logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna II 2001 1.9 DCI - brak wskazań spalania na komputerze pokładowym

tkfox 29 Lis 2008 13:22 17418 10
REKLAMA
  • #1 5796739
    tkfox
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam niedawno zakupiłem to autko rocznik 2001 silinik 1,9 DCI
    mianowicie problem polega na tym że nie pokazuje spalania ani ile jeszcze przejedziemy na paliwie. Jak przełanczam manetką to tam jest tylko (----) robiłem już rest czyli wciskałem guzik i wsadziłem karte ale nadal to samo pomoże ktos jak to zrobic żeby pokazywało ile pali.
  • REKLAMA
  • #2 5800289
    f.u.speed-car
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Problem polega na braku informacji o pretkosci pojazdu.Poroblem tkwi po stronie elektrycznej lub w samej desce zegarach.Proponuje sie udac do jakiegos fachowca
  • REKLAMA
  • #3 5996633
    Mariusz367
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    Ja mam ten sam problem prosze o jakieś informacje
  • REKLAMA
  • #4 5998341
    tkfox
    Poziom 10  
    Więc tak kolego ja już sobie z tym poradziłem mianowicie zrobiłem test zegarów i kasacje błędów jak to zrobic :
    Trzeba wcisnąc przycisk na manetce ten od kompa i przytrzymac go i włożyc karte wtedy zegary zaczną się same załanczac i wtedy wcisnij ten przycisk na liczniku ten od kasowania kilometrów potem wyjmi karte i wsadz z powrotem powinno działac jak nie to jeszcze sie przejedz i zobacz.
  • REKLAMA
  • #5 6005973
    Mariusz367
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    Dziękuje za informacje wszystko działa ok. Ja to zrobiłem troszkę inaczej bo trzymałem wciśnięty reset stanu licznika i guzik od komputera i w tym samym czasie włożyłem kartę startową zegary zaczęły szaleć a ja przełączałem komputer przyciskiem na dźwigni wycieraczek aż pojawiły się jakieś literki wtedy zrobiłem reset przyciskiem od kasowania kilometrów. Po takim zabiegu komputer pokazuje wszystkie wskazania.
  • #6 6008734
    tkfox
    Poziom 10  
    Dokładnie i tak można dobrze że już działa.
  • #7 6856068
    dzino5
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam Koledzy. zrobiłem ten test wszystko fajnie ale dalej komp mi nie pokazuje spalania, zasięgu ile mam do przejechania czy średniej zurzytej. kilometry nabija itd a tego nie.... może ktoś mi pomóc?
  • #8 6890433
    dzino5
    Poziom 11  
    czy ktos moglby mi pomoc w tej sprawie?
  • #9 6890776
    blueopti
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Może tak nie jest, ale czy czasami nie jeździsz na rezerwie? Wtedy nie pokazuje tych danych.
  • #10 6900792
    dzino5
    Poziom 11  
    nie nie zawsze mam zalane i to dobrą ropke oczywiscie:)

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Laguna II z 2001 roku z silnikiem 1.9 DCI pojawił się problem z brakiem wskazań spalania oraz zasięgu paliwa na komputerze pokładowym, gdzie wyświetlacz pokazuje jedynie (----). Przyczyną może być brak sygnału prędkości pojazdu, uszkodzenie elektryczne lub problem z deską rozdzielczą. Rozwiązaniem jest wykonanie testu zegarów i kasacji błędów poprzez przytrzymanie przycisku komputera pokładowego na manetce, włożenie karty startowej, a następnie reset licznika za pomocą przycisku kasowania kilometrów. Po takim zabiegu komputer powinien poprawnie wyświetlać wszystkie wskazania, w tym spalanie i zasięg. W przypadku dalszych problemów warto sprawdzić, czy samochód nie jest na rezerwie paliwa, gdyż wtedy komputer nie pokazuje tych danych. Dodatkowo zalecane jest skonsultowanie się z fachowcem w przypadku problemów elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA