logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować żarzenie się reflektorów LED po wyłączeniu z prądu?

saszekk46 22 Gru 2024 09:06 1089 21
REKLAMA
  • #1 21358296
    saszekk46
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich fachowców, mam pytanie, co zrobić, aby reflektory LED nie żarzyły się po wyłączeniu z prądu?

Dwa reflektory LED na statywie świecą w pomieszczeniu z narzędziami.

Podwójny reflektor LED na żółtym statywie w pomieszczeniu z narzędziami i farbami.

Zbliżenie na diody LED w reflektorze.

Zbliżenie na diodę LED reflektora umieszczoną na metalowym podłożu.
  • REKLAMA
  • #2 21358297
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1336
    Tych tematów było bez liku tu... Link Nie mam siły się powtarzać... Więc napiszę tak: opisz swoją instalację dokładnie, pierwsze czy masz podświetlanie (neonówki) w łącznikach... ...
  • #3 21358347
    saszekk46
    Poziom 10  
    Instalację dwóch reflektorów połączyłem równolegle w białej puszce z wyłącznikiem.

Biała puszka elektryczna z kablami połączeniowymi wewnątrz.
  • #4 21358425
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Padło pytanie o wyłącznik. Trzeba Cię prosić o odpowiedź?
  • REKLAMA
  • #5 21358444
    elktrod
    Poziom 41  
    Zastosuj łącznik dwubiegunowy bez podświetlenia!
  • #6 21358455
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21358459
    saszekk46
    Poziom 10  
    Mam zwykły wyłącznik kołyskowy bez neonówki.

Czarny, okrągły wyłącznik kołyskowy bez neonówki na drewnianej powierzchni.
  • #8 21358461
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Równolegle do lamp podłącz żarówkę. Opór zimnego żarnika sprawi, że prąd nie trafi do reflektorów diodowych i nie będą one świecić. Zamiast żarówki można użyć protezę w postaci kondensatora na napięcie przemienne co najmniej 400V. Pojemność może 100 nF, może 470 nF, a może coś pomiędzy tymi wartościami powinna być wystarczająca.
    Wątków o takich problemach najwyraźniej było zbyt mało albo są zbyt skąpo opisane, skoro kolejne osoby pytają jak je rozwiązać. Skoro łatwo uzyskać poradę, to po co się wysilać, po co tracić energię? To chyba dewaluacja wiedzy?
  • #9 21358463
    balonika3
    Poziom 43  
    Czasem tak się dzieje, jak wyłącznik odcina N zamiast L. Sprawdź, jak jest u Ciebie.
  • REKLAMA
  • #10 21358469
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    Daj wyłacznik na fazie. Ewentualnie zamień przewody faza - 0
  • #11 21358519
    elktrod
    Poziom 41  
    Podsumowując, to winna jest energia indukująca się w równoległych przewodach i trzeba się pozbyć skutków tej indukcji a do tego prowadzi sporo sposobów opisanych w internecie, niekiedy jest to trudne do uzyskania ale możliwe i każdy/taki sposób będzie dobry o ile doprowadzi Cię do sukcesu ale musisz sam znaleźć ten sposób i dlatego jest to trudne, bo nas tam nie ma u Ciebie - jesteś zdany na Siebie... Uniwersalny sposób Ci podałem z odcięciem L i N dwubiegunowo ale jak zwykle ktoś zauważy, że i ten sposób nie zadziała gdy wyłączony kabel zasilający będzie leżał obok włączonego innego kabla sieciowego a wyłącznik będzie oddalony od LED. Od każdej reguły są jak zwykle wyjątki, stąd trzeba niekiedy także posiłkować się rozładowywaniem LED tuż przy nich np. kondensatorem tak jak podali koledzy wcześniej...
  • REKLAMA
  • #12 21358608
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6556
    elktrod napisał:
    Podsumowując, to winna jest energia indukująca się w równoległych przewodach i trzeba się pozbyć skutków tej indukcji a do tego prowadzi sporo sposobów opisanych w internecie,

Pierwsze podstawowe to jak podano wcześniej doprowadzić aby załączanie było na L (fazie) a nie na N (neutralnym). Jeżeli przewody z lampy ułożone są w pobliżu/obok fazowych (zwłaszcza ten do wyłącznika) to ten zabieg może okazać się nieskuteczny. Wtedy należy użyć innych sposobów (kondensator, rezystor).
  • #13 21358746
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    A ja mam LEDy COB które "żarzą się" po całkowitym odłączeniu od zasilacza.
    Możliwe czy nie?
    (nie wspomniałem nic o tym z jaką jasnością ani o czasie owego "żarzenia")
    Autor podał za mało faktów żeby wiadomo było o jakim zjawisku dyskutujemy
  • #14 21358815
    DiZMar
    Poziom 43  
    jarek_lnx napisał:
    Możliwe czy nie?

Oczywiście, że możliwe z powodów już wyjaśnionych w tym temacie. Oczywiście nic za darmo. Niewiele ale licznik to zalicza zwłaszcza elektroniczny. Eliminacja świecenia przez kondensator lub rezystor nie zmniejsza zużycia energii zliczanej przez licznik.
  • #15 21358889
    saszekk46
    Poziom 10  
    Ja mam podpięty do wyłącznika fazowy L, spróbuję podpiąć do wyłącznika N, może się coś zmieni.
  • #16 21358901
    balonika3
    Poziom 43  
    Jeżeli ta lampa posiada wtyczkę do gniazda 230V, to nie jest ustalone, co odcina wyłącznik.
  • #17 21358920
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 563
    Raczej niczego nie zmieni,ale próbować nie zaszkodzi.
    Dlaczego nie zastosujesz odcięcia obu żył? Przecież to żaden problem,a powinno załatwić sprawę na zawsze.
  • #18 21358923
    DiZMar
    Poziom 43  
    m2606 napisał:

Dlaczego nie zastosujesz odcięcia obu żył? Przecież to żaden problem,a powinno załatwić sprawę na zawsze.

No niekoniecznie ale możliwe. Po drugie nie wiadomo czy instalacja na to przygotowana.
  • #19 21358932
    saszekk46
    Poziom 10  
    Ja mam podpięty do wyłącznika fazowy L , spróbuję podpiąć do wyłącznika N, może się coś zmieni.
  • #20 21358938
    balonika3
    Poziom 43  
    Czytasz posty w ogóle?
  • #21 21358941
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 563
    DiZMar napisał:
    Po drugie nie wiadomo czy instalacja na to przygotowana.

Przecież to zwyczajna puszka ,zwyczajny wyłącznik i zwyczajny przedłużacz (prawdopodobnie dwie żyły)
    To żadna instalacja,wystarczy podmienić sam wyłącznik.
    EDIT; o przepraszam,nie ma przedłużacza i są trzy żyły.
    Zamiana przewodów może pomóc w przypadku przebicia na ochronny.
  • #22 21359090
    elktrod
    Poziom 41  
    jarek_lnx napisał:
    Możliwe czy nie?
    A o czym napisałem:
    elktrod napisał:
    Uniwersalny sposób Ci podałem z odcięciem L i N dwubiegunowo ale jak zwykle ktoś zauważy, że i ten sposób nie zadziała gdy wyłączony kabel zasilający będzie leżał obok włączonego innego kabla sieciowego a wyłącznik będzie oddalony od LED.
    I też tak mam i przez to trafiam do kibla w nocy i nie muszę włączać łącznika. No i dopóki MÓJ licznik energii nie reaguje na to żadnym naliczaniem to jestem z tego bardzo zadowolony bo w przedpokoju mi to nie przeszkadza a nawet pomaga a w dzień to i tak mnie to nie razi bo nie widzę tego zjawiska...
    saszekk46 napisał:
    Ja mam podpięty do wyłącznika fazowy L , spróbuję podpiąć do wyłącznika N, może się coś zmieni.
    Daj znać co się zmieniło? Spadam stąd bo nie ma sensu brnąć w powtórki...
    Niekiedy trzeba połączyć dwa sposoby aby się tego zjawiska pozbyć czyli odłączyć oba przewody L i N dwubiegunowo a najbliżej LED czyli w Twojej puszce dać wspominany wyżej kondensator czy inne cudo reklamowane w internecie na przewodach L i N prowadzących do/od LED. A czasem to jedno właśnie cudo w tym właśnie miejscu najbliżej położnym LED pomaga, nie ma reguł bez wyjątków i wyjątków bez reguły...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem żarzenia się reflektorów LED po ich wyłączeniu z prądu. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym zastosowanie wyłącznika dwubiegunowego bez podświetlenia, co może zapobiec przepływowi prądu do reflektorów. Wskazano również na możliwość podłączenia kondensatora lub rezystora równolegle do lamp, co może zredukować efekt żarzenia. Dodatkowo, podkreślono znaczenie prawidłowego podłączenia przewodów fazowych i neutralnych, aby uniknąć indukcji energii w przewodach. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i różnymi metodami, które mogą pomóc w rozwiązaniu tego problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA