logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux Knoppix i brak możliwości zapisu na dysku SATA

elmuzyk 21 Lis 2008 20:20 1188 0
REKLAMA
  • #1 5766926
    elmuzyk
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Miałem niedawno awarię dysku i nie mogłem się dostać do plików. Gdy dysk był podpięty do tasiemki IDE system Win XP zawieszał się na starcie, jak też różne inne programy ratunkowe np: MHDD 4.6 nie uruchamiały się. Nie znam się na linuksie i nie znam angielskiego, ale posiadałem płytę dvd z Knoppixem 5.1 i o dziwo po jego uruchomieniu miałem dostęp do plików na uszkodzonym HDD. Podpiąłem więc jeszcze nowy dysk 500 GB SATA, aby skopiować na niego dane. Niestety nie mogłem nic zapisać na na HDD SATA. Klikając PPM na tym dysku pojawiło się menu:
    Kliknąłem zaznaczony wybór i potwierdziłem decyzję.
    W tym momencie mogłem już zacząć kopiować, ale niestety po skopiowaniu kilkunastu folderów (ok 30 MB) proces kopiowania się zatrzymywał i znów nie mogłem nic zapisywać na dysku. Pliki już zapisane otwierały się bez problemu. Menu pod prawym przyciskiem myszy już nie działało, po kliknięciu był tylko wybór trybu "do odczytu"
    Po restarcie Knoppixa sytuacja się powtarzała, tylko część danych mogłem skopiować. Wypaliłem dvd z nowym Knoppixem 5.3, ale sytuacja pozostała bez zmiany.
    Dane zabezpieczyłem w końcu przy pomocy Acronis True Image, ale mam pytanie co robiłem źle, lub czego nie zrobiłem ? Może w przyszłości będzie jeszcze ta wiedza przydatna :)
  • REKLAMA
REKLAMA