logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Uniwersum-zwarcie na wyjściu, stk 4048V

kamil_cb 23 Mar 2009 12:04 2949 17
  • #1 6320428
    kamil_cb
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Witam. Otóż mam wzmacniacz na tej że hybrydzie, niestety po powrocie do domu z stancji włączam i coś tylko pyknęło i jeden kanał zdechł...
    Jak się okazało mamuśka robiła porządki i odczepiała jeden kabel od kolumny który zwarł się z drugim zaciskiem...
    Czy to pykniecie to zabezpieczenie? Nie zauważyłem żeby coś się spaliło, nic nie zaśmierdziało..ale kanał nie gra albo gra bardzo cicho...
    Wzmacniacz odłączyłem już od sieci ale to nic nie pomogło...czy w tym przypadku jakoś inaczej resetuje się to zabezpieczenie czy po prostu padł kanał ;/
    Pozdrawiam i proszę o pomoc...
  • #2 6320756
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6320791
    kamil_cb
    Poziom 17  
    Ma wyjściu czyli na zaciskach kolumn czy na nóżkach od scalaka?
    Ewentualnie czy można używać w takim stanie wzmacniacza z jednym sprawnym kanałem?
    Chodził by jako wzmacniacz dla subwoofera narazie do czasu ewentualnej naprawy...

Zdania zaczynamy wielką literą, a kończymy kropką.
    Proszę poprawić swoje posty.
    Regulamin p.15
    [Art]

Poprawione, prosze o pomoc :)
  • #4 6329425
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Sprawdź najpierw napięcie na zaciskach niesprawnego kanału. Tak jak napisał Piotrek Majstersztyk.
  • #5 6335804
    kamil_cb
    Poziom 17  
    Mogę dodać dodać że w głośnikach słychać dźwięk z tego kanału ale jest on bardzo zniekształcony, ma nierówną głośność tzn raz ciszej raz głośniej ale i tak cichutko bardzo, napięcia stałego raczej nie ma na wyjściu a przynajmniej tak wynika z moich obserwacji (wzmacniacz ma wskaźnik wysterowania led ale nie pali się on stale jak to miało miejsce przy uszkodzeniu Unitra WS 4421 gdzie faktycznie napięcie stałe po zmierzeniu było) ale sprawdzę to jeszcze jutro wieczorem jak będę w domu :)
  • #6 6337191
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6340068
    kamil_cb
    Poziom 17  
    Nie dobrze.....a orientuje się ktoś gdzie zakupić ORYGINAŁ takowego układu?
    Bo o podróbkach słyszałem skrajnie różne opinie...
  • #8 6341055
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6341388
    kamil_cb
    Poziom 17  
    To na dniach rozejrzę się za takim STK'iem...
    A pytanie na przyszłość, można taki układ zabezpieczeń dołożyć np z jakiegoś kitu?
    Oraz czy mogę użyć tego wzmacniacza jako wzmacniacza kanału subwoofera tzn używać tylko jednego kanału?
  • #10 6341968
    piotr.grad
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Zanim zaczniesz coś szukać to sprawdź bezpieczniki wewnątrz wzmacniacza... Jak się jeden upali to wtedy charczy i jest cicho.
  • #11 6344985
    kamil_cb
    Poziom 17  
    Bezpieczniki sprawdzone-sprawne...
    Zdjąłem obudowę i zauważyłem zacieki na płycie jak by wylały się elektrolity-nie wiem czy to to bo nie widziałem takowej usterki na oczy w życiu...
    Wzmacniacz Uniwersum-zwarcie na wyjściu, stk 4048V

Dodam że to nie jest klej którym są one przyklejone do płyty głównej...
    Jak coś mogę dać zdjęci z bliska...
  • #12 6345067
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6346875
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6370484
    kamil_cb
    Poziom 17  
    Witam ponownie!
    Pomierzyłem napięcia na wyjściu wzmacniacza i na sprawnym wyjściu nie ma stałego w ogóle a na tym niesprawnym jest napięcie 8V stałego...
    Co mierzyć dalej?
  • #15 6370559
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 6370608
    kamil_cb
    Poziom 17  
    Aj...
    Dzięki za pomoc, na dniach zabiorę się za to...
    Pozdrawiam :)
  • Pomocny post
    #17 6370696
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Uniwersum z hybrydowym układem STK4048V uległ uszkodzeniu jednego kanału po zwarciu na wyjściu głośnikowym spowodowanym przypadkowym zwarciem kabli kolumn. Objawy to brak lub bardzo cichy i zniekształcony dźwięk na uszkodzonym kanale oraz obecność napięcia stałego około 8V na wyjściu tego kanału, podczas gdy na sprawnym kanale napięcie stałe nie występuje. Sprawdzone zostały bezpieczniki, które okazały się sprawne. Na płycie głównej zauważono wycieki elektrolitów, co może być przyczyną uszkodzenia układu STK. Zalecane jest dokładne oczyszczenie płyty specjalnym preparatem Kontakt WL przed wymianą hybrydy. Uszkodzony układ STK4048V należy wymienić na oryginalny, który można zakupić m.in. w sklepie Cybor-tech. Wzmacniacz z jednym sprawnym kanałem można tymczasowo używać np. jako wzmacniacz subwoofera. Nie ma specjalnego resetu zabezpieczeń poza odłączeniem zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA