logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować dane z dysku SATA NTFS po awarii WinXP?

Vojt110 19 Lis 2008 22:01 4564 21
REKLAMA
  • #1 5759983
    Vojt110
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Tak jak w tytule sypnął mi się system. Jako że mam na dysku systemowym dużo cennych plików postanowiłem skopiować jakoś dane. Użyłem do tego Knoppix'a lecz sposób który okazał się bardzo dobry w przypadku dysków ATA teraz kompletnie nie zdaje egzaminu. Partycje są widziane w knoppix'ie ale tylko do odczytu. Nie moge na nich niczego zapisać. Jak to zrobić??
    Dysk to SATA, a sysyem plików NTFS.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5760262
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    W linuxie zamontuj dysk w trybie odczytu i zapisu. Teraz masz zamontowany tylko w trybie odczytu. O ile pamiętam SLAX LiveCD ma domyślnie odczyt i zapis.
  • REKLAMA
  • #3 5760827
    zihen
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mozesz zamontowac partycje uzywajac NTFS-3g
  • #4 5762129
    apollo_tec
    Poziom 12  
    1.Podlacz dysk do komputera kolegi albo kablem SATA pod jakiegos laptopa.
    2. Zainstaluje system na innym dysku i podlacz ten...przeciez dane z dysku nie uciekly.
  • REKLAMA
  • #5 5762149
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5763800
    Vojt110
    Poziom 11  
    Wiem że należy dysk najpierw zamontować do odczytu/zapisu. Lecz gdy próbuje to zrobić wyskakuje jakiś komunikat że nie może zamontować tego urządzenia. Co do podłączenia do innego kompa to troche to skomplikowane bo mój komputer do VBI Compal i nie bardzo chce mi sie dysk wyciągać..

Pozdrawiam
  • #7 5764028
    SQ5EKY
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    nie wiem czy warto kombinować programami skoro to tylko 4 śrubki i dysk wychodzi? ja bym wymontował i podpiął do innego kompa
  • #8 5767179
    Vojt110
    Poziom 11  
    No nie wiem co jest bardziej skomplikowane. Nie chce wyciągać dysku bo jeszcze nigdy tego nie robiłem a sam fakt że to laptop mnie zniechęca do ingerencji. Z dyskami ATA Knoppix radził sobie bez problemu. Nie wiem co jest przyczyną tego że teraz nie moge dysków zamontować. To że to SATA czy NTFS. Ma ktoś jakiś pomysł?? Wersja Knoppix'a to 5.1
  • #9 5767209
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5767558
    Vojt110
    Poziom 11  
    Kolego Marcin myślałem nad tym tylko zwykły XP nie widzi dysków SATA a XP jakaś wersja MX7 już te dyski widzi ale nie ma tam tej opcji.
    Jeżeli istniała by taka możliwość już dawno bym tak zrobił :)
  • #11 5767635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5768104
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 146
    program nlite + płyta instalacyjna windowsa XP + stery sata i masz "tą inną windę" co widzi dyski SATA :)
  • #13 5768143
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 5770076
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 146
    Marcin230 napisał:
    Podejrzewam, że nawet bez dodatkowych sterowników system zobaczy dysk, bo przecież jakoś się on znalazł wcześniej na dysku i działał.

No ładnie i pięknie tylko mając laptopa ze sklepu z wgranym już windowsem XP był instalowany przy użyciu zewnętrznego napędu dyskietek. Dyskietki dla sterowników sata. Lub winda była z zintegrowanymi sterami sata. Zwykły windows nie zobaczy dysku.
    Mam acera z dyskiem SATA i wiem w czym problem. Jedynie jeszcze aktualizacja biosu o ile jest dostępna.
    W moim po aktualizacji bios-a była opcja zmiany, sprawdź u siebie czy jest taka.
    Jak skopiować dane z dysku SATA NTFS po awarii WinXP?
    AHCI - tu potrzebne stery do sata
    IDE - bez problemu wgrasz każdą windę - nie potrzebne stery do sata bo system widzi go jako nie sata. Ale za to nie mamy opcji kolejkowania zadań NCQ jeśli mamy ustawione na IDE.

Powtarzam ponownie mój post był by najlepszym rozwiązaniem jesli winda padła i nie daje się uruchomić.

program nlite + płyta instalacyjna windowsa XP + stery sata do tego laptopa bo na pewno są.

Albo najlepszym rozwiązaniem zapytaj wujka GOOGLE
    i wpisz hasło: windows vista live cd
    Poczytaj co tym można zrobić, dodam że wykrywa wszystkie dyski SATA, IDE, i podpięte pod USB typu pendrive i DVD i HDD zew.

I to najszybciej Ci rozwiąże twój problem z odzyskaniem plików.
  • #15 5775716
    Vojt110
    Poziom 11  
    Ok to ja sprawdzę tą Viste PE. Ale tak na przyszłość. Czy ktoś wie jak zamontować dyski NTFS/SATA w Knoppixie? Bardzo mnie to nurtuje!
    Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc :)
  • REKLAMA
  • #16 5775748
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 5787523
    Vojt110
    Poziom 11  
    Model komputera to VBI Compal FL90.

A ta Vista PE - rewelacja. Dograć do tego parę programów (bo niektóre w tej wersji którą udało mi się ściągnąć nie działają) i można z tego zrobić poważny dysk ratunkowy z którym żadne awarie nam nie straszne.. :D
  • #18 5788065
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 5812356
    Vojt110
    Poziom 11  
    Marcin a ile stawiasz? Bo nie wiem czy mam Ci podać numer rachunku na który masz mi przelać kasę którą wtopiłeś... Oczywiście że spróbowałem.
    Instalator nie widzi żadnej partycji.

Dodano po 4 [minuty]:

Marcin230 napisał:
    Podejrzewam, że nawet bez dodatkowych sterowników system zobaczy dysk, bo przecież jakoś się on znalazł wcześniej na dysku i działał.

Podejrzewam, że wziął się z kosmosu. A na poważnie to sprzedawca zainstalował mi "Okienka" jak odbierałem laptopa.
  • #20 5812388
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Vojt110 napisał:
    ...Instalator nie widzi żadnej partycji...

Nie widzi partycji czy dysku , bo to spora różnica ?
  • #21 5812431
    Vojt110
    Poziom 11  
    Przepraszam Dysku. Słuszna uwaga. Nie widzi żadnego dysku :D
  • #22 5812483
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odzyskania danych z dysku SATA z systemem plików NTFS po awarii systemu Windows XP na laptopie VBI Compal FL90. Dysk jest widoczny w Knoppixie, lecz montowany tylko w trybie do odczytu, a próby montowania w trybie zapisu kończą się błędami. Dyskusja wskazuje, że standardowy Windows XP nie rozpoznaje dysków SATA bez odpowiednich sterowników, co uniemożliwia instalację lub naprawę systemu z poziomu oryginalnego instalatora. Proponowane rozwiązania to: użycie sterowników SATA zintegrowanych z instalatorem Windows XP za pomocą narzędzia nLite, zmiana trybu pracy dysku w BIOS-ie z AHCI na IDE (co eliminuje potrzebę sterowników SATA, ale wyłącza funkcje NCQ), lub podłączenie dysku do innego komputera. Alternatywnie, zalecane jest użycie środowiska ratunkowego Windows Vista PE, które lepiej obsługuje dyski SATA i NTFS. Wskazano także, że Knoppix 5.1 może mieć ograniczenia w obsłudze zapisu na partycjach NTFS SATA, a narzędzie NTFS-3g może umożliwić montowanie z zapisem. Kluczowe jest sprawdzenie ustawień BIOS-u oraz integracja sterowników SATA w instalatorze systemu, aby umożliwić dostęp do dysku i odzyskanie danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA