logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja i funkcje przycisków gramofonu Grundig GT12 w radiokombi RPC 50

jan-stan 02 Gru 2008 15:45 2491 4
REKLAMA
  • #1 5808863
    jan-stan
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam.
    Stałem się posiadaczem radiokombi RPC 50 / z gramofonem Grundig GT12 / i mam prośbę związaną z tym sprzętem :
    1. nie mogę znaleźć instrukcji do tego gramofonu, gdyby tak ktoś podpowiedział gdzie szukać, jeśli nie do tego konkretnie to coś zbliżonego / ale po polsku /. Oczywiście chodzi tu nie o "włącz wyłącz" ':D', tylko o wszelkie regulacje;
    2. co się 'kryje' pod włącznikami :
    - Auto reject;
    - AFC;
    - Muting;
    - TB;
    - TA.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5809345
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    jan-stan napisał:
    Witam.
    ...
    2. co się 'kryje' pod włącznikami :
    - Auto reject;
    - AFC;
    - Muting;
    - TB;
    - TA.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.

- Auto reject; - automatyczny powrót ramienia gramofonu na podstawkę, po zakończeniu odtwarzania płyty.
    - AFC; - Auto Frequency Control - Automatyczna regulacja częstotliwości. Po włączeniu, stabilizuje częstotliwość generatora lokalnego przy odbiorze stacji radiowych w paśmie UKF.
    - Muting; - wyciszanie szumów przy przestrajaniu radia w paśmie UKF.
    - TB; - TonBand = taśma = magnetofon.
    - TA. - TonAbnehmer = gramofon.

GM
  • REKLAMA
  • #3 5813826
    jan-stan
    Poziom 18  
    Adn. pkt.1: Chyba przedobrzyłem z określeniem 'wszelkie regulacje', dokładnie chodzi mi o to do czego służy ANTI-SKATE oraz jak przeprowadza się regulację siły docisku igły do płyty.
    Adn. pkt.2 : Tu odwrotnie, podałem za mało informacji. Dokładnie chodzi o przyciski oznaczone TA/MAG oraz TA/TB.
    Pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

Jakiś roztargniony dziś jestem. Zapomniałem jeszcze o jednym przełączniku. Są tam oznaczenia : REPEAT, AUTO, MAN, OFF. Nie jestem pewny co kryje się pod napisem AUTO oraz MAN.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5814063
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    jan-stan napisał:
    Adn. pkt.1: Chyba przedobrzyłem z określeniem 'wszelkie regulacje', dokładnie chodzi mi o to do czego służy ANTI-SKATE oraz jak przeprowadza się regulację siły docisku igły do płyty.

http://www.rcm.com.pl/hobby/phono/kalibracja/kalibracja.php

jan-stan napisał:
    Adn. pkt.2 : Tu odwrotnie, podałem za mało informacji. Dokładnie chodzi o przyciski oznaczone TA/MAG oraz TA/TB.

TA/MAG = TonAbnehmer Magnetisch = gramofon z wkładką magnetyczną. Prawdopodobnie przycisk przełączający rodzaj wkładki gramofonowej.
    TA/TB = TonAbnehmer/TonBand = przełącznik przełączający źródło sygnału. Gramofon/magnetofon.

jan-stan napisał:
    Jakiś roztargniony dziś jestem. Zapomniałem jeszcze o jednym przełączniku. Są tam oznaczenia : REPEAT, AUTO, MAN, OFF. Nie jestem pewny co kryje się pod napisem AUTO oraz MAN.

Repeat = powtórzenie. Po wciśnięciu, gramofon będzie powtarzał odtwarzanie płyty.
    Auto = włączona automatyka gramofonu.
    Man = włączona ręczna automatyka gramofonu.
    Off = wyłączony.

Z ciekawości spytam. Czy próbowałeś uruchomić jakąś funkcję tego urządzenia i dokonać analizy związku pomiędzy naciśniętym przyciskiem, a reakcją urządzenia?

GM
  • #5 5815019
    jan-stan
    Poziom 18  
    GM - wielkie dzięki.
    Dla zaspokojenia ciekawości - na razie nic nie próbowałem bo sprzęt częściowo niesprawny. Najpierw wolałem poznać / upewnić się / 'co do czego' a później próbować naprawić.
    Pozdrawiam.
REKLAMA