logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Abit AN7 i Pioneer DVR-216 pod SATA - bios i botowanie z DVD

wiorekw 24 Lis 2008 09:17 2681 15
REKLAMA
  • #1 5776537
    wiorekw
    Poziom 15  
    Ocena: 113
    Posiadam płytę Abit AN7 i ostatnio kupiłem napęd Pioneer DVR-216.
    Napęd podłączony jest pod SATA.
    Problem polega na tym, że nie mogę bootować systemu z płyty w tym napędzie. BIOS go nie wykrywa, dopiero po załadowaniu Win XP napęd jest widoczny, ale to dzięki sterownikowi.

Posiadam jeszcze napęd CD podłączony pod IDE więc system mogę zainstalować z niego, ale problem pojawia się gdy próbuje wystartować z DVD.

Co zrobić by można było bootować z DVD?
  • REKLAMA
  • #2 5779820
    mareczko
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Jeśli instalacja najnowszego BIOS nie rozwiąże problemu to niestety nic z tym nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #3 5780242
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Starsze biosy nie umożliwiają zazwyczaj możliwości botowania z napędów sata.
  • #5 5816307
    dejfit
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    wiorekw napisał:

Mam wgrany najnowszy bios tic tac'a więc sprawa biosu nie rozwiązuje tego.

Najnowszy bios sata do SiI3112 to 4.2.84 z 12/3/2007 ze strony producenta ściągniesz.zmodyfikuj ten bios tictaca i po sprawie
    Edit:
    Przejrzyj sobie tą stronę Link na dole masz opis jak zintegrować bios sata z biosem płyty przy pomocy cbrom215, a tu: Link masz wątek dot. tematu.
  • #7 5820656
    dejfit
    Poziom 22  
    Po prostu program podmienia stary bios sata na nowy w ramach biosu płyty głównej.Nie wiem jak to inaczej napisać. Który DOKŁADNIE masz bios tictaca ?!
  • REKLAMA
  • #9 5841517
    dejfit
    Poziom 22  
    Zamieść tutaj plik z biosem (ten z podmienionym biosem Sata).
  • #11 5849382
    WASP
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Sprawdź w uustawieniach Biosu: Integrated Peripherals > Onboard PCI Device > Serial ATA Controler = powinno być Enabled.
    Ponadto spróbuj przepiąć napęd optyczny do SATA2 na płycie.
    Abit AN7 i Pioneer DVR-216 pod SATA - bios i botowanie z DVD
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Następne naruszenie tego punktu to automatyczne skazanie się na uzyskanie ostrzeżenia....
  • #12 5850048
    dejfit
    Poziom 22  
    Jakie opcje w biosie masz pod first boot device ?
    Masz taką lub podobnie brzmiącą opcję: 'Raid boot rom' ?
    Co masz pod hard disk boot priority ?
    Jakie inne dyski/ napędy PATA/SATA masz zainstalowane?
    Bios zaraz przejrzę.
  • REKLAMA
  • #13 5850355
    rafizw
    Poziom 12  
    First boot device- cd rom,wydaje mi się że tak to powinno wyglądać.
  • #14 5858879
    wiorekw
    Poziom 15  
    Próbowałem z ustawieniem boot priority na cdrom, potem także other device na enabled, sata rom i chyba wszystkie możliwe kombinacje. Próbowałem także wyłączyć wszystkie pozostałe napędy ale nadal nie startował. Mam tylko ten napęd podłączony pod sata a poza tym mam jeszcze cdrom i dysk twardy pod ata.

Czy to możliwe, żeby była to wina napędu dvd?
  • Pomocny post
    #15 5860328
    dejfit
    Poziom 22  
    wiorekw napisał:

Czy to możliwe, żeby była to wina napędu dvd?

Nie sądzę.

Spróbuj tak.
    sata ata controller = enabled
    sata ?boot?rom/?raid boot rom? = enabled
    first boot device = scsi
    second boot device = disabled
    third boot device = disabled
    boot other device = disabled

Odłącz dysk PATA i CDROM. Podłącz DVD najpierw pod SATA1, jak nie da rady to spróbuj tez pod SATA2 jak już ktoś radził.

I jeszcze cytat z forum abita, żeby nie było docinek odnośnie SCSI:
    "The raid boot rom has to be enabled in order for it to boot from the SATA drive. That is because it uses a Silicon Image 3112 sata raid chipset on the board that is recognized as a SCSI device, as if it was a add-on card. This is normal for any board that does not use Native NV raid that is built into the southbridge."

powodzenia.
  • #16 5861011
    wiorekw
    Poziom 15  
    Ustawiłem Sata raid rom na enabled, później jeszcze w hard disk boot priority ustawiłem Bootable add-in cards nad HDD i udało się, działa.
    Trochę to trwa zanim uruchomi się kontroler Sata i wystartuje płyta ale jest ok.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz płyty głównej Abit AN7 oraz napędu Pioneer DVR-216 podłączonego przez SATA miał problem z bootowaniem systemu z DVD, ponieważ BIOS nie wykrywał napędu przed załadowaniem systemu Windows XP. Pomimo posiadania najnowszego BIOS-u Tic Tac (wersja AN7_18 DE8) i modyfikacji BIOS-u płyty poprzez podmianę sterownika SATA na wersję 4.2.84 dla kontrolera SiI3112, problem nie został rozwiązany. Kluczowe okazało się włączenie w BIOS-ie opcji „Serial ATA Controller” oraz „SATA RAID ROM” (lub „RAID boot ROM”) w sekcji Integrated Peripherals, a także ustawienie w boot priority „Bootable add-in cards” nad dyskiem HDD. Po tych zmianach kontroler SATA był inicjalizowany podczas startu, co umożliwiło bootowanie z napędu DVD podłączonego do SATA. Zalecano również podłączenie napędu do portu SATA1 lub SATA2 oraz odłączenie innych napędów PATA i CD-ROM podczas testów. Problem wynikał z faktu, że kontroler SATA SiI3112 jest rozpoznawany jako urządzenie SCSI, co wymaga aktywacji odpowiedniego ROM-u w BIOS-ie, aby możliwe było bootowanie z napędu SATA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA