logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

fiat brava 1.4 12V, nie działają światła mijania, drogowe

Wesley 29 Lis 2008 22:25 9074 7
REKLAMA
  • #1 5798970
    Wesley
    Poziom 12  
    Cześć,
    mam problem z fiatem brava po umyciu nagle przestały działać światła mijania, drogowe, wycieraczki, nawiew. Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie są OK. Nie ma jednak napięcia w gnieździe bezpieczników od wyżej wymienionych rzeczy. Czy ma ktoś może opis skrzynki bezpieczników a konkretnie to kostek, które do niej są wpięte ? Sprawdziłem także przekaźniki i są sprawne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5799730
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    sprawdz wtyczki przy przelaczniku na kierownicy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5799747
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2153
    Uszkodzona stacyjka brak jednego obwodu.P
  • #4 5799883
    Wesley
    Poziom 12  
    Tych wtyczek jest kilka przy tej skrzyneczce z bezpiecznikami ale nie wiem, które są od czego. Wszystkie powypinałem i powpinałem jeszcze raz i nic. Będę jeszcze szukał przekaźnika od świateł, bo też nie wiem gdzie on jest :(.
    A jak sprawdzić obwody stacyjki, gdzie mogę sprawdzać napięcia ?
  • Pomocny post
    #5 5799892
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    !!!!!sprawdz wtyczki przy przelaczniku na kierownicy !!!!!! chodzi o zespolony przelacznik swiatel , od gory lewa wtyczka prawdopodobnie jest wypalona
  • REKLAMA
  • #6 5799893
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 5799896
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2153
    Nie rozumiem po co grzebiesz tam gdzie nie trzeba, odkręcasz obudowę kierownicy i sprawdzasz zasilania wychodzące z stacyjki - wytapiają się kostki albo styki ,oczywiście brak kontaktu na włączniku podobny objaw.P
  • #8 5799921
    Wesley
    Poziom 12  
    Dziękuję idę sprawdzić. Dam znać czy pomogło.

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Dziękuję, pomogło. Jeden kabel w tej kostce miał za dużą szczelinę we wsuwce. Zmniejszyłem ją i wszystko działa :).
    !!!Jeszcze raz wielkie dzięki za szybką pomoc :)!!!

Podsumowanie tematu

✨ W Fiacie Brava 1.4 12V po umyciu przestały działać światła mijania, drogowe, wycieraczki oraz nawiew, mimo że bezpieczniki i przekaźniki były sprawne. Problemem okazał się brak napięcia w gnieździe bezpieczników dla tych obwodów. Zalecano sprawdzenie wtyczek przy zespolonym przełączniku świateł na kierownicy, gdzie jedna z wtyczek mogła być wypalona lub mieć luźne styki. Również wskazano na możliwe uszkodzenie stacyjki, która może powodować brak zasilania. Po demontażu obudowy kierownicy i kontroli styków okazało się, że jeden kabel w kostce miał zbyt dużą szczelinę we wsuwce, co powodowało przerwę w obwodzie. Po poprawieniu połączenia światła i inne urządzenia zaczęły działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA