logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MB Sprinter 416 CDI: +12V na krańcówce drzwi po deszczu, alarm nie działa

guzi007 27 Lis 2008 23:34 1386 7
REKLAMA
  • #1 5791964
    guzi007
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam

Po ostatnich deszczach zaczela wyć syrena od alarmu i alarm przestał reagować na pilot (już mi się to raz zdażyło i także było po opadach). Za pierwszym razem nie znalazłem przyczyny - odłączyłem alarm, podłączyłem po paru dniach i było wszystko w porzątku. Teraz doszedłem do przyczyny - na przewodzie idącym od krańcówki z drzwi przednich jest +12V (powinna być masa). Sprawdziłem bezpośrednio na krańcówkach i też jest +12V. Lampka podświetlająca wnętrze działa dobrze, buzzer o nie wyłączonych światłach także. Może ktoś poratuje schematem lub da jakieś wskazówki.

Zamochód to: MB Sprinter 416 CDI, WDB 904...
  • REKLAMA
  • #2 5796155
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2453
    masz plusa bo gdy włącznik jest odłączony to napiecie idzie przez rezystancje żarówki
  • REKLAMA
  • #3 5796946
    guzi007
    Poziom 12  
    No chyba nie do końca. Dziś podłączyłem pod wyłącznik żarówke 10W(z jednej strony masa a z drugiej krańcówka) i świeciła można powiedzieć połową mocy.
  • #4 5797109
    Ireneo
    Poziom 42  
    świeciła połowa bo drugą połowe zabierała lampka podsufitowa tak jak wcześniej napisałem.Zwróć uwage ze pewnie podsufitowa tez swieciła połową mocy

Dodano po 1 [minuty]:

Pytanie mam taki czy po deszczu jak syrena wyła to kierunki czy inne swiatła migały?Oraz czy jest to syrena z własnym zasilaniem?
  • REKLAMA
  • #5 5797169
    guzi007
    Poziom 12  
    Ireneo napisał:
    świeciła połowa bo drugą połowe zabierała lampka podsufitowa tak jak wcześniej napisałem.Zwróć uwage ze pewnie podsufitowa tez swieciła połową mocy

Lampka podsufitowa nie świeciła, bo krańcówka nie miała połączenia z masą.

Ireneo napisał:

Pytanie mam taki czy po deszczu jak syrena wyła to kierunki czy inne swiatła migały?Oraz czy jest to syrena z własnym zasilaniem?

Szło napiecie na syrene kolo 2-3V - syrena wyła z powodu spadku napiecia - ma własne zasilanie. Kierunki nie migały.
  • #6 5800143
    Ireneo
    Poziom 42  
    nie swiecila bo widocznie ma wieksza moc niz ta co podłączales.jezeli dalej sie upierasz to sprawdz w ten sposob jak robiles tylko otworz drzwi pasazera i zobaczysz ze twoja zaroweczka nagle przestanie swiecic .A jezeli chodzi o syrene to mysle ze nie wyla z powodu spadku napiecia tylko dlatego ze ją zalało.Sam pisałeś że po deszcu a nie pisałeś że auta nie odpaliłeś bo zabrakło mu prądu
  • REKLAMA
  • #7 5800248
    guzi007
    Poziom 12  
    Ireneo napisał:
    A jezeli chodzi o syrene to mysle ze nie wyla z powodu spadku napiecia tylko dlatego ze ją zalało.

Też tak myślałem, ale odłączyłęm ją od alarmu i sprawdziłem jakie napięcie jest na wyjsciu z alarmu (idącym na syrene) i było coś koło 3V(z tego powodu syrena wyła), odłączyłem wejście z przednich drzwi i alarm zaczał działac dobrze, na syrenie pojawiło sie 12V, więc dalej twierdze, że coś jest nie tak z krańcówką.
  • #8 5800314
    Ireneo
    Poziom 42  
    nie swiecila bo widocznie ma wieksza moc niz ta co podłączales.jezeli dalej sie upierasz to sprawdz w ten sposob jak robiles tylko otworz drzwi pasazera i zobaczysz ze twoja zaroweczka nagle przestanie swiecic .A jezeli chodzi o syrene to mysle ze nie wyla z powodu spadku napiecia tylko dlatego ze ją zalało.Sam pisałeś że po deszcu a nie pisałeś że auta nie odpaliłeś bo zabrakło mu prądu

Podsumowanie tematu

✨ W MB Sprinter 416 CDI po deszczu pojawił się problem z alarmem – syrena wyła, a alarm przestał reagować na pilota. Przyczyną okazało się pojawienie się napięcia +12V na przewodzie od krańcówki drzwi przednich, gdzie powinna być masa. Sprawdzenia wykazały, że napięcie to przechodzi przez rezystancję żarówki lampki podsufitowej, co powoduje świecenie jej połową mocy przy odłączonym wyłączniku. Syrena ma własne zasilanie i wyła przy napięciu około 2-3V, co wskazuje na zwarcie lub nieszczelność krańcówki powodującą nieprawidłowe napięcie. Po odłączeniu przewodu krańcówki alarm zaczął działać poprawnie, a na syrenie pojawiło się pełne 12V. Dyskusja sugeruje, że problem może wynikać z zalania lub uszkodzenia krańcówki, a nie z samego spadku napięcia. Zalecane jest dalsze sprawdzenie krańcówki i jej połączeń, zwłaszcza w warunkach wilgotnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA