logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać wartości cewki i kondensatora do filtra dolnoprzepustowego subwoofera Alphard LW800?

szyna240 26 Lis 2008 10:39 2666 9
REKLAMA
  • #1 5784796
    szyna240
    Poziom 10  
    Witam. Mam problem zbudowałem sobie subwoofer w skrzyni zamkniętej na głośniku alphard lw800 8 ohm i chciałbym teraz aby grały tylko niskie tony, z tego co wyczytałem na tym forum to potrzebny mi filtr dolnoprzepustowy który składa sie z cewki i kondensatora tylko niewiem jakie dobrac wartości. Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5784989
    szyna240
    Poziom 10  
    Dzięki ale mi bardziej zalezy na pasywnym filtrze ponieważ aktywnego raczej w stanie nie jestem zrobić.
  • REKLAMA
  • #5 5786007
    szyna240
    Poziom 10  
    O takom odpowiedź mi chodziło wielkie dzieki, pomógl daje!
    A i mam jeszcze pytanie ta cewka ma być rdzeniowa a kondensator bipolarny?
  • REKLAMA
  • #6 5786084
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ocena: 107
    Najlepsze są powietrzne ale taka w takiej wersji potrzebowała by bardzo grubego drutu bo i duża ilość zwojów, a rezystancja ma być niska.
    Strasznie droga, podejrzewam że ponad 100 zł.

Rdzeniowe z tytułu swoich właściwości ferromagnetycznych znacznie zmniejszają ilość zwojów, zatem i cenę . Ale czy tak czy siak nawet rdzeniowa powinna mieć drut powyżej 1,2 mm2

Kondensator najlepiej foliowy MKSE, czyli bateria kilku połączonych równolegle. Ale to też koszt. Można utworzyć 100µF z dwóch tanich elektrolitycznych 220µF / 63 Volt minimum, połączonych przeciwstawnie co do ich polaryzacji w szereg. Wypadkowa ci wyjdzie około 100µF i tez będzie działało, ale to nie to co foliowe.
  • #7 5786547
    szyna240
    Poziom 10  
    Dzięki kupie tą rdzeniową i jeden kondensator i sie okaże co będzie.
  • #8 5786969
    robertos08
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam,
    robie subwoofer na głosniku Tonsil 30/100/11. Robic też taki filtr jak kolega wyżej? Jeśli mam amplituner to potrzebuje taki filtr?
  • #9 5788442
    szyna240
    Poziom 10  
    No a przepuszcza ci wszystkie tony na tego suba, jak tak to potrzebny jest ten filtr.
  • #10 5858768
    kubaspecjal
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    chciałbym poprosic o pomaoc zbudowa łem sobie tez subofer do samochodu i mam taki problem niewiem jaki dobrac filtr i czy za filtrem musi byc wzacniacz . mam głosnik SW803ZSE jego parametry to 8"(21cm)Hi-Fi wofer cone_polipropylene
    impedence_4Ohm
    nominal power_100W
    max power_200W
    SPL_86dB
    voice_1,5"(39mm)
    x-max_7,5mm
    x-dam _taki dziwny znaczeki 20mm
    magnet-vented_109/40mm
    a pozatym niemam wyjscia w radiu na subofer i niewiem czy podłaczyc pod normalne wyjscie na głosnik czy moze z przed wzmacniacza w radiu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru wartości cewki i kondensatora do pasywnego filtra dolnoprzepustowego subwoofera z głośnikiem Alphard LW800 8 Ω w obudowie zamkniętej. Zalecane parametry filtra to cewka 10 mH oraz kondensator 100 µF, co pozwala na cięcie częstotliwości poniżej 150 Hz. Cewka powinna mieć niską rezystancję, najlepiej rdzeniowa z drutem powyżej 1,2 mm² ze względu na mniejszą ilość zwojów i niższy koszt, choć powietrzna jest lepsza jakościowo, lecz droższa i większa. Kondensator najlepiej foliowy typu MKSE, ewentualnie można zastosować dwa elektrolityczne 220 µF/63 V połączone szeregowo przeciwstawnie, co daje około 100 µF, choć nie jest to rozwiązanie optymalne. W przypadku braku wyjścia subwoofera w radiu, filtr jest potrzebny, aby ograniczyć pasmo do niskich tonów. Pojawiły się także pytania o zastosowanie wzmacniacza za filtrem oraz o filtry dla innych głośników, np. Tonsil 30/100/11 i SW803ZSE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA