logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć sieć TN-C w garażu do sieci TN-S w nowym budynku?

akexander_m 01 Gru 2008 18:57 2980 8
  • #1 5805720
    akexander_m
    Poziom 15  
    Ocena: 57
    Mam pytanie może głupie, czy można sieć TN-C (w garażu) podpiąć do sieci TN-S w nowym budynku.
  • #2 5806055
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5806326
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 271
    geguś napisał:
    akexander_m napisał:
    Mam pytanie może głupie, czy można sieć TN-C (w garażu) podpiąć do sieci TN-S w nowym budynku.

Nie można.

Witam. Czy chodzi o to że RCD przerywa N ?. Czy jeszcze coś innego.
  • #4 5806546
    akexander_m
    Poziom 15  
    Chodzi o to, że wynajmuję garaż. Wszystko było cacy dopóki właściciel nie wymienił instalacji w budynku. Teraz nie mogę spawać migomatem bo wybija różnicówkę. Co dziwne załączyć migomat mogę dopiero po zapaleniu łuku wybija. Ten sam migomat działa poprawnie w innym warsztacie w sieci TN-S. Pomiary rezystancji izolacji nie wykazały uszkodzeń.
  • #5 5806686
    Gonzokrates
    Poziom 11  
    Są różne różnicówki. Mam na myśli, że na różne prądy różnicowe.
    Po drugie w każdym obwodzie elektrycznym istnieje pewna suma upływności generująca pewną sumę prądów różnicowych. Dopóki ta suma jest poniżej progu aktywacji, różnicówka nie zadziała, ale może się okazać, że wystarczy mały (procentowo) prąd z kolejnego urządzenia, który zsumowany z tymi innymi prądami spowoduje zadziałanie różnicówki.

Pozdrówka :-)
  • #6 5806772
    akexander_m
    Poziom 15  
    Jeszcze jedno pytanie. Czy upływność do ziemi wtórnej strony trafo spawalniczego (przedmiot spawany leży na ziemi) spowoduje zadziałanie różnicówki.
  • #7 5806925
    owenpe
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Jeżeli różnica prądów przepływających przez bieguny różnicówki jest większa od progu zadziałania, to różnicówka wywala zasilanie. Jeśli więc ta upływność będzie mniejsza od progu zadziałania, to nie wywali.
  • #8 5807016
    akexander_m
    Poziom 15  
    No ale ta upływność jest po stronie wtórnej, czyli nie ma galwanicznego połączenia z siecią, chyba że źle myślę.
  • #9 5807098
    jarek1538
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Kolego jeżeli twój migomat jest sprawny, to cały problem leży w gniazdku z którego go zasilasz. Jeżeli przewód zasilający jest trzy żyłowy zakończony wtyczką z tzw. uziemieniem, a gniazdko ma bolec i ten bolec w gniazdku jest połączony z zerem to nic dziwnego, że układ będzie wyzwalany w momencie zapalenia łuku. Sprawdź czy w twoim garażu są zamontowane gniazdka z "bolcem" i czy przypadkiem te bolce nie są połączone (z mostkowane z zerem). Jeżeli tak to jedynym wyjściem będzie usunięcie tych połączeń. Dla bezpieczeństwa musisz wykonać osobny obwód ochronny dla wszystkich gniazdek w garażu, uziemić wszystkie nieszczęsne bolce. Nie możesz ich podłączać do przewodu N na wyjściu z różnicówki.

Podsumowanie tematu

✨ Nie można bezpośrednio podłączyć sieci TN-C w garażu do sieci TN-S w nowym budynku. Problemem jest wyzwalanie wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) podczas pracy migomatu, co wynika z różnic w układzie ochronnym i połączeniach przewodów ochronnych i neutralnych. W sieci TN-C przewód ochronny i neutralny są połączone, natomiast w TN-S są rozdzielone, co wpływa na działanie różnicówki. Upływ prądu do ziemi po stronie wtórnej transformatora spawalniczego może powodować zadziałanie różnicówki, jeśli przekroczy próg czułości. Problem może wynikać z niewłaściwego połączenia bolców uziemiających w gniazdkach garażowych, które nie powinny być mostkowane z przewodem neutralnym. Zaleca się wykonanie osobnego obwodu ochronnego z prawidłowym uziemieniem gniazdek w garażu, aby uniknąć fałszywych wyłączeń różnicówki i zapewnić bezpieczeństwo użytkowania urządzeń spawalniczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA