gniazdo s-video. Jeżeli to będzie "composit" kierowany na gniazdo s-video to powyższy schemat zadziała ale ... wystarczą przewody które idą do końcówek EURO 17,20.

Powyższy schemat niby pasuje jeżeli w twoim TV gniazdo Euro jest w "standardzie" S-Video ale wtedy poprzez kartę graficzną na to gniazdo musisz wysłać oddzielnie chrominacje i Luminację - czyli gniazdo ma działać w swoim standardzie S- video.
  • #8 5768577
    spart1234
    Poziom 10  
    A czy od tego jest jakiś program ?
    I jeszcze jedno na mojej karcie graficznej obok tego wyjścia jest sam napis TV.
  • REKLAMA
  • #9 5776749
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Jaka masz kartę?

Z reguły jeżeli karta ma wyjście na TV ma w swoich sterach zarządzanie wyjściem sygnału. Można się tam "dopchać" klikając na pulpit (prawoklik) właściwości, zakładka ustawienia, przycisk zaawansowane. Tu powinna sie pojawić zakładka z twoją karta graficzną i tam będziesz mógł zmienić parametry wysyłania sygnału.

Z tym że uważaj (jeżeli zastosujesz powyższa metodę). Po "przełączeniu" gniazd, sygnał z karty będzie kierowany np na gniazdo S-video i jeżeli nie włączysz "dubla" (czyli by pulpit był wyświetlany i na monitorze i na telewizorze) sygnał będzie przesyłany wyłącznie na TV (gniazdo s-video). Wtedy przy nieodpowiednim kablu sygnał nie będzie wyświetlany na telewizorze (nic nie będziesz widział) i nie będziesz mógł przełączyć sie powrotnie na monitor (ustawić ponowne wyświetlanie na monitorze)
    Co prawda wyjściem w takim przypadku jest wejście w trybie awaryjnym w trybie VGA i korekta ustawień karty graficznej.

Jeżeli twoja karta to Nvidia to był program do zarządzania tą karta i TV. Nazywał się TVTool. Z tym że jest to program płatny. Ale demo możesz wypróbować. Ułatwia on zarządzanie ustawieniami i ewentualne podpięcie skrótów klawiszowych pod przełączanie się między gniazdami. Wtedy w razie złego kabla możesz za pomocą skrótu klawiszowego wrócić ponownie na wyświetlanie na monitorze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku obrazu przy podłączeniu kabla z eurozłączem do karty graficznej i jack 3,5 mm, służącego do przesyłu sygnału między telewizorem a komputerem. Przyczyną może być nieaktywne wyjście obrazu na telewizorze w ustawieniach systemu lub sterowników karty graficznej. Częstym błędem jest nieprawidłowe ułożenie pinów we wtyczce euro, co uniemożliwia przesył sygnału. Eurozłącze ma różne standardy (SCART, S-Video, RGB), a kompatybilność zależy od typu gniazda w telewizorze i sposobu przesyłu sygnału z karty graficznej. W panelu sterowania karty graficznej (dostępnym przez właściwości ekranu i zaawansowane ustawienia) można przełączyć wyjście sygnału na TV oraz ustawić tryb wyświetlania (duplikacja obrazu lub wyświetlanie tylko na TV). Niewłaściwe ustawienia mogą spowodować brak obrazu na obu urządzeniach, a powrót do normalnego trybu wymaga uruchomienia systemu w trybie awaryjnym. W przypadku kart Nvidia dostępne są dedykowane programy do zarządzania wyjściem TV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA