logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy MHDD może pomóc w odzyskaniu danych z dysku z błędami logicznymi?

rapit7 28 Lis 2008 08:58 11637 29
REKLAMA
  • #1 5792499
    rapit7
    Poziom 10  
    http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

Przeczytałem sobie ten tutorial i znalazłem tam możliwość przeskanowania dysku twardego w celu rozpoznania bad sektorów . Jest tam także opisane.

Cytat:
    3) Jak usunąć bad sektory i wolne sektory?
    Najlepszym sposobem na usunięcie badów i wolnych sektorów jest zerowanie a potem remap dysku (zerowanie powoduje bezpowrotną utratę danych)
    Aby wykonać zerowanie całego dysku w MHDD należy użyć komendy ERASE i liknąć 2 razy enter .
    Po zakończeniu zerowania wykonujemy następująco remap.
    Wciskamy F4 schodzimy strzałkami na opcje Remap i klikamy enter.

Ja jednak chciałbym odzyskać przynajmnej część danych z mojego dysku. Co powinienem zrobić aby naprawić dysk w takim stopniu aby był wykrywany przez system Windows. Wydaje mi się, że na dysku mam błedy logiczne, chociaż nie wiem przez co najczęściej tworzą się błedy fizyczne dysku ....
  • REKLAMA
  • #2 5792535
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5792966
    rapit7
    Poziom 10  
    Cytat:
    - zrobic kopia po sektorowa, i swojego pena 16GB odnies tam gdzie kupilesz, wymien na sprawny i wiecej nie zawracaj glowe bzdurami typa chcesz regenerowac nand flash Very Happy .

Co mam rozumieć poprzez zrobienie kopii sektorowej ? Jeżeli dowiem się jak odzyskac chociaż część danych to na pewno pierwsze co zrobię to pójdę do pana który mi to sprzedał ; )

Cytat:
    rapit7 A tobie kto płaci za zaśmiecanie forum ?

Chyba przydała by ci się przerwa na przemyślenie swojego działania i pisania bzdur.

Możliwe, że piszę jakieś bzdury, ale jestem świeżo upieczony, zielony w temacie i szukam pomocy ; )

Cytat:
    W słowie "Internauci" Można również dopisać

Celowo zaśmiecający
    Celowo wprowadzający w błąd
    Po przez nie stosowanie się do reguł (czytaj regulaminu) zaśmiecający i utrudniający znalezienie rozwiązania.

Czy jeśli ktoś się nie stosuje do regulaminu pisząc w sposób uniemożliwiający pomoc (Bo okzo dzięki prawie nadprzyrodzonym zdolnością odgadł ,że chodzi o pendrva choć autor tego postu nie podał wszystkich warunkowych danych jakie powinien podać by mu pomóc.

Tak jest w tym też moja wina, ale jestem nowym użytkownikiem co nie znaczy, że nie obejmuje mnie regulamin, ale proszę o zrozumienie. Nie dopisałem, że chodzi tu o pendrive. Tak mój błąd, ale już jak napisałem pierwszego posta jak by ktoś się kapnoł spytał by o jaki dysk chodzi ; ]

Cytat:

...zamiast wyciągać błedy innych lepiej byś pomógł, bo forum chyba mniej więcej do tego celu służy....

Cytat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1126948.html

To był mój pierwszy post na tym forum i chyba jest tam napisane, że to pen drive.

Jedyne czego właściwie potrzebuje to możliwości odzyskania chociaż części danych z dysku ; /
    jeszcze chciałbym dopisać w tym poście, że aby się za coś zabrac muszę to mieć szeroko objaśnione z jakiegoś żródła. Wtedy zagłębie się w lekture, a potem to wykorzystam...

Na koniec pragne dodać iż nie mam na celu zaśmiecania forum jak to wyżej określił pan, który zinterpretował userów w sposób negatywny, a inny pan jeszcze wyżej sprecyzował userów w sposób pozytywny.
    Jednemu panu brakuje opinii negatywnych a drugiemu pozytywnych. (:])

Dziękuję za uwagę ; )
  • #5 5793021
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    rapit7 - To przeczytaj uważnie ze zrozumieniem https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

Oraz niebieskie topiki https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum104.html

Oraz przy okazji to https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

Poszukaj na elektrodzie jak się robi zapisywanie sektorów programem DMDE np. poczytaj tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1005254.html#5097111

Dodano po 5 [minuty]:

rapit7 - zamiast pisać na tony najpierw poczytaj potem zreasumuj swoją wypowiedź dopisz to co powinieneś i zrób to o co cię proszą inni.

Odpowiedź dostałeś tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1154007.html#5793021
  • #6 5793171
    rapit7
    Poziom 10  
    migol21 napisał:
    rapit7 - To przeczytaj uważnie ze zrozumieniem https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

Oraz niebieskie topiki https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum104.html

Oraz przy okazji to https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

Poszukaj na elektrodzie jak się robi zapisywanie sektorów programem DMDE np. poczytaj tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1005254.html#5097111

Dodano po 5 [minuty]:

rapit7 - zamiast pisać na tony najpierw poczytaj potem zreasumuj swoją wypowiedź dopisz to co powinieneś i zrób to o co cię proszą inni.

Odpowiedź dostałeś tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1154007.html#5793021

Pierwszy link przeczytałem w całości, a te filmiki to już naprawdę dla totalnych nowicjuszy l; x

Najważniejsze niebieskie topici z tego działu także przeczytałem. Co do 3 linka to jest to samo w pierwszym i tak właśnie powinno się wklejać obrazki na każdym forum, zresztą wszędzie to zalecają ; p

Jeśli chodzi o czwarty link to jest najbardziej mi przydatny, tylko jeszcze się wpatrzę w tekst, który tam jest oraz spróbuje uruchomić program DMDE, bo jakoś nie mogłem sobie poradzić. Nie chciał mi się uruchomić...

Ale też rozważam nad tym czy nie lepiej skorzystać z MHDD, o który spytałem w tym topiku, a właściwie to napisałem tutaj, aby się dowiedzieć o jego ważnej funkcji, jaką jest odzyskanie części lub prawie wszystkich danych z pen driva, o czym pisałem już wcześniej.
  • #7 5793240
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    MHDD działa wyłącznie z dyskami ATA i nie jest programem do odzyskiwania danych. Służy wyłącznie do diagnostyki dysków twardych. Błędy które ewentualnie można tym programem naprawić są charakterystyczne dla dysków twardych i nie dotyczą pamięci FLASH.

W przypadku odzyskiwania danych z jakiegokolwiek nośnika, podstawą jest wykonanie jego kopii posektorowej.

Jeśli nośnik nie jest wykrywany przez system (jako sprzęt) to nie jest to uszkodzenie logiczne.

Najgorsza postawa jaką możesz przyjąć na forum, to postawa roszczeniowa - że Tobie pomoc się należy. Nie, żeby uzyskać pomoc w jakimś dziale, trzeba się wykazać minimalnym poziomem wiedzy z danego zakresu, tak aby móc samodzielnie poradzić sobie z rozwiązaniem problemu przy pomocy bardziej doświadczonych użytkowników. Nikt tu nie będzie uczył np. artysty plastyka od podstaw budowy i zasady działania dysku twardego. Podstawą forum jest wymiana doświadczeń, fachowcy na tym korzystają, bo mają szansę przeanalizować ciekawe przypadki i wymienić się opiniami, ale żeby to było możliwe, osoba pytająca musi posiadać stosowny zasób wiedzy, aby móc wykonywać ich polecenia.

Innymi słowy, jeśli nie wiesz co to LBA, MBR, kopia posektorowa, SA, SMART i nie potrafisz sam się tego dowiedzieć to nie masz tu czego szukać - daj zarobić tym, którzy się zawodowo zajmują odzyskiwaniem danych, tak jak Ty zarabiasz na tych co nie znają się na tym co Ty robisz. Jeśli każdy by sam wszystko potrafił, to sektor usług by zniknął z powierzchni ziemi... niech każdy robi to co potrafi najlepiej, a to na czym się nie zna da robić (i zarabiać) innym, którzy się właśnie na tym znają.
  • #8 5793415
    rapit7
    Poziom 10  
    tzok napisał:
    MHDD działa wyłącznie z dyskami ATA i nie jest programem do odzyskiwania danych. Służy wyłącznie do diagnostyki dysków twardych. Błędy które ewentualnie można tym programem naprawić są charakterystyczne dla dysków twardych i nie dotyczą pamięci FLASH.

W przypadku odzyskiwania danych z jakiegokolwiek nośnika, podstawą jest wykonanie jego kopii posektorowej.

Jeśli nośnik nie jest wykrywany przez system (jako sprzęt) to nie jest to uszkodzenie logiczne.

Najgorsza postawa jaką możesz przyjąć na forum, to postawa roszczeniowa - że Tobie pomoc się należy. Nie, żeby uzyskać pomoc w jakimś dziale, trzeba się wykazać minimalnym poziomem wiedzy z danego zakresu, tak aby móc samodzielnie poradzić sobie z rozwiązaniem problemu przy pomocy bardziej doświadczonych użytkowników. Nikt tu nie będzie uczył np. artysty plastyka od podstaw budowy i zasady działania dysku twardego. Podstawą forum jest wymiana doświadczeń, fachowcy na tym korzystają, bo mają szansę przeanalizować ciekawe przypadki i wymienić się opiniami, ale żeby to było możliwe, osoba pytająca musi posiadać stosowny zasób wiedzy, aby móc wykonywać ich polecenia.

Innymi słowy, jeśli nie wiesz co to LBA, MBR, kopia posektorowa, SA, SMART i nie potrafisz sam się tego dowiedzieć to nie masz tu czego szukać - daj zarobić tym, którzy się zawodowo zajmują odzyskiwaniem danych, tak jak Ty zarabiasz na tych co nie znają się na tym co Ty robisz. Jeśli każdy by sam wszystko potrafił, to sektor usług by zniknął z powierzchni ziemi... niech każdy robi to co potrafi najlepiej, a to na czym się nie zna da robić (i zarabiać) innym, którzy się właśnie na tym znają.

Warto wiedzieć, że program MHDD jest wyłącznie do odzyskiwania danych z dysków twardych, a nie pamięci flash.

//Sorry nie dostrzegłem i przekręciłęm zdanie ; /

Jeśli chodzi o kopię posektorową, to tego właśnie chciałbym się dowiedzieć, przez co korzystam z czwartego linku w którym jest dosyć opisane przez pana Okzo. Tam także są kolejne linki, które jeszcze bardziej uświadomią mi jakie możliwości posiada program. Staram się ze wszystkich źródeł korzystać.

Nośnik jest wykrywany przez system windows na tej zasadzie, że przy włożeniu Pen Drive do portu USB automatycznie wyskakuje okno z zapytaniem czy chce naprawić błędy automatycznie i ewentualnie naprawić sektory na dysku. Oczywiście w początkowej fazie zaznaczałem pierwszą opcję lub obie. Niestety jak nie trudno się domyśleć nic to nie dało. Po skończonej próbe naprawy sektorów lub automatycznej naprawie otwierałem dysk, którego plików system Windows nie widzi. Innym razem podłanczając dysk i zamykając pokazujące się okno po włożeniu dysku i otwarciu tegoż dysku pliki widać, lecz nie można podjąć żadnych działań aby je skopiować, odtworzyć czy sprawdzić ich pojemność(wielkość). System Windows odczytuje katalogi jako puste.

Szerzej chyba nie da się tego opisać : )

Postaawy o której wspomniałeś na pewno nie przyjmuję. Wiadome jest mi to co piszesz. Jak najbardziej się z tym zgadzam i staram się zrobić jak najwięcej samodzielnie. Po prostu na początku potrzebuje wskazówek, aby odnaleść się na tym forum.

Chętnie się zaznajomie z podstawami, bo jaki jest w tym sens, aby robić z igły widłu, przy tym chociaż dowiem się trochę o programach do odzysku danych. Być może w przyszłości się to przyda, bo dane na dysku w dużym gronie uzytkowników są cenne, a nieraz bezcenne. W obu przypadkach jednak user chce odzyskać swoje dane bezwzględu na to jaką wartość przedstawiają.

Na koniec nie ma ludzi co wszystko potrafią. Jak czytam niektóre sygnatury to aż mi miło, że mogę próbować rozmawiać z takimi ludzmi : )

Pozdrawiam.
  • #9 5793424
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:
    Warto wiedzieć, że program MHDD jest wyłącznie do odzyskiwania danych z dysków twardych, a nie pamięci flash.

Kolega ma problemy z czytaniem na prawdę należy się nauczyć czytać ze zrozumieniem

Cytat:
    ...nie jest programem do odzyskiwania danych. Służy wyłącznie do diagnostyki dysków twardych....

kaem
    Cytat:
    Specjaliście oczywiście wolno obrażać użytkowników, bo jest specjalistą.
    - kto tu kogo obraża tyle cierpliwości i wytrzymałości tu obecnych to mało gdzie widziałem. Czy jeśli ktoś lekceważy to co się mu mówi jeśli nie rozumie tego co się do niego mówi ale dalej się pyta to jest jakiś sens w tym żeby w ogóle coś pisać ? Czy to jest forum nauki jak czytać ze zrozumieniem lub też Tłumaczyć manuala programu dla osoby która nie umie zrozumieć co w nim pisze ?
  • #10 5793445
    tzok
    rapit7 napisał:
    tzok napisał:
    MHDD działa wyłącznie z dyskami ATA i nie jest programem do odzyskiwania danych. (...)
    Warto wiedzieć, że program MHDD jest wyłącznie do odzyskiwania danych z dysków twardych, a nie pamięci flash. (...)
    Ty masz problemy ze zrozumieniem prostego zdania, więc ciężko Ci będzie pomóc w sprawach tak ścisłych jak odzyskiwanie danych.

rapit7 napisał:
    Nośnik jest wykrywany przez system windows na tej zasadzie, że przy włożeniu Pen Drive do portu USB automatycznie wyskakuje okno z zapytaniem czy chce naprawić błędy automatycznie i ewentualnie naprawić sektory na dysku. Oczywiście w początkowej fazie zaznaczałem pierwszą opcję lub obie. Niestety jak nie trudno się domyśleć nic to nie dało. Po skończonej próbe naprawy sektorów lub automatycznej naprawie otwierałem dysk, którego plików system Windows nie widzi. Innym razem podłanczając dysk i zamykając pokazujące się okno po włożeniu dysku i otwarciu tegoż dysku pliki widać, lecz nie można podjąć żadnych działań aby je skopiować, odtworzyć czy sprawdzić ich pojemność. System Windows odczytuje katalogi jako puste.

Szerzej chyba nie da się tego opisać : )
    Ok, ale dlaczego nie napisałeś tego od razu w pierwszym poście? Skoro się na tym zupełnie nie znasz to na jakieś podstawie możesz oceniać, czy coś jest istotną informacją czy nie jest? Opisuj wszystko co jesteś w stanie ustalić i sobie przypomnieć. Jeśli się nie znasz - nie opisuj swoich domysłów, liczą się tylko fakty.
  • #11 5793478
    rapit7
    Poziom 10  
    Cytat:
    Ok, ale dlaczego nie napisałeś tego od razu w pierwszym poście? Skoro się na tym zupełnie nie znasz to na jakieś podstawie możesz oceniać, czy coś jest istotną informacją czy nie jest? Opisuj wszystko co jesteś w stanie ustalić i sobie przypomnieć. Jeśli się nie znasz - nie opisuj swoich domysłów, liczą się tylko fakty.

Nie napisałem, gdyż dopiero zapoznaję się z forum i sporo mi umkneło co w przyszłości będę starać się unikać ; )
    To co piszę jest faktem, lecz nie potrafię tego zinterpretować w sposób bardziej profesjonalny.

Korzystam z wersji DMDE "dmde0139w32c"

Tutaj jest anglojęzyczna wersja programu i trochę różni się oknami ; https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1005254.html#5097111

Próbuje otworzyć logicznie dysk "H:/" lecz wyskakuje komunikat "Invalid Parameter"

Najlepiej bym sobie poradził na zasadzie tutorialu, gdzie krok po kroku wprowadzało by mnie dalej ; )

Dodam jeszcze, że prawdopodobny system plików to FAT 32

Używana wersja systemu windows przez Okzo jest zdecydowanie inną wersją systemu windows niż moja, ten program jak widać nie ma jednej wersji, a ja pobrałem tą pod Vistę. Włącza się bez problemu, ale logicznie wadliwego dysku nie mogę otworzyć. Co robić ?

Nie chce czegoś popsuć, więc nic szczególnego nie robię z dyskiem, na razie tylko czytam. Widziałem już jak nowi użytkownicy dali sobie radę z takim problemem przy niewielkiej pomocy ; /

Między innymi rozumiem też Okzo, bo sam jestem w czym inny niezły heh
  • #12 5793677
    gsm_virus
    Ocena: 191
    rapit7 napisał:
    spójż na ostatnią literkę ściąganego programu >dmde....w32c ->czyli wersja "console version" - czyli praca w konsoli DOSa
    natomiast dmde0139w32g - to wersja GUI (Graphical User Interface) czyli interfejs graficzny dla Windows.
    To dla łatwości posługiwania się (naszej i waszej) w/w programem.
    rapit7 napisał:
    Używana wersja systemu windows przez Okzo jest zdecydowanie inną wersją systemu windows niż moja, ten program jak widać nie ma jednej wersji, a ja pobrałem tą pod Vistę.
    Tu nie chodziło o wersję Windows a o wcześniej wymienione wersje programu DMDE (console lub GUI)
    Zacznij pojmować trochę bardziej rozszerzone zastosowania systemów operacyjnych (oraz programów) jak i funkcje jakie one posiadają.
  • #13 5793685
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:
    Najlepiej bym sobie poradził na zasadzie tutorialu, gdzie krok po kroku wprowadzało by mnie dalej ; )

Programy typu NEXT tutaj nie pomogą tu jedynie szare komórki i wiedza .
  • #14 5793730
    rapit7
    Poziom 10  
    gsm_virus napisał:
    rapit7 napisał:
    spójż na ostatnią literkę ściąganego programu >dmde....w32c ->czyli wersja "console version" - czyli prca w konsoli DOSa
    natomiast dmde0139w32g - to wersja GUI (Graphical User Interface) czyli interfejs graficzny dla Windows.
    To dla łatwości posługiwania się (naszej i waszej) w/w programem.

Dzięki za spostrzeżenia i zainteresowanie tematem.
    Brakuje mi tylko praktycznego tutoriala. Pozostaje mi tylko szukać.

Czy nie ma jakiegoś praktycznego poradnika jak mogę zrobić kopie po sektorową ? Bardzo bylo by mi to pomocne, a znaleźć nie mogę ; /

Cytat:
    Programy typu NEXT tutaj nie pomogą tu jedynie szare komórki i wiedza .

Tyle to ja wiem, ale skądś ta wiedza musi się brać.....
  • REKLAMA
  • #15 5793761
    tzok
    Wiedza zazwyczaj bierze się z własnej ciężkiej pracy, pod okiem kogoś bardziej doświadczonego. Łopatą nikt jej nikomu do głowy nie włoży, nikt po przeczytaniu jednego artykułu nie staje się super specjalistą z branży. Dlatego właśnie najpierw trzeba skończyć szkołę podstawową, potem średnią, wreszcie studia... w/g Ciebie od razu najlepiej było by iść na studia, bo po co tracić czas na podstawy.
  • #16 5793765
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Kolego zapis sektorów 0-100 to to samo co zapis całego dysku od sektora 0- do ostatniego sektora. do pliku na dysk
  • #17 5793766
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 5793814
    rapit7
    Poziom 10  
    Cytat:
    Wiedza zazwyczaj bierze się z własnej ciężkiej pracy, pod okiem kogoś bardziej doświadczonego. Łopatą nikt jej nikomu do głowy nie włoży, nikt po przeczytaniu jednego artykułu nie staje się super specjalistą z branży. Dlatego właśnie najpierw trzeba skończyć szkołę podstawową, potem średnią, wreszcie studia... w/g Ciebie od razu najlepiej było by iść na studia, bo po co tracić czas na podstawy.

Ty to powiedziałeś, że niby odrazu chciałbym wchodzić na wysoki szczebel.
    Ja jedynie szukam odpowiedzi jak zrobić tą kopię po sektorową ; /

Nirvanowiec napisał:
    rapit7 powiedz mi tak szczerze o co Tobie tak naprawdę chodzi?
    Nie rozumiesz tych wszystkich opisów?
    Czy tak trudno jest robić kopie do obrazku w DMDE czy już nawet w R-studio demo?
    Cała Twoja działalność na Forum to ewidentnie robienie zamieszania...

Zamieszanie robie tylko w tym temacie, już nie udzielam się w innych gdyż i tak jak na razie mam jeden większy problem i w szczególności an tym się skupiam. Chodzi mi o kopie po sektorową. Dziś pewnie więcej się nie nauczę. Jak coś z tego załapie to będzie dobrze.
  • #19 5793833
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 5793902
    rapit7
    Poziom 10  
    migol21 napisał:
    Teraz będzie pytanie a skąd to ściągnąć ;) dla wyjaśnienia : http://www.r-studio.com/#rstudio_demo

Nic nie stracę jak skorzystam z tego, a nie DMDE ? : p Okzo polecał DMDE heh

Także i tego programu jest kilka wersji:

http://www.data-recovery-software.net/Data_Recovery_Download.shtml

Nie można tak trochę ściślej ? Dla obeznanego w temacie to wystarczy podpowiedzieć, a ... .. ; x

Na tym moim wadliwym dysku nie wyświetla takiej tabeli, co innego na sprawym ... zaraz wrzuce screena.
    przy innych dyskach jest tak jak pokazał nirvanowiec, ale przy tym w kręgu zainteresowania nie ma takiej opcji ; /
  • #22 5793988
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 5793996
    rapit7
    Poziom 10  
    Nirvanowiec napisał:
    Zaraz wyjdę z siebie...
    Twoj pendrive to dysk G wiec w jakim celu wybierasz H?
    Nic nie stracisz robiąc kopie w R-studio.

G i H to dwa po 16 GB , jeden wadliwy, drugi dobry ; )
  • #24 5794034
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 5794069
    rapit7
    Poziom 10  
    Nirvanowiec napisał:
    Skoro pen wykrywa z pojemnością 0 to sam nic już nie zrobisz.
    Wszystko

Aha to zalecenie specjalisty mam rozumieć ? : )
    Już nic kompletnie nie da się zrobić ? : /
  • #26 5794110
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 5794119
    tzok
    Kompletnie nic nie da się zrobić w amatorskich warunkach, pendrive ma uszkodzony firmware. Typowa usterka podrób - mają pojemność kilkakrotnie mniejszą od deklarowanej (czasem np 16MB, te "lepsze" mają zamiast np. 16GB 16Gb, czyli 2GB), przy próbie zapisu większej ilości danych niż jest faktyczna pojemność, uszkadza się (ulega nadpisaniu) firmware.

Drogi odzyskania danych (oczywiście, tylu ile się zmieściło w pamięci) są 2:
    - jedną podał Nirvanowiec.
    - druga to zdobycie identycznego pendrive i podmiana firmware (jest zazwyczaj w pamięci EEPROM/FLASH kontrolera), bądź pamięci FLASH z danymi.

Był temat o tych podróbach - poczytaj, może coś zrozumiesz, ale już o to nie pytaj, bo wszystko co trzeba zostało w tamtym temacie powiedziane.

Nauka polega m. in. na samodzielnym znajdywaniu odpowiedzi na pytania...
  • #28 5794174
    rapit7
    Poziom 10  
    Cytat:
    Nie no jasne ze się da ->
    http://www.acelab.ru/dep.pc/pc3000.flash.php

Trzeba odczytać rom bezpośrednio i potem wykluczyć informacje serwisowa z obrazu i zbudować translator.
    Very Happy
    Ale to już zabawa nie dla Kolegi.

Hee tak myślałem ; d

tzok napisał:
    Kompletnie nic nie da się zrobić w amatorskich warunkach, pendrive ma uszkodzony firmware. Typowa usterka podrób - mają pojemność kilkakrotnie mniejszą od deklarowanej (czasem np 16MB, te "lepsze" mają zamiast np. 16GB 16Gb, czyli 2GB), przy próbie zapisu większej ilości danych niż jest faktyczna pojemność, uszkadza się (ulega nadpisaniu) firmware.

Był temat o tych podróbach - poczytaj, może coś zrozumiesz, ale już o to nie pytaj, bo wszystko co trzeba zostało w tamtym temacie powiedziane.

Nauka polega m. in. na samodzielnym znajdywaniu odpowiedzi na pytania...

Z tym się zgodzę ;/ bo cena też nie była wysoka. Zresztą przy kopiowaniu danych a było i prawie full wyskoczył mi Warning ; /

Wychodzi na to, że tylko serwis.

Nie, nie chce już nic pytać. Eh znaczy chce, ale nie wiem już co, jeśli po tum co usłyszałem mój limit pytań się wyczerpał ;/
  • #29 5796751
    rapit7
    Poziom 10  
    Dla zakończenia tematu chyba tylko to http://pl.youtube.com/watch?v=yd_O7-rqcHc z tym dyskiem mogę zrobić ; /
    Chciałem jeszcze poinformować, że założę chyba bardziej odpowiedni wątek, gdyż chciałbym się dowiedzieć jak naprawić dysk w domu. Nie chce wydawać zbyt dużo pieniędzy na odzyskiwanie danych, zresztą i tak mała ilość danych z tego 16 GB jest dla mnie cena. Wszystkim dziękuję za próbę pomocy i do następnego razu, gdy skorci mnie poświęcić drugie pół dnia, aby coś się dowiedzieć ; )

Pozdrawiam.
  • #30 5796778
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania programu MHDD do odzyskiwania danych z nośnika USB (pendrive) z błędami logicznymi. MHDD jest narzędziem przeznaczonym wyłącznie do diagnostyki i naprawy dysków twardych ATA, nie obsługuje pamięci flash i nie służy do odzyskiwania danych. W przypadku pendrive z uszkodzonym firmware lub błędami logicznymi podstawową metodą jest wykonanie kopii posektorowej nośnika, co pozwala zabezpieczyć dane przed dalszym uszkodzeniem. Do tworzenia kopii posektorowej polecane są programy takie jak DMDE (w wersji graficznej GUI dla Windows) lub R-Studio Demo, które umożliwiają tworzenie obrazów dysków. Problemy z otwarciem dysku w DMDE mogą wynikać z użycia wersji konsolowej zamiast graficznej. W przypadku pendrive wykrywanych z pojemnością 0 lub uszkodzonym firmware, odzyskanie danych w warunkach amatorskich jest praktycznie niemożliwe. Jedyną skuteczną metodą jest serwis specjalistyczny, który może odczytać pamięć bezpośrednio i naprawić firmware lub wymienić pamięć. Dyskusja podkreśla konieczność posiadania podstawowej wiedzy technicznej i samodzielnego poszukiwania informacji, a także wskazuje na ograniczenia narzędzi i typowe usterki podróbek pendrive’ów. Autor poszukuje praktycznego tutoriala do wykonania kopii posektorowej i odzyskiwania danych, otrzymując wskazówki dotyczące użycia DMDE i R-Studio oraz informacji o ograniczeniach MHDD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA