logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik do lampek choinkowych. Przekaźnik? Rezystor?

kristofer152 26 Lis 2008 17:54 3710 13
  • #1 5786290
    kristofer152
    Poziom 10  
    Witam.Mam powazny problem.Zbliazaj sie swieta wiec postanowilem zrobic sterownik do lampek choinkowych.Mam juz plytke z napisanym programem lecz teraz musze zastosowac przekazniki w celu zalaczania poszczegolnych kanalów.Z racji tego musial bym zastosowac 5 przekaznikow co mnie dosyc drogo wyniesie (w mojej miejscowosci zwykly przekaznik 9zł).No wiec moje pytanie polega na tym czy jest jeszcze jakas inna mozliwosc podlaczenia kanalow oprocz przekaznika słyszalem ze rezystor moze pelnic funkcje przekaznika lecz nigdy nie moglem pojac na czym wogole to polega funkcja rezystora przeczytalem juz chyba wszystkie tematy o nic lecz nic z tego nie rozumie gdyby mogl mi ktos to w dziecinny sposob wytlumaczyc bylbym bardzo wdzieczny. Pozdrawiam i przepraszam za moje dziecinne pytania lecz malo znam sie na elektronice.
  • Pomocny post
    #2 5786338
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5786353
    kristofer152
    Poziom 10  
    miniu napisał:
    nie prościej by bylo kupić gdzie na targu lampki choinkowe

Niestety nie to bedzie sterowanie na zewnatrz. A jaka funkcje pelni tyrystor? przepraszam za moje banalne pytania
  • #4 5786393
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5786430
    kristofer152
    Poziom 10  
    miniu napisał:
    To może inaczej chcesz na zewnątrz wystawić lampki choinkowe tak ? . Ile ich i czy mają być albo od czego uzależnione żeby się załączały

dokladnie.Mam juz sterownik z ktorego wychodzi 5 kanalów po 12v z regulacja szybkosci przerywania itp wiec mysle ze przekaznik sie tutaj raczej slabo nadaje poniewaz bedzie mial opoznienie w zalaczaniu i bedzie troche halasowac skoro mialo by ich tyle byc.
  • #6 5786451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 5786470
    kristofer152
    Poziom 10  
    miniu napisał:
    Możesz wrzucić ten schemat sterownika. A żarówki mają być na 12 czy 220V .

Niestety plytke wykonal moj kolega (killer152) wiec nie posiadam i o ile pamietam on to robil na wzor sterownika do diod led.
    Zarówki na 220V

Dodano po 7 [minuty]:

Sterownik do lampek choinkowych. Przekaźnik? Rezystor? oto płytka brakuje tam jeszcze 1 kabelka bo mi sie urwal ale to nie wazne
  • #8 5786621
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5786661
    kristofer152
    Poziom 10  
    miniu napisał:
    . Powiedz jaki na tym układzie scalonym jest napisane tym czarnym czy ul czy co innego

hmmmm nie wiem teraz za bardzo o jaki element ci chodzi

Dodano po 51 [minuty]:

Czy mogłby mi ktos wytlumaczyc na jakiej zasadziedziala tranzystor jak i kiedy go podlaczyc poniewaz z tego gdzie wszedzie pisza nie za wiele rozmiem.
    Np ten za co odpowiada 1 nozka 2 i 3?
    Sterownik do lampek choinkowych. Przekaźnik? Rezystor?
  • #10 5787367
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5787411
    kristofer152
    Poziom 10  
    62F19KK E4
    CD4017BE
    to pisze na ukladzie
  • #12 5787449
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5791598
    kristofer152
    Poziom 10  
    Czy naprawde nikt nie potrafi wytłumaczyc jaka funkcje pelni tranzystor?
  • #14 5930727
    kristofer152
    Poziom 10  
    Chodzi mi o tranzystor taki jak np w wzmacnaiczach po co odprowadzane jest to cieplo?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy budowy sterownika do lampek choinkowych z pięcioma kanałami 12V, sterowanymi zewnętrznie, gdzie autor rozważa zastosowanie przekaźników do załączania poszczególnych kanałów, jednak ze względu na koszty i hałas przekaźników szuka alternatyw. Pojawiła się sugestia użycia tyrystorów jako tańszej i cichszej metody sterowania, jednak autor nie rozumie ich działania i prosi o wyjaśnienie funkcji tranzystora oraz zasady działania elementów elektronicznych w układzie. W dyskusji pojawił się schemat płytki z układem scalonym CD4017BE (układ logiczny typu licznik dziesiętny) oraz elementem oznaczonym 62F19KK E4. Autor pyta o podstawowe zasady działania tranzystora, jego nóżki i funkcję odprowadzania ciepła. Wskazano, że przekaźniki mogą generować hałas i mają opóźnienia, a diody zabezpieczające na przekaźnikach mogą nie wystarczyć do długotrwałej pracy. Wskazano również, że żarówki są zasilane z sieci 220V, co wymaga odpowiedniego sterowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA