logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reflektor PAR 36 – jak bezpiecznie wyjąć żarówkę bez pierścienia zabezpieczającego?

Doktor5 03 Lut 2008 16:53 2651 9
REKLAMA
  • #1 4766350
    Doktor5
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam!

Pytanie trochę głupie ale widzę, że nie znajdę rozwiązania w jaki sposób wyjmuje się żarówkę w reflektorze PAR 36 nie chcę nic urwać nabyłam ów reflektor i mam problem jak dostać się do żarówki nie posiada pierścienia zabezpieczającego szkło widocznego na fotce.

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Reflektor PAR 36 – jak bezpiecznie wyjąć żarówkę bez pierścienia zabezpieczającego? 302705754.jpeg (48.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4766383
    Dawid_s
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Par 36 zawsze w tej wersji ma żarówkę przyczymaną przez pierścień z druta sprężynującego wiec łapie się go za dwa końce i lekko ściska żeby się zmniejszył i wyszedł. Jeżeli nie posiadasz tej sprężynki to zrób zdjęcie tego PAR-a bo nie widziałem w inny sposób montowanej żarówki.
  • REKLAMA
  • #3 4768918
    Doktor5
    Poziom 19  
    U mnie pierścienia nie ma i żarówka nie chce wyjść tak to wygląda
    Załączniki:
    • Reflektor PAR 36 – jak bezpiecznie wyjąć żarówkę bez pierścienia zabezpieczającego? 04-02-08_1207.jpg (39.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Reflektor PAR 36 – jak bezpiecznie wyjąć żarówkę bez pierścienia zabezpieczającego? 04-02-08_1205.jpg (42.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Reflektor PAR 36 – jak bezpiecznie wyjąć żarówkę bez pierścienia zabezpieczającego? 04-02-08_1204.jpg (26.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4768935
    Dawid_s
    Poziom 18  
    To jest normalny par 36 więc bez sprężynki nie powinna się trzymać żarówka, nie wiem co zrobić, może jest obudowa lekko przygięta i dlatego nie wychodzi. Próbuj poruszać żarówką bo czasami się klinują i może wyskoczy. Spróbuj go obrucić żarówką do dołu i poczęś troche, jak to niue pomoże to juz nie wiem.
  • #5 4769219
    Doktor5
    Poziom 19  
    A w jaki sposób jest podpięta żarówka kręcenie nic nie daje obudowa też nie jest za gięta też już nie wiem, co robić chyba wezmę młotek i ją zdemontuje innej rady nie widzę żarówka i tak jest spalona przynamniej mam taką nadzieję
  • #6 4770364
    Dawid_s
    Poziom 18  
    Żarówki montowane nie są na gwincie tylko przykręca się takie widełki śróbką. Nie koniecznie żarówka musi być padnięta czasami trafa siadają, ale pewnie żarówka
  • #7 4770378
    Doktor5
    Poziom 19  
    Wreszcie wyszła i obeszło się bez młota jednak żarówka okazała się spalona.
  • #8 4772306
    Dawid_s
    Poziom 18  
    I co się okazało, przyklinowała się ??
  • REKLAMA
  • #9 4772340
    marioR
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czasami tak się robi w parach 36 :) ja kiedyś miałem przykre doświadczenie ponieważ filtr się rozpłynął i dosłownie przykleił żarówkę :D
  • #10 4772445
    Doktor5
    Poziom 19  
    Tak jest zaklinowała się żarówka teraz tylko dokupię żarówkę i dorobię pierścień zabezpieczający

Podsumowanie tematu

✨ Reflektor PAR 36 standardowo mocuje żarówkę za pomocą sprężynującego pierścienia z drutu, który należy ścisnąć, aby wyjąć żarówkę. W przypadku braku tego pierścienia żarówka nie powinna się trzymać, jednak zdarza się, że żarówka klinuje się w obudowie, co utrudnia jej wyjęcie. Obracanie żarówki, delikatne poruszanie nią oraz zmiana pozycji reflektora mogą pomóc w jej uwolnieniu. Żarówki w reflektorach PAR 36 nie są montowane na gwincie, lecz mocowane za pomocą widełek i śrubki. W opisywanym przypadku żarówka była spalona i zaklinowana, co wymagało ostrożnego demontażu bez uszkodzenia obudowy. Po wyjęciu żarówki zaleca się dorobienie pierścienia zabezpieczającego, aby ułatwić przyszłą wymianę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA