logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd logowania w Win XP Pro po skanowaniu Avastem - jak naprawić?

ups100 28 Lis 2008 20:46 1828 15
REKLAMA
  • #1 5794850
    ups100
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam następujący problem otóż po przeskanowaniu systemu avastem! system nie chce sie uruchomić. Niby się uruchamia a gdy jest ekran logowania to wyskakują komunikaty o jakiś błędach że komórka pamięci nie może być written czy coś takiego no i klikam kilka razy ok i później gdy wpisze nazwę użytkownika i się zacznie logować to potem znowu wyskakuje błąd i wychodzi z powrotem do ekranu logowania i jak chce sie jeszcze raz zalogować to znowu to samo... co mogę z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 5794938
    Electrical
    Red. Komputery FAQ
    Ocena: 51
    A próbowałeś w trybie awaryjnym zrobić przywracanie systemu???
    ------------------------------------------------------------------
    Jak ci pomogłem to wciśnij "pomógł"
    Jak ty mi pomożesz to ja wcisnę "pomógł"
  • REKLAMA
  • #3 5794968
    ups100
    Poziom 11  
    Tak, ale tryb awaryjny się nie uruchamia. Dzieje się tak samo jak w normalnym trybie tyle, że bez wyskakujących komunikatów.
  • REKLAMA
  • #4 5795036
    zadeqead
    Poziom 12  
    ups100 napisał:
    tak ale tryb awaryjny się nie uruchamia... dzieje się tak samo jak w normalnym trybie tyle że bez wyskakujących komunikatów...

Może to jest problem sprzętowy ja miałem podobnie z Linuksem, też wyskakiwał podobny błąd. Proponuje przejechać pamięć programem MEMTEST86+, znajdziesz go na płytach LiveCd z linuksem (polecam archlinux.pl) lub na jakiś płytach diagnostycznych. Uruchom ten test, jeżeli przejdzie to znaczy, że trzeba szukać dalej.

Czy system pada zawsze w tym samym momencie, znaczy się tyle samo czasu od włączenia kompa i zwis?
  • REKLAMA
  • #5 5795060
    ups100
    Poziom 11  
    Już testowałem i wszystko jest ok a poza tym drugi system, który mam na koncie odpala się bez problemu. Ale on się nie zawiesza tylko po prostu loguje się i odrazu się wylogowuje i wraca do ekranu logowania. Potem jak chcę się zalogować to znowu jest to samo.

Proszę poprawić swoje posty na zgodne z regulaminem. Inaczej temat do kosza.
    [K!lleR]
  • #6 5795386
    Magnum 44
    Poziom 15  
    Może by tak spróbować konsolą odzyskiwania :?:

Pozdrawiam,
    Magnum 44
  • #7 5802086
    ups100
    Poziom 11  
    A w jaki sposob ta konsola odzyskiwania systemu bo nigdy czegos takiego nie robilem? Probowalem naprawic to przez opcje napraw z plyty instalacyjnej i skutek jest taki, ze mam juz ten nomrlany niebieski ekran logowana no i wybieram uzytkownika i zaczyna sie ladowac, pojawia sie tlo pulpitu po czym zaczyna odrazu sie wylogowywac i wraca do tego niebieskiego ekranu powitalnego... Nie mam wogole pojecia co z tym zrobic prosze o pomoc

PS.

Przepraszam najmocnej za brak polskich znakow w tym poscie ale jestem zmuszony korzystac z linuksa odpalanego z pendriva na ktorym nie ma klawiatury z polskimi znakami.

PSS
    Jesli Adminowi chodzi o bledy to jak tylko bede mial dostep do normalnego systemu z polskimi znakami to odrazu to poprawie a jesli o cos innego to prosze wskazac. Z gory dziekuje za wyrozumialosc
  • #9 5809209
    ups100
    Poziom 11  
    Zapoznalem sie z funkcjami tej konsoli. Ale w jaki sposob konkrentie ja mam wykorzystac konsole do naprawy?
  • #10 5811798
    Pabllo 181
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Bootujemy komputer z płyty instalacyjnej Windowsa XP i przechodzimy kolejnymi krokami do momentu, w którym wybieramy partycje lub dysk, na którym system ma być zainstalowany.
    W tym momencie wciskamy R - Naprawa i dalej postępujemy tak jak w przypadku normalnej instalacji systemu.
    Instalator naprawi, podmieni lub skopiuje brakujące lub zmodyfikowane pliki systemowe.

Ale najpierw spróbuj w trybie awaryjnym przywrócić system wybierz punkt przywracania z datą wstecz.
  • #11 5813328
    ups100
    Poziom 11  
    ale ja juz to robilem pisalem to pare postow wyzej... i nadal jest to samo z ta roznica ze teraz mam normalny ekran logowania
  • #12 5837571
    ups100
    Poziom 11  
    Probowalem juz wielu rzeczy ale nadal nie moge uruchomic tego systemu czy ma ktos moze jakas rade co jeszce moge zorbic?
  • #13 5837976
    P-o-l
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Najlepiej to by było odpalić LiveCD, przekopiować co trzeba na inną partycje i zainstalować od początku system.
  • #14 5838483
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    P-o-l napisał:
    Najlepiej to by było odpalić LiveCD, przekopiować co trzeba na inną partycje i zainstalować od początku system.

To nie jest rozwiązanie. To jest ostateczność i prawdę mówiąc poddanie się.

Przetestuj system w trybie awaryjnym (może być z obsługą sieci bu antywir pobrał aktualne bazy):
    1 Antywirusem (wywołanym z ręki [moje programy ...])
    2 HDtune i daj skriny z ekranów
    3 combofix'em i daj loga
    4 sdfix'em i daj loga
  • #15 5850787
    ups100
    Poziom 11  
    wszystko dobrze tylko jest jeden problem a mianowicie taki że nie mogę uruchomić wogóle uruchomić systemu nawet w trybie awaryjnym więc jak mam to zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Po przeskanowaniu systemu Windows XP Professional programem Avast pojawił się problem z logowaniem – system uruchamia się do ekranu logowania, wyświetla błędy dotyczące pamięci, a następnie po wpisaniu nazwy użytkownika następuje wylogowanie i powrót do ekranu logowania. Próby uruchomienia systemu w trybie awaryjnym kończą się niepowodzeniem lub zachowują się podobnie bez komunikatów błędów. Testy pamięci RAM programem MEMTEST86+ wykazały brak uszkodzeń sprzętowych. Próby przywracania systemu z poziomu trybu awaryjnego lub konsoli odzyskiwania nie przyniosły efektu – system nadal wylogowuje użytkownika po zalogowaniu. Użytkownik próbował naprawy z płyty instalacyjnej Windows XP, jednak problem pozostał. Wskazano możliwość użycia konsoli odzyskiwania systemu Windows XP do naprawy plików systemowych, jednak brak szczegółowej instrukcji wykorzystania tej metody. Zaproponowano także uruchomienie LiveCD w celu zabezpieczenia danych i reinstalację systemu jako ostateczność. Zalecane jest również przetestowanie systemu antywirusem, narzędziami HDtune, ComboFix i SDFix, jednak wymaga to uruchomienia trybu awaryjnego, co jest niemożliwe w obecnej sytuacji. Problem może mieć podłoże systemowe lub uszkodzenie plików systemowych po skanowaniu Avastem, a nie jest związany z uszkodzeniem sprzętowym pamięci RAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA