logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką otwornicę do sklejki 10mm wybrać, aby nie poszarpać krawędzi?

lukpio3 25 Cze 2017 20:45 3204 6
  • #1 16550727
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Witajcie.
    Potrzebuję poradzić się Was w pewnej kwestii. Muszę kupić otwornicę do wycięcia otworów w sklejce (płyta 10mm sklejona z kilku warstw). Zależy mi aby nic nie poszarpać. Oczywiście zdaję sobie sprawę że potrzebna jest do tego dobra ręka operatora ponieważ jak ta się zatrzęsie to nawet najlepsza otwornica nic nie da ale jednak samo narzędzie też ma znaczenie. Nie wiem za bardzo z jakimi zębami kupić. Ponieważ są otwornice typu frez, z małymi zębami, dużymi. Zgłupiałem jak zacząłem szukać. Jeszcze dodam że to nie będą wiercone dziury od zera. Dziury już są, średnicy 30mm a ja je muszę rozwiercić do 36mm.

Na koniec jeszcze jedno pytanie ponieważ też spotkałem się z różnymi opiniami. Jak radzicie, wiercić na małych obrotach czy właśnie na jak największych? Ponieważ zdania są podzielone.
  • #2 16550761
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1396
    Radziłbym najpierw zakleić ten otwór 30 mm, a dopiero później mały otwór prowadzący + φ 36 mm. Innym sposobem nie wywiercisz gładko . :cry:
  • #3 16550762
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Ocena: 467
    Będziesz miał spory problem z wypośrodkowaniem tych otworów.
    Możesz posłużyć się dwoma sposobami:
    1) - Zaślepić istniejące otwory krążkami 30 mm z wymierzonym środkiem
    2)- pod obrabianą płytę podłożyć inną i wytyczyć te środki.
    Jeżeli chodzi o obroty to wcześniej poćwicz na jakimś innym elemencie.
  • #4 16550819
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Polecam Frez puszkowy. Narzędzia tego typu preferują szybkie obroty.
  • #5 16550983
    kalumet
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Drobne ząbki i szybkie obroty
  • #6 16551043
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Lepsza będzie otwornica dobrej jakości.
    Frezem zbierasz cały materiał, otwornicą wycinasz otwór.
  • #7 16551059
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Nie prościej wiertłem choinkowym?
    Jaką otwornicę do sklejki 10mm wybrać, aby nie poszarpać krawędzi?
    Najpierw trochę z jednej strony, potem dokończyć od drugiej strony- otwór powinien wyjść bez strzępków.
    Odcinki pomiędzy stopniami mają ok. 6mm- powinno wystarczyć. Kwestia też poszukać wśród dziesiątków dostępnych wierteł, wystarczy tanie, chińskie.
    Można też poszukać wiertła, które ma ostatni stopień o średnicy 36mm.
    V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje otwornicy do rozwiercania otworów w sklejce o grubości 10 mm, z naciskiem na uzyskanie gładkich krawędzi. Wskazówki obejmują zaklejenie istniejącego otworu 30 mm przed wierceniem oraz użycie frezu puszkowego, który preferuje szybkie obroty. Zasugerowano także użycie wiertła choinkowego, które może zminimalizować strzępienie krawędzi. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości narzędzia oraz techniki wiercenia, sugerując ćwiczenie na innych materiałach przed przystąpieniem do właściwej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA