logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić 16F84A (czy można zepsuć PICa JDM'em?)

1MAc 19 Mar 2004 17:21 1585 6
REKLAMA
  • #1 555532
    1MAc
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Dokładnie tak jak w temacie. w żaden sposób nie mogę zmusić JDMa do pracy. sprawdzałem na trzech komputerach (XPpl, XPang, 98SE) i nie programuje. Napięcia wyglądają na poprawne, oczywiście próbowałem przez IO, przez API, różne opóźnienia - nic martwo. zgodnie z sugestią na stronie jdm dolutowałem diodę w GND - nie pomogło.
    testowałem IC-proga i PGM_PIC84. Ten pierwszy wywala błąd weryfikacji, ten drugi poprawnie wykrywa port z programatorem, ale pisze, że zaprogramować nie może.
    Może uwaliłem pice (2szt 16f84A) ? czy to się da sprawdzić?
    AAA JDM picprogrammer2 http://www.jdm.homepage.dk/newpic22.gif
  • REKLAMA
  • #2 555622
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A próbowałeś modyfikacji do JDM podanej na forum?
  • REKLAMA
  • #3 560662
    1MAc
    Poziom 16  
    głupio spytam - której, bo było kilka. Zresztą najbarzdziej wkurza mnie to, że nie działa mi coś, co działa innym - niby napięcia OK, montaż OK, schemat sprawdzony - a ja nie umiem uruchomiś banalnego urządzenia. Wrrrr. czy kjtoś tak naprawdę rozgryzł jdm do końca czy to tylko ślepe powtarzanie schematu i przypadkowych poprawek.
    BTW czy GND powinno czy nie powinno być połączone z masą(obudową) wtyczki. spotkałem sprzeczne opisy.
  • REKLAMA
  • #4 560923
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    GND nie może być łączone z masą obudowy.
    Cżęsto przyczyną bywa komp tzn. zbyt mała wydajność prądowa RS
  • #5 561605
    centipede
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    witam..
    ja miałem problem z moim JDM'em
    nie chciał programować PIC16F84A (czli tego którego posiadasz)..
    za to programował pamięć 24C16 :/
    u mnie chodziło o to , żeby ustawić opóźnienie na "1", korzystam
    z windows API, a wszystkie checkbox'y mam odznaczone..

Software:
    Ic-prog 105c

Linux Slackware 9.0

Emulator windy:
    najnowszy (9marca) wine..

Pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #6 562401
    marmur99
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Tak to jest jak się używa prostackich programatorów ciągnących prąd z RS232. Nigdy nie wiadomo czy zadziałają

Marmur99
  • #7 562632
    1MAc
    Poziom 16  
    marmur99 napisał:
    ...używa prostackich programatorów ciągnących prąd z RS232...
    Marmur99

No właśnie nie używa, bo nie działają. zaraz dorobię do niego zasilanie. Tyle, że muszę się w końcu zorientować co zasilać ;-) na stałe a co jest sygnałem programującym. Jakoś "zapomniałem" zwrócić na to uwagę. po prostu uwierzyłem w prostotę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania mikrokontrolera PIC16F84A za pomocą programatora JDM, który nie działa pomimo poprawnego montażu i napięć. Próby programowania na różnych systemach (Windows XP, 98SE, Linux z emulatorem Wine) oraz z różnym oprogramowaniem (IC-prog, PGM_PIC84) kończą się błędami weryfikacji lub brakiem możliwości zaprogramowania. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: niewłaściwe połączenie masy (GND nie powinno być połączone z obudową wtyczki), ograniczoną wydajność prądową portu RS232, konieczność ustawienia odpowiednich opóźnień w oprogramowaniu oraz potencjalne uszkodzenie układów PIC. Zasugerowano również modyfikacje sprzętowe programatora JDM oraz dodanie zewnętrznego zasilania, aby zapewnić stabilność sygnałów i prądów programowania. Wskazano, że proste programatory JDM mogą mieć problemy z niezawodnością ze względu na zasilanie z portu RS232.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA