logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Universum V46012 wzmacniacz na STK. Padł po włą.

michal_v 01 Gru 2008 10:19 6434 14
REKLAMA
  • #1 5804008
    michal_v
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Witam, ostatnio nabyłem ładną wieżyczkę składającą się z 6 segmentów w tym zmieniarki na 5 CD i wszystko sterowane z pilota.
    Byłem zadowolony do wczoraj kiedy to włączyłem wzmacniacz i niestety nie powitała mnie żadna muzyka, kompletny brak głosu, szumu, nic.
    Na początku zawsze słychać cyknięcie przekaźnika, jednak chyba tym razem dźwięk był chyba odrobinę inny, i jak by za szybko, i zupełnie inny odgłos... Przekaźnik zwykle cyka pól sekundy, sekundę od włączenia, a wczoraj było to jak by od razu. Czyżby przekaźnik nie zadziałał i na hybrydy poszło jakieś nie chciane napięcie, czy raczej nie ma to wpływu ?
    Nie było czuć żadnego zapachu, spalenia elementów, rezystory też czyste. W środku siedzą dwa układy hybrydowe STK 4044 XI. Mocarne trafo i dwa kondy Samsunga 8200 mikro na 80 V.
    Wzmacniacz pracował jeszcze pod komputerem, pod wejście VTR2. Współpracował z parą kolumn Philipsa wyjście A i jedną kolumną Altus 300 w której niestety gra tylko basowy i to było pod wyjście B. Wszytko 8 ohm, a hybrydy nie lubią niższej rezystancji więc było wszystko ok dobrane.
    Wzmacniacz grał tylko jeżeli był włączony equalizer, jeżeli się go wyłączyło wzmacniacz nie dawał głosu. Z tyło jest EQ IN i EQ OUT można to jakoś z mostkować by ominąć equalizer ?

Cholera nie wiem co mam robić :cry:... Wszytko było ok dzień wcześniej a tu na drugi dzień włączam go i niestety nic, nie został przegrzany ani używany na imprezie. Idzie jakoś sprawdzić hybrydy? Oby dwa układy od razu poszły z dymem? Prosił bym o rady, sugestie i pomoc.
    Pozdrawiam.

Post był raportowany. Proszę poprawić temat.
    Regulamin pkt. 11.
    GM
    Załączniki:
    • Universum V46012 wzmacniacz na STK. Padł po włą. 15112008952-2.jpg (382.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5806618
    Grove82
    Poziom 12  
    Ocena: 105
    Układy STK są bardzo wrażliwe, na wszelkiego rodzaju zwarcia, zwłaszcz w szynach zasilających. Może jakieś przepięcie w zasilaczu? Ciężko określić. Jeśli tak to pozostaje wymiana STK-a!
  • #3 5806783
    michal_v
    Poziom 13  
    A jakoś sprawdzić te STK idzie ?
    Cholera od zawsze używałem tranzystorowca, imprezy nie imprezy, różnego rodzaju kombinacje z rezystancją, nawet pół roku grał z ZG-40c na 4 ohm. Czasem można było na nim jajka smażyć. Tylko czasem, zadbany dziadek. Poszedł na chwile na półkę mam nadzieje że się nie obraził.. Chodzi oczywiście o PW-9010. Ale ustrojstwo te STK ! I w dodatku z jakiego powodu...
  • Pomocny post
    #4 5807167
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5807268
    michal_v
    Poziom 13  
    Dzięki za konkrety. To już coś, i na pewno jutro, lub pojutrze to sprawdzę jak znajdę dłuższa chwile czasu.
    Co będę w ten sposób wiedział gdy to sprawdzę ? Jestem trochę w STK nie obeznany.
  • #6 5808183
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 5809192
    bogunio
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Prosze znaleźć w Sieci notę aplikacyjną STK 4044XI i sprawdzić napięcia stałe na nóżce 13 ( ok. 0 V),
    14 (napiecie takie jak na głównym mostku prostwniczym <plus>),
    12napiecie takie jak na głównym mostku prostwniczym <minus>),
    Jeżeli te warunki są spełnione to STK raczej dobre.

Czy bezpieczniki Kolega sprawdzał?

Wyjąć te zwory z surround in out i włożyć do eq in out -sprawdzić czy działa.

Wyścia A i B łączą głośniki równolegle, a więc na jednym kanale było 4 ohm czego STK nie lubią
  • #8 5809547
    michal_v
    Poziom 13  
    Dziękuje koledzy. Właśnie się biorę do roboty, o efektach poinformuje. I z tymi 4 ohm na jednym kanale prawda :( teraz sprawdziłem rezystancje miernikiem... Tylko czemu padło od razu po włączeniu a nie w czasie gry..

Dodano po 3 [minuty]:

p.s. moja głupota... Pisało A - 8 ohm B - 8 ohm myślałem że wszystko poprawnie. I że po prostu jedna strona jest na 16 ohm w szeregu a nie równolegle.

Dodano po 58 [minuty]:

Na nóżkach 13 w jednej kości jest 1,5 V na drugiej 9 V.

Na nóżkach 14 pod obciążeniem to ok. 60 V

Na nóżkach 12 jest to napięcie ok. 5,8 V.

I co myślicie panowie ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 5810411
    bogunio
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Myślimy że coś jest źle z ujemnym napięciem zasilania.
    Jak tam bezpieczniki?
    Jakie są napięcia na tych elektrolitach 8200uF/80V?
  • REKLAMA
  • #10 5810715
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5810841
    michal_v
    Poziom 13  
    Panowie napięcie jest tylko na jednym z dużych kondów, mianowicie 61,5 V na drugim 4 V. O co chodzi ?
    Bezpiecznik zaobserwowałem jeden. Na płytce zasilającej na której znajduje się też przekaźnik i małe trafo, które zapewne zasila jakąś pośrednią elektronikę. Bezpiecznik jest tam 3,15 A i jest na pewno ok. Zauważyłem też dwa mostki prostownicze koło siebie jeden mniejszy podłużny i drugi większy kwadratowy chłodzony dość sporawym radiatorem.
    Z góry bardzo dziękuje za zainteresowanie i dotychczasową pomoc.
  • #12 5811500
    Ramzes one
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Dodam coś od siebie.Posiadam taki wzmacniacz i miałem kiedyś podobny problem.Przy włączaniu trzask w środku i wzmacniacz padł.Po wciśnięciu standby gasła zielona dioda ale nie działo się nic więcej.Skopałem się w nim myśląc że to coś poważnego a usterka była banalna.Na tej płytce na której jest małe trafo od czujki jest szybkozłącze do głównego trafa ,piny tego złącza się opaliły w miejscu łączenia ze lutu ze ścieżkami.Wystarczyło poprawić luty i wzmacniacz zaskoczył.

Dodano po 46 [minuty]:

Co do gniazd korektora to możesz je zmostkować zworami tak samo jak są zmostkowane te gniazda od surroundu.Mam jeszcze małe pytanko odnośnie tej wierzy.Masz może połaczone segmety tymi kablami przez które ma iśc sygnał zdalnego sterowania?Jeśli taki to działa to jak wyglądają te przewody?
  • #13 5811764
    michal_v
    Poziom 13  
    Dzisiaj wrócę wcześniej to się zajmę sprawdzaniem, rano nie ma czasu. Ale mam ogromną nadzieję że STK'i pozostały żywe...

Co do twojego pytanka, to przewód jest podobny do telefonicznego jednak posiada 4 żyły. Z wzmacniacza wychodzi przewód i idzie do kaseciaka a z kaseciaka do tunera. Jeszcze chyba była wersja sterowania CD poprzez przewód, jednak mój CD'ek jest bezpośrednio z pilota sterowany. Postaram się znaleźć taki przewód na allegro, w audio szukałem i niestety nie ma. Zrobię foto jeżeli chcesz.

Moderowany przez Artur k.:

Proszę niezwłocznie zastosować się do polecenia moderatora z pierwszego postu.
    Regulamin p.6

• #14 5814247
    Ramzes one
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    U mnie po tej awarii STK były sprawne,zresztą jak wszystko.Po przelutowaniu tych pinów od razu zaskoczył i gra do dzisiaj.Co do tych kabli to czy przewody we wtyczkach idą równolegle czy może są przemieszane?Mam taka samą wierzę tylko CD na jedną płytę i tez właśnie podłączane za pomocą tych kabli.Pozdrawiam.
  • #15 5818248
    michal_v
    Poziom 13  
    To panowie usterka rozwiązana, mostek prostowniczy a dokładniej zimny lut na nim.
    Wzmacniaczyk dzisiaj przemówił własnym głosem. Więc prawdopodobnie będzie wszytko w porządku :) STK'i żyją co najważniejsze.

Serdecznie dzięki za pomoc.

P.S. Ramzes one - połączone jest wszytko szeregowo, i ponumerowane, więc o pomyłkę ciężko.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Universum V46012 z układami hybrydowymi STK 4044 XI przestał działać po włączeniu – brak dźwięku i nietypowe cyknięcie przekaźnika. Podejrzewano uszkodzenie układów STK, które są wrażliwe na zwarcia i przepięcia w zasilaniu. Zalecano wylutowanie układów STK i sprawdzenie działania przekaźnika oraz pomiar napięć na nóżkach układów zgodnie z notą aplikacyjną (nóżki 12, 13, 14). Stwierdzono nieprawidłowe napięcia, szczególnie na ujemnej gałęzi zasilania oraz różnice napięć na kondensatorach elektrolitycznych 8200 µF/80 V. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się zimny lut na mostku prostowniczym, który po przelutowaniu przywrócił poprawne działanie wzmacniacza i układów STK. Dodatkowo zwrócono uwagę na niekorzystne połączenie głośników (4 Ω równolegle) obciążające układy STK. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące okablowania segmentów wieży i sterowania pilotem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA