Witam, mam problem z wzmacniaczem firmy Universum v4386. Mój problem jest podobny do opisanego w temacie Link lecz problem nie został w nim rozwiązany a temat jest już archiwalny. W wzmacniaczu zamontowane są kostki STK - 4048II zamiast oryginalnie montowanych STK - 4046X. Nie wiem od kiedy usterka występuje ponieważ wzmacniacz został zakupiony na popularnym serwisie darmowych ogłoszeń. Po podłączeniu do prądu migała cały czas dioda przycisku power i wzmacniacz się dalej nie włączał. Po rozkręceniu okazało się że na płycie zasilacza oraz końcówki mocy jest przepalona dioda D550 oraz urwana jedna nóżka termistora. Elementy zostały wymienione a wzmacniacz załączył się z ww problemem. Przeszukując forum można znaleźć informację że kostki i wzmacniacz posiadają układ wyciszenia Link. Dla porównania zamieszczam noty katalogowe obu kostek ponieważ układ wewnętrzny połączeń się różni oraz przykładowe połączenie ponieważ nóżka 8 i 11 są w układzie STK - 4048II niepodłączone a w STK-4046XI są połączone rezystorem i kondensatorem podobnie jak na schemacie wzmacniacza.
Schemat wzmacniacza zamieściłem w dziale schematy ponieważ wcześniej nie był dostępny na elektrodzie i jest dostępny pod tym Link'iem
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
Schemat wzmacniacza zamieściłem w dziale schematy ponieważ wcześniej nie był dostępny na elektrodzie i jest dostępny pod tym Link'iem
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.