logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie PC do TV kabel S-Video-Euro z góry na dół paski?

to$ka 29 Sty 2008 22:30 2082 9
REKLAMA
  • #1 4750292
    to$ka
    Poziom 10  
    Piszę poniewaz przeglądnołem wszystkie mozliwe forum i z takim problemem sie nie spotkałem a mianowicie: zakupiłem kabel s-video na euro złącze (15m) niby oryginalny i producent gwarantowal dobrą jakość i rzadnych strat w zwiazku z długościa ale w rzeczywistosci sadze ze wina lezy po stronie tegoż przewodu poniewaz po podlaczeniu tv do kompa wszystko bylo by oki tylko ze na telewizorze przesuwaja mi sie z gory na dół paski ktore zniekształcają troszke a nawet bardzo troszke obraz tzw "mrówki" heh zmiana systemow PAL, NTSC itp jak rowniez wyjsc s-video Scart nic nie zmienia oczywiscie chodzi mi o te uciazliwe paski bo zmiany takie jak obraz czarmo-biały itp są zauwazalne. jezeli wiec ktos mial do czynienia z tego typu przypadkiem prosil bym o pomoc. A moze jakiśkondensator rozwiazał by sprawe z gory dzieki i pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 4750378
    erel
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    czy TV i PC są na tej samej fazie ? Taki pas wygląda mi na jakieś zakłócenia od zasilania 230V.
    Czasem pomaga nawet taki banał jak obrócenie wtyczki w gniazdku o 180 stopni
  • REKLAMA
  • #3 4750423
    to$ka
    Poziom 10  
    są na tej samej fazie ale niestety obrócenie wtyczki nic nie dało

Dodano po 5 [minuty]:

mam jeszcze pytanko czy w tym kablu nie powinno być kondensatora jak tak to jaki ma być i gdzie go wpiac ??
  • #4 4753211
    zearid
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jezeli to zwykly kabel (bez filtra) to raczej nie potrzeba kondensatora. Taki kabel to poprostu dluga przejsciowka (odpowiednie podlaczone przewody) Na dlugich kablach moze byc problem z zakluceniami, pozatym zobacz tez ustawienia sterow dla wyjscia tv-out
  • #5 4753514
    to$ka
    Poziom 10  
    czyli mam rozumieć że nic nie da sie zrobić a producent kabla poleciał sobie w kulki i robi ludzi w balona sprzedając ludziom trefne przewody :| no to lipa wyrzuciłem kasę w błoto a co do sterów to raczej jest ok bo miałem już kiedyś podłączony tv do kompa tyle że na innej grafice i krótszym przewodzie(zrobionym z kabla od myszki heh ale hulało cacy) więc orientuje sie mniej więcej o co loto dzięki za podpowiedzi:D
  • REKLAMA
  • #6 4757591
    SS
    Poziom 1  
    Witam,
    U mnie podobne objawy występują na Radeon 9550 - wystarczy wyjąć wtyczkę antenową z TV i jest OK.
    pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #7 4761457
    to$ka
    Poziom 10  
    Nie wiem ale ja juz tracę nadzieje co do tego kabla hehe wyjecie wtyczki nic nie dało ale za to bylem u kumpla i wszystko dziala super więc kabel jest 100% ok. więc wina musi lezec po stronie grafiki. jezeli ktos posiada Geforc'a
    4 MX 440 AGPx8 i podpinał kiedykolwiek pod niego telewizor bardzo prosil bym o namiary na stery z góry dzieki i pozdrawiam!!!
  • #8 4761495
    finos
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Ewidentnie winna ustawień grafiki. Sprawdz w zawansowanch ustawienaich ekranu na kompie, tam powinny być ustwienia wyjscia svideo. A jak nie ma to sciagnij nowe sterowniki do tego Geforca. Ja tak mialem w przypdaku Radeona, troche sie namęczyłem zaczym doszedlem dlaczego obraz na TV był czarno-biały, a tu trzeba bylo tylko skonfiigurowac ustawienia.
  • #9 4762033
    to$ka
    Poziom 10  
    Nie wiem juz co o tym myslec próbowalem juz chyba z 5 rodzajow sterownikow i lipa a co do ustawien to prubowalem juz wszystkiego i nic jedynym rozwiazaniem bedzie chyba wymiana grafiki !!!!
  • #10 4762440
    SlawekStk
    Poziom 1  
    Spróbuj jednak jeszcze podpiąć kondensator np. 470p między luminancją i chrominancją (bodajże piny 15 i 20 w EURO) - powinno zagrać

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zakłóceń obrazu w postaci przesuwających się pionowych pasków („mrówki”) podczas podłączenia komputera do telewizora kablem S-Video na złącze Euro (15 m). Kabel jest oryginalny, producent zapewniał brak strat sygnału, jednak problem występuje niezależnie od ustawień systemu PAL/NTSC czy wyjścia S-Video/SCART. Zakłócenia mogą wynikać z interferencji zasilania 230V, co sugeruje konieczność sprawdzenia fazy zasilania i ewentualnego obrócenia wtyczki w gniazdku, choć w tym przypadku nie pomogło. Problem nie leży w kablu, gdyż u innego użytkownika działa poprawnie, wskazuje to na możliwe błędne ustawienia karty graficznej lub jej sterowników. Próby zmiany sterowników i konfiguracji wyjścia TV-out nie przyniosły efektu. Sugerowano zastosowanie kondensatora (np. 470pF) między luminancją a chrominancją (piny 15 i 20 w złączu Euro) w celu eliminacji zakłóceń. Model karty graficznej to GeForce4 MX 440 AGPx8, a także wspomniano Radeon 9550, gdzie podobne objawy ustąpiły po odłączeniu anteny TV. Ostatecznie problem najprawdopodobniej wynika z ustawień lub kompatybilności karty graficznej z telewizorem przy długim kablu S-Video-Euro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA