logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapobiec parowaniu reflektora mimo uszczelnienia silikonem?

kaza1 27 Lis 2008 22:50 39825 8
REKLAMA
  • #1 5791774
    kaza1
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Mam problem z parowaniem lampy reflektora. Na wewnętrznej stronie gromadzi się para. Nie jest tego sporo ,nie mniej jest. Zdemontowałem lampę ,i dodatkowo na całej średnicy klosza w miejscu gdzie łączy się z oprawą ,uszczelniłem dodatkowo silikonem. Nie widzę ,żadnych otworów i lampa wydaje mi się szczelna .A mimo to dostaje do wewnątrz wilgoć ,bo paruje klosz Co zrobić ,aby uzyskać szczelność ,taką co by nie pozwoliła na tworzenie się pary wewnątrz reflektora??
  • REKLAMA
  • #2 5791831
    p i o t r a s
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    witam napewno masz reflektor podrube tez miałwm taki sam problem styłu jak wkładasz żarówki to są korki zobacz czy są załóżone uszczelki i muszom byś dosyć ciasne a jak nie ma to wez silikon i obiedz w koło tylko nie octowy najlepszy jest do wklejania szyb sam stosowałem i miałem po problemie.
  • #3 5791860
    kaza1
    Poziom 10  
    kol o jakich korkach wspominasz??.Lampa od tylu jest zamykana na taki dekielek z uszczelką.,Czy ona musi być hermetycznie zamknięta,czy musi być jakiś odpowietrznik???
  • REKLAMA
  • #4 5791868
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3372
    Lampa aby nie parowala musi mieć drożny odpowietrznik.
  • REKLAMA
  • #5 5791896
    kaza1
    Poziom 10  
    A gdzie ten odpowietrznik zwyczajowo w lampach jest??.Z tego wynika że ona jest zbyd szczelna????
  • REKLAMA
  • #6 5791915
    p i o t r a s
    Poziom 10  
    a z przodu szkło jest szczelne!!!
  • #7 5791927
    kaza1
    Poziom 10  
    Tak kol.Dla pewności uszczelnilem caly klosz na lączeniu silikonem i mimo to paruje
  • #8 5794343
    p i o t r a s
    Poziom 10  
    witam kol napewno dobrze sprawdziłeś klosz wystarczy mała dziurka i tylne kapselk a dole powinien być odpowietrznik zobacz czy nie jest zapchany bo to też jest ważne i jak wcześniej wspominałem najlepszy jest klej do szyb samochodowych i musi tez być dodrze odtuszczone ja tez miałem taki sam problem i opanowałem za drugim razem.
  • #9 5795236
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Lampa paruje bo jest nieszczelna i temat chyba jest wyjaśniony

Podsumowanie tematu

✨ Problem parowania reflektora mimo uszczelnienia silikonem wynika z braku drożnego odpowietrznika w lampie. Reflektor musi posiadać odpowietrznik, który zapobiega gromadzeniu się wilgoci wewnątrz klosza. Uszczelnienie silikonem na łączeniu klosza z oprawą jest niewystarczające, jeśli odpowietrznik jest zatkany lub nieobecny. Zaleca się sprawdzenie tylnego dekielka z uszczelką oraz obecności i drożności odpowietrznika, który zwykle znajduje się w dolnej części lampy. Dodatkowo, ważne jest użycie odpowiedniego silikonu (nieoctowego, najlepiej stosowanego do szyb samochodowych) oraz dokładne odtłuszczenie powierzchni przed uszczelnianiem. Nawet minimalne nieszczelności, np. mała dziurka, mogą powodować parowanie. Ostatecznie, reflektor musi być szczelny, ale jednocześnie wentylowany przez odpowietrznik, aby wilgoć mogła się wydostawać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA