logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicia 98r 1.6 GLX - Woda w kabinie pasażera, przyczyna przy akumulatorze?

adrek88 26 Lis 2008 20:59 5094 6
REKLAMA
  • #1 5787255
    adrek88
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam mam następujący problem otóż cieknie mi woda do środka od strony pasażera wyciągnąłem szybę przednią a tam sucho między uszczelką a rantem mocowania szyby. Jednak znalazłem pod maską przy akumulatorze stojącą wodę i domyślam się że gdzieś tam leży przyczyna ale nie mogę znaleźć tam dziury może ktoś miał podobną sytuacje i wie co mogło się stać? Pozdrawiam adrek.
  • REKLAMA
  • #2 5787767
    zipawel
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Miałem ten sam problem. U mnie woda dostawała się na półkę akumulatora przez otwór w nadkolu , którym przechodzą przewody do kierunkowskazu bocznego. W otwór ten założyłem gumową przelotkę i problem zniknął. Profilaktycznie to samo zrobiłem po stronie kierowcy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5787825
    adrek88
    Poziom 10  
    Ok dziękuję za odpowiedź sprawdzę jutro i postaram się uszczelnić pozdrawiam adrek.
    PS: A błotniki zdejmowałeś?
  • REKLAMA
  • #4 5787933
    zipawel
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Nie potrzeba. Dostęp od strony komory silnika.
  • #5 5789238
    adrek88
    Poziom 10  
    Tylko że u mnie leje się woda do środka za schowkiem mam całą tą gąbkę mokrą i na podłodze pasażera woda stoi oraz z tyłu a muszę to uszczelnić. Dodam jeszcze że nawet jak samochód stoi nie jeżdżony to jak pada deszcz to woda się tam dostaje i zauważyłem że stoi również na półce akumulatora doszedłem że to gdzieś w rogu cieknie ale nie wiem gdzie szybę wyjąłem a ona szczelna jest. Ma ktoś pomysł? Pozdrawiam adrek.
  • REKLAMA
  • #6 5790467
    mosiek2206
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    W corsie miałem podobnie była taka mała dziurka sam jej nie zauważyłem dałem do lakiernika to mi ją zalał sylikonem i problem znikną właśnie mi sie lało od akumulatora dobrze popatrz może znajdziesz przeciek.
  • #7 5791192
    adrek88
    Poziom 10  
    Znalazłem chyba przeciek odchyliłem wewnątrz gąbkę i dywaniki i znalazłem tam łączenie blach z którego wypłukała woda sylikon czy inny klej nie wiem dokładnie a dzieje się to prawdopodobnie przez źle wyprowadzone rynienki wody przy masce przez co woda dostaje się do półki akumulatora w weekend sprawdzę czy po polaniu wodą widać tam przecieki i zaczynam łatanie :( pozdrawiam adrek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Skodzie Felicia 98r 1.6 GLX pojawił się problem z przeciekającą wodą do kabiny pasażera, szczególnie za schowkiem i na podłodze. Woda gromadzi się również na półce akumulatora pod maską. Przyczyną może być nieszczelność w łączeniu blach lub źle wyprowadzone rynienki odprowadzające wodę przy masce, co powoduje przedostawanie się wody do przestrzeni akumulatora. Jeden z użytkowników wskazał na otwór w nadkolu, którym przechodzą przewody do kierunkowskazu bocznego, jako potencjalne miejsce przecieku, zalecając zastosowanie gumowej przelotki uszczelniającej. Inna sugestia to uszczelnienie małej dziurki sylikonem. Dostęp do problematycznego miejsca jest możliwy od strony komory silnika bez konieczności zdejmowania błotników. Zaleca się dokładne sprawdzenie i uszczelnienie łączeń blach oraz rynienek wodnych, aby zapobiec dalszemu przedostawaniu się wody do wnętrza pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA