Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana wyświetlacza z zegarka na typ B peugeot, citroen MUX

pyra66 22 Nov 2008 17:19 19985 4
    pyra66
    Level 11  
    Schemat podłączenia wyświetlacza typ B z MUX zamiast standardowego zegarka.

Zmiana wyświetlacza z zegarka na typ B peugeot, citroen MUX

Wszystkie funkcje działają oprócz temperatury, którą trzeba prawdopodobnie aktywować w bsi oraz funkcji kasowania komputera. Sprawdzone w 2 autach berlingo 1.9D rok 2005 i peugeot partner 2.0 HDI rok 2004. W obu przypadkach był tylko zegarek. Po zmianie na wyświetlacz B wszystko chodzi oprócz jak wyżej. Sterowanie wyświetlaczem z powodu braku przycisku w manetce i możliwości standardowego przerobienia manetki jak w opisanych na forum postach wyprowadzono z przełącznika zespolonego a dokładnie manetki prawej 2 przewody (są cztery odpowiedzialne za tylną wycieraczkę, spryskiwać tylnej szyby i przełączanie komputera oraz wspólna masa), których zwarcie powoduje przełączanie funkcji komputera (spalanie itp.). W to miejsce wystarczy zastosować mikrostyk (np. reset z komputera) i wyprowadzić w dowolne miejsce. Mikrostyk nie umożliwia jednak kasowania (jeśli byłoby aktywne) komputera. Do resetu lepiej użyć przycisku normalnie rozwartego, który po wciśnięciu jest zwarty cały czas (przycisk z przytrzymaniem).

Zamiana wyświetlacza typ A na typ B nie wymaga żadnych dodatkowych ingerencji, ewentualnie dodanie przycisku w manetce lub jak wyżej.
    golax
    Level 15  
    Czujnik temperatury zewnętrznej podłacza się do kostki 40 pinowej białej w bsi na pin 8 i 18 .Następnie programuje się bsi (konfiguracja ,opcje klient,kabina pasażerska, czujnik temperatury zewnętrznej) pod warunkiem że bsi ma taką opcje(starsze nie miały)
    pyra66
    Level 11  
    Dokładnie tak. W BSI można włączyć jeszcze kilka innych opcji jak sygnał dźwiękowy na niezapięte pasy, całodobowe światła itp.
    Snoopy429
    Level 11  
    Witam

Założyłem sobie wyświetlacz do i wszystko działa OK. Pokazuje date i godzinę. Chciałbym jeszcze podłączyć przycik do sterowania ale nie wiem do jakiej kostki się podłączyć? Czy to chodzi o te kostki wychodzące od góry ? i to będzie kostka ta po prawej ? Mam wersje bez wycieraczki tylnej i nie mam w manetce sterowania ani komputerem ani wycieraczka i spryskiwaczami. Które to przewody?
    rychu27
    Level 14  
    Witam!
    Przepraszam za odgrzewanie, temat choć stary to istnieje. Właśnie zamieniałem zegarek na wyświetlacz typu B w citroenie C3, a to bliźniaki dwujajeczne :D i zauważyłem, że na rysunku jest błędne połączenie. Z 2 w radiu niebieski przewód powinien biec do 18 w wyświetlaczu.