logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wycinać otwory w szafkach sterowniczych pod kontrolki i dławiki?

ceicam 28 Lis 2008 21:23 14037 14
  • #1 5795015
    ceicam
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,
    chciałbym zrobić u siebie na hali szafkę sterowniczą wentylacją czyli 2 wentylatory + sterowanie przepustnicami wywietrzaków dachowych. Chciałbym spytać elektryków czym wycinacie otwory np. pod kontrolki, przyciski sterujące na drzwiach szafek, oraz otwory pod dławiki.
    Kiedyś pamiętam elektryk miał do tego takie coś a'la praska ręczna, dziś obleciałem większość sklepów z narzędziami za czymś co pozwoli mi np. z otworu fi8 czy 10mm zrobić przykładowo fi 23mm ale nic mi nie doradzono sensownego...
    Proszę pomóżcie bo nie widzę jasno wycinać 12 otworów w drzwiczkach za pomocą pilnika...
  • #2 5795039
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam.
    Są wiertła do otworów w blasze. Przypomina to stopniowany stożek. Pozwala wycinać otwory do średnicy bodaj 38 mm. Dostępne w sieciach: OBI,Carfour, Praktiker i chyba innych też. Trzeba poszukać ( ale w podanych sklepach obsługa powinna Ci pomóc).
    Pozdrawiam.
  • #3 5795211
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1182
    To się nazywa wiertło wielostopniowe i jest dostępne w wielu "rozstawach".
    Dla ciebie optymalny byłby pewnie taki 6-40mm.
    Ważne - te wiertła są drogie, ale pracują w trudnych warunkach i mocno się grzeją, dlatego kupuj tylko markowe i sprawdzone. Nie warto oszczędzać.
  • #4 5795250
    noplis
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Są jeszcze wycinarki ręczne. Działa to tak, ze robi się mniejszy otwór, z jednej strony ustawia się taki specjalny wykrojnik o rządanej średnicy a następnie przez wykonany otwór wprowadza się do tego wykrojnika śrubę i normalnie się nią kręci - kilka obrotów i po kłopocie. Blacha do 2mm nie stanowi problemu.

zajrzyj tu:
    http://www.erko.pl/component/option,com_virtu...op.browse/category_id,16/Itemid,5/lang,pl_PL/
  • #5 5795840
    marek_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Używałem wiertła wielostopniowego ale to lipa przestawiłem się na otwornice. Nie ma porównania szybkość wiercenia i jakość otworu.
  • #6 5796001
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Może któryś z kolegów poleci jakieś dobre wiertło wielostopniowe (o ile takie są), używam wiertła Unibit 5-35mm ale tak jak pisze kolega wyżej to lipa, po kilku próbach w metalu poddałem się i używam tylko do plastiku, ale i tak więcej wytapiam tym wiertłem niż rozwiercam. Erko ma w ofercie głowicę do wycinania otworów z zestawem wycinaków, pompę hydrauliczną już mam i chyba to będzie najlepsze wyjście, ale do plastikowych skrzynek przydałoby się takie wiertło.
  • #7 5799511
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Przeważnie stosuje się wyrzynarki otwornicowe. Standard to średnica 22mm, typowa pod elementy S 22. Szybkość i precyzja wykonania.
    Pozdrawiam.
  • #8 5800717
    FALOWNIKI.info
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    noplis napisał:
    Są jeszcze wycinarki ręczne. Działa to tak, ze robi się mniejszy otwór, z jednej strony ustawia się taki specjalny wykrojnik o rządanej średnicy a następnie przez wykonany otwór wprowadza się do tego wykrojnika śrubę i normalnie się nią kręci - kilka obrotów i po kłopocie. Blacha do 2mm nie stanowi problemu.

zajrzyj tu:
    http://www.erko.pl/component/option,com_virtu...op.browse/category_id,16/Itemid,5/lang,pl_PL/

Nie ma nic bardziej profesjonalnego jak ERKO wycinaki.
    WIrcisz otwór 10 mm następnie masz 2 opcje:
    1. wycinak ze śrubą ręczny skręcasz i wycinasz otwór
    2. praska hydrauliczna ( droga chyba z 2500 zł)
  • #9 5800856
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    ceicam napisał:

Proszę pomóżcie bo nie widzę jasno wycinać 12 otworów w drzwiczkach za pomocą pilnika...

Wiertła wielostopniowe lub jak kto woli wiertła choinkowe są dosyć drogie i do tego celu są jak najbardziej odpowiednie . Warunkiem dobrej pracy są odpowiednie niezbyt duże obroty wiertarki .
    http://www.elektrosklep.com.pl/index.php/cat/...inkowe.html/XTCsid/js046deq8vcdc493n2ohtr4ac5
    Pozdrawiam .
  • #10 5801090
    marek_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Stary1952 napisał:

Wiertła wielostopniowe lub jak kto woli wiertła choinkowe są dosyć drogie i do tego celu są jak najbardziej odpowiednie . Warunkiem dobrej pracy są odpowiednie niezbyt duże obroty wiertarki .

Do dwunastu otworów kup lepiej otwornicę niż wiertło choinkowe. Otwór wywiercisz szybciej i blacha lepiej wygląda po wierceniu. Tak jak kolega napisał niskie obroty bo otwornicę też można łatwo zniszczyć.
  • #11 5801972
    ceicam
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dzięki wszystkim już znalazłem otwornicę 22,5 mm więc znalazłem to o co mi chodziło, brakowało tylko "fachowej" nazwy ;)
  • #13 5946696
    andziul
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Otwór wykonany ręczną otwornicą ładniej wygląda. Przy wierceniu wiertłem choinkowym możesz przypalić blachę lub ją porysować. Najlepiej jest nawiercać ostrożnie mniejszym wiertłem otwór i zastosować ręczną wycinarkę.
  • #14 5958041
    dbautomatic
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Do wykonywania otworów pod przyciski najlepiej użyć prasy ręcznej; wiercisz otwór pod trzpień prasy a potem praską wykrawasz otwór. Prasa jest najlepsza gdyż krawędzie są gładkie i wykonuje od razu otwór pod cypelek przycisku który zapobiega obkręcaniu się przycisków. Inną metodą jest wykonywanie otworów pod przyciski okrągłe tzn" koronką" ale krawędzie nie są już tak gładkie, niemniej krawędzie i tak są nie widoczne i w niczym to nie przeszkadza. Jeśli chodzi o otwory kwadratowe lub duże otwory owalne pod np. wyświetlacze, panele otwory wykonuje się wyrzynarką(szlifierki kątowe itp palą farbę ). Polecam wyrzynarki lepszej jakości te najtańsze dużo otworów nie wykonają i do tego dobry nożyk o odpowiednim zarysie zęba. Wiercimy wiertłem otwór by włożyć nożyk wyrzynarki i dalej lecimy wyrzynarką po zarysie jaki chcemy wyciąć. Pracuje w firmie która wykonuje sporą ilość panieli sterowniczych, szaf rozdzielczych i u nas tak to się właśnie robi. Pozdrawiam
  • #15 5964434
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    mici napisał:
    Zamierzałem zakupić teraz to wiertło choinkowe ze skokiem na PG lecz nigdy nim nie pracowałem, a czytam tu opinie nie pochlebne. Nie chciałbym źle wydać pieniążki i pytam doświadczonych o poradę co wybrać. 70 otworów rocznie, blacha do 2mm, rozmiary pod PG 13, 16, 21.
    Weź pod uwagę ze mamy rok 2009 a już od kilku lat osprzęt PG jest wycofywany i zastępowany metrycznym.
    Co do metody i trwałości narzędzi - trudno powiedzieć co lepsze (są też wiertła stożkowe o płynnie zwiększającej się średnicy - zużywają się bardziej równomiernie ale trzeba częściej kontrolować rezultat aby nadmiernie nie rozwiercić), w każdym przypadku wskazane smarowanie i korzystanie z narzędzia jak by było pożyczone pod zastaw domu od teściowej lub szefa miejscowej grupy nacisku siłowego...

Podsumowanie tematu

✨ Do wycinania otworów w szafkach sterowniczych pod kontrolki, przyciski i dławiki najczęściej stosuje się wiertła wielostopniowe (tzw. choinkowe) oraz otwornice ręczne i wyrzynarki. Wiertła wielostopniowe umożliwiają wiercenie otworów o średnicach od około 6 do 40 mm, jednak są drogie i wymagają pracy na niskich obrotach, aby uniknąć przegrzania i uszkodzenia narzędzia. Otwornice ręczne, szczególnie o średnicy około 22 mm, są polecane ze względu na szybkość i jakość wykonania otworu, dając gładkie krawędzie bez przypaleń blachy. Do precyzyjnego wycinania otworów pod przyciski i kontrolki stosuje się także ręczne wycinaki (np. marki ERKO), które działają na zasadzie wykrojnika i śruby, umożliwiając czyste wykrawanie otworów w blachach do 2 mm grubości. W przypadku większych lub nieregularnych otworów (np. pod panele czy wyświetlacze) rekomendowane są wyrzynarki z odpowiednimi nożykami. Przy wykonywaniu otworów ważne jest stosowanie smarowania i ostrożna praca narzędziami, aby uniknąć uszkodzeń i zapewnić estetyczny efekt. W dyskusji zwrócono uwagę na stopniowe wycofywanie osprzętu PG na rzecz metrycznego oraz na konieczność wyboru markowych, sprawdzonych narzędzi ze względu na ich trwałość i efektywność pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA