logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja w garażu, wydzielona z sieci TN-C, z różnicówką

slimm 10 Sty 2008 20:56 12298 9
REKLAMA
  • #1 4680226
    slimm
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam. Mam zamiar zrobić instalacje elektryczną w wolnostojącym garażu. Tak ze 3 gniazdka hermetyczne, jakieś oświetlenie, ze 2 gniazda 3 fazowe 16A. Wszystko to położone na tynku w listwach maskujących. I teraz uwaga. Zasilanie zamierzam dociągąć kablem np. YDY 4x4mm2 ułożonym pod ziemią w rurkach odpowiednio głęboko i tak dalej. Ale mam zamiar uziemić dodatkowo skrzynkę rozdzielczą przy pomocy bednarki wkopanej poniżej tego kabla którym będzie pociągnięte zasilanie. Będzie to układ sieciowy typu TN-C Instalacja w garażu, wydzielona z sieci TN-C, z różnicówką ze wspólnym przewodem neutralno ochronnym. Z tym że, przewód neutralno ochronny PEN zamierzam dodatkowo połączyć właśnie z tą bednarką a następnie rozdzielić go na przewody PE i N. Instalacja w garażu, wydzielona z sieci TN-C, z różnicówką Robię to po to bo być może zainstaluję wyłącznik różnicowo prądowy na gniazdka jednofazowe. Czyli do gniazdek jednofazowych będą wchodziły przewody L, N, PEN. Nie będę natomiast podłączał do różnicówki gniazd 3 fazowych. Gniazda 3 fazowe pozostaną w układzie TN-C z tym że przewód neutralno ochronny będzie dodatkowo uziemiony właśnie tą bednarką w garażu. Nie będę podłączał różnicówki do gniazd 3 fazowych dlatego że będzie to wymagało 5 bolcowych wtyczek, a w mieszkaniu mam gniazda 3 fazowe 4 bolcowe i chce żeby można było bezproblemowo podłączać urządzenia zarówno w mieszkaniu jak i w garażu. Poza tym do gniazd 3 fazowych będą podłączane urządzenia generujące obciążenie symetryczne (np. szlifierka 3 fazowa) Stosowanie układu z gniazdami 5 bolcowymi ma większy sens w przypadku urządzeń dających obciążenie niesymetryczne (np. tokarka z dodatkowym silnikiem 1 fazowym) Postanowiłem położyć dodatkowo bednarkę na wypadek uszkodzenia przewodu PEN w przewodzie zasilającym garaż (np. ktoś go przypadkowo odłącza od skrzynki w domu). Przewód PEN będzie oczywiście podłączony do rozdzielni w domu która jest oczywiście tam uziemiona a w domu jest układ sieciowy typu TN-C. Instalacja gniazdek jednofazowych, oświetlenia, oraz instalacja gniazdek 3 fazowych w garażu będzie oczywiście zabezpieczona oddzielnymi wyłącznikami nadprądowymi. Mam pytanie czy jak na instalację w garażu taki pomysł jest wystarczająco poprawny.
  • REKLAMA
  • #2 4680346
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 293
    Jest jedna zasadnicza wada tego rozwiązania – w jednym pomieszczeniu będą występowały dwa systemy ochrony przeciwporażeniowej, czyli TNC i TNC-S.
  • #3 4680437
    transoptor
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Zastosowanie różnicówki wcale nie przeszkadza w pracy urządzeń 3-fazowych .Różnicówka w momencie zadziałania odpina zero robocze ale normalnie każde urządzenie będzie pod ochroną. Zadne kombinacje układów nie są potrzebne.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4696912
    lugosky
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jak na mój gust to troche przekombinowałęś . Jeżeli w rozdzielni w garażu zastosujesz przeciwporażeniówke 3 fazowa to masz chronione wszystki gniazdka i 1 i 3 fazowe.Z przeciwporażeniówką jest jedynie problem kiedy są zastosowane falowniki (ładowanie kondenasatorów po załączeniu wybija czsami przeciwporażeniówke).
  • REKLAMA
  • #5 4697505
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Instalacja będzie prawidłowa jeśli zastosujesz róznicówkę 1-fazową. W przypadku gdyby kolega zastosował różnicówkę 3-fazową wiązało by się to z przymusowym zastosowaniem gniazd 5-bolcowych i wymianą wszystkich gniazd i wtyczek w domu co było by dosyć kosztowne. Nawet myśląc przyszłościowo i montując 3-fazową różnicówkę do 4-bolcowych gniazd wiązało by się to z problemami i "wywalaniem" różnicówki. W przypadku stosowania urządzeń o obciążeniu symetrycznym było by ok, ale np. w spawarkach gdzie potrzebne jest 230V byłby problem z podłączeniem.
  • #6 4700553
    lugosky
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jak pisałem wcześniej przy prawidłowo wykonanej instalacji z przeciwporarzeniówką jedyny problem jest wtedy kiedy są zastosowane pojemności np falowniki. Czasami są problemy też z wilgocią . Niedawno kładłem instalacje w moim garażu typu blaszak mam w nim ustawioną tokarke frezarke migomat, wirówke wiertarke szlifierke i wszystko działa jak malowane. Oświetlenie to 8 świetlówek i też przy starcie nie wybija przeciwporażeniówki. A koszt gniazdka 5 bolcowego nie jest wcale taki duży poza tym nie wszystkie maszyny potzebują takich gniazdek stare maszyny posiadają trafa 380/220 V lub 380/24V.
  • #7 4700959
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Nie wiem co na celu ma stosowanie gniaz 4 bolcowych i stosowanie dwóch rożnych ukladów sieciowych w jednym pomieszczeniu ale nachodzi mi jedno pytanie do głowy: nowe jak i modernizowane instalacje powinny byc wykonywane w układzie sieci TN-S? Moze sobie lepiej zrobić układ sieci TT albo IT :D

Pozdrawiam!
    FIlip
  • REKLAMA
  • #8 4701115
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Kolega pisał że chce zastosować gniazda 4 bolcowe bo takie gniazda ma w domu i z takimi wtykami ma urządzenia. Widocznie ma jakiś powód że nie chce zmienić na 5 bolcowe choć tak powinno być. Poza gniazdami należało by jeszcze powymieniać 4-żyłowe przewody w urządzeniach, no i przedłużacze 4-żyłowe, o ile są. Ja napisałem tylko że jeśli 4-bolcowe to koniecznie bez różnicówki 3-fazowej.
  • #9 4716187
    Huba-Bubba
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    dj_stopa napisał:
    Nie wiem co na celu ma stosowanie gniaz 4 bolcowych i stosowanie dwóch rożnych ukladów sieciowych w jednym pomieszczeniu ale nachodzi mi jedno pytanie do głowy: nowe jak i modernizowane instalacje powinny byc wykonywane w układzie sieci TN-S? Moze sobie lepiej zrobić układ sieci TT albo IT :D

TN-S dlatego, że tak nakazują przepisy budowlane. W obu układach: TT i IT należałoby zastosować gniazda 5-bolcowe, więc nic to nie zmienia. Poza tym wytłumaczysz mi może jak wyobrażasz sobie przejście z TN-C na IT :?:
  • #10 4717028
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Jeśli patrząc tylko teoretycznie ( bo jest to nie ekonomiczne) mozna wydzielić sieć IT z sieci TN-C stosując odpowiedni transformator separacyjny i uzwojenie wtórne odpowiednio podlączyć dla sieci IT :)
    A przepisy budowlane oczywiście ze nakazują nowe instalacje wykonywać w układzie sieci TN-S, pytanie w poprzednim poście zadałem z ironią :)

Pozdrawiam!
    Filip

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania instalacji elektrycznej w wolnostojącym garażu z zasilaniem z sieci TN-C, gdzie przewód PEN jest rozdzielany na PE i N w rozdzielnicy, z zastosowaniem wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) na gniazdka jednofazowe. Zwrócono uwagę, że w jednym pomieszczeniu występować będą dwa systemy ochrony przeciwporażeniowej: TN-C i TN-C-S, co jest wadą rozwiązania. Różnicówka 1-fazowa na gniazdka jednofazowe jest dopuszczalna i prawidłowa, natomiast stosowanie różnicówki 3-fazowej wymaga gniazd 5-bolcowych i może powodować problemy z urządzeniami 4-bolcowymi oraz wyzwalaniem RCD przy niesymetrycznym obciążeniu. Wskazano, że nowoczesne instalacje powinny być wykonywane w układzie TN-S zgodnie z przepisami budowlanymi. Alternatywnie można rozważyć układy TT lub IT, jednak wymagają one gniazd 5-bolcowych i innych rozwiązań. W praktyce stosowanie różnicówek jest skuteczne, choć mogą wystąpić problemy z urządzeniami zawierającymi falowniki lub przy wilgotności. Koszt gniazd 5-bolcowych nie jest wysoki, ale wymaga wymiany wtyczek i przewodów. Możliwe jest teoretyczne wydzielenie sieci IT z TN-C przez transformator separacyjny, jednak jest to nieekonomiczne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA