logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston AVSF 109 - hałasuje przy maksymalnych obrotach

wkonrad78 28 Lis 2008 21:20 2615 10
REKLAMA
  • #1 5795002
    wkonrad78
    Poziom 10  
    Podczas wirowania pralka hałasuje. Hałas pojawia sie tylko przy maksymalnym rozpędzeniu bębna... Dodam jeszcze, że łożyska mają dwa tygodnie, przez pierwsze 14 dni było ok.
  • REKLAMA
  • #2 5795111
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    wkonrad78 napisał:
    łożyska mają dwa tygodnie

A simmering?
  • #3 5795186
    wkonrad78
    Poziom 10  
    Zimmer również ma dwa tygodnie... Zastanawia mnie jeszcze jedno. Oryginalnie w pralce były łożyska ZZ, a ja kupiłem RS... Czy ma to jakieś znaczenie?
  • REKLAMA
  • #4 5795195
    nares
    Specjalista AGD
    wkonrad78 napisał:
    .orginalnie w pralce były łożyska zz,a ja kupiłem rs....czy ma to jakieś znaczenie?

Nie ma żadnego - może popełniłeś błąd w montażu.
  • #5 5795240
    wkonrad78
    Poziom 10  
    Jeszcze jedno pytanie czy łożyska rodzimej produkcji są dobre bo co do zimmera firmy corteco chyba nie można się doczepić?
  • REKLAMA
  • #6 5795261
    nares
    Specjalista AGD
    wkonrad78 napisał:
    czy łożyska rodzimej produkcji są dobre?ć

PPL, FŁT i NSK - tak.
    A łożyska silnika OK?
  • #7 5795312
    wkonrad78
    Poziom 10  
    Jak to sprawdzić (nigdy nie naprawiałem pralki, to moja pierwsza)? Czy tak na chłopski rozum to muszę ściągnąć pasek, ustawić programator na wirowanie i powinno się wyjaśnić.... Jak nie mam racji proszę o rady i z góry dzięki.
  • #8 5795317
    nares
    Specjalista AGD
    wkonrad78 napisał:
    tak na chłopski rozum to muszę ściągnąć pasek,ustawić programator na wirowanie i powinno się wyjaśnić

Oczywiście :D
  • REKLAMA
  • #9 5796680
    basgol
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    Jeżeli nie ma luzu na ramionach krzyżaka i kole pasowym ( śruby muszą być mocno dokręcone ) to warto też sprawdzić dokręcenie silnika i przeciwwag . Ponadto w tego typu modelach zdarzało się , że oś bębna jest zbyt luźna w łożyskach i występuje luz poprzeczny ( można sprawdzić ruszając krawędzią bębna w górę i w dół ) , co objawia się dziwnym łomotaniem właśnie na wysokich obrotach bębna załadowanego .Czasem zdarza się również , że lekko bijący bęben ( nie są przecież idealnie centrowane ) ociera punktowo o krawędź fartucha i słychać przy wyższych obrotach dziwny łomot ( często właśnie po wymianie łożysk , gdy krzyżak może nieco inaczej ułożyć się w punktach mocowania śrub ).
  • #10 5796791
    Rysiek 19
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    A może pierścień mosiężny,po którym suwa się simering jest wyrobiony i przepuszcza wodę
  • #11 5796886
    kafilomza
    Specjalista AGD
    Ocena: 94
    Co do lozysk to mimo ze maja 14dni mogles je uszkodzic podczas wbijania mlotkiem, zdaza sie czasem ze i nowe lozyska przy prawidlowym zakladaniu rozsypuja sie po niedlugim czasie

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ariston AVSF 109 generuje hałas podczas wirowania na maksymalnych obrotach, mimo że łożyska zostały wymienione dwa tygodnie temu i początkowo działały poprawnie. Wymiana łożysk oryginalnych typu ZZ na RS może nie mieć znaczenia, jednak możliwy jest błąd montażowy. Zaleca się sprawdzenie dokręcenia śrub mocujących ramiona krzyżaka, koło pasowe, silnik oraz przeciwwagi. Należy również zweryfikować luz poprzeczny osi bębna w łożyskach poprzez poruszanie bębnem w pionie, co może wskazywać na zbyt luźne osadzenie i powodować łomot przy wysokich obrotach. Dodatkowo, możliwe jest punktowe ocieranie bębna o fartuch, szczególnie po wymianie łożysk, gdy krzyżak może inaczej się ułożyć. Sprawdzenie stanu pierścienia mosiężnego, po którym przesuwa się simering, jest również wskazane, gdyż jego zużycie może powodować przecieki wody. Uszkodzenia łożysk mogą wynikać z niewłaściwego montażu, np. podczas wbijania młotkiem, co może prowadzić do ich szybkiego zużycia mimo krótkiego czasu użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA