Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z instalacją XP po użyciu Partition Magic :/

manfi 03 Gru 2008 08:34 2548 16
  • #1 03 Gru 2008 08:34
    manfi
    Poziom 9  

    Witam

    Przywiozłem od dziewczyny komputer chcąc wgrać od nowa Windę XP

    Wrzuciłem instalkę i nie wiem jakim cudem ale zamiast mi usunąć to co jest na C: i zainstalować to się zainstalowały 2 windowsy

    Więc postanowiłem usunąć tamtą partycję PM 8 komp się uruchomił ponownie pojawiło się niebieskie tło Windy takie jak przy sprawdzaniu spójności dysku i mogiła Koniec Próbuje bootować i wyskakuje PXE - 61 Media test failure, check cable oraz PXE - M0F: Eciting NVIDIA Boot AGENT Disk boot failure, insert system disk and press enter

    Albo się coś w BIOSIE poprzestawiało , mam teraz obydwa kompy właczone więc można podziałać o ile ktoś zechce pomóc

    Podłączyłem tamten dysk przez sata to swojego kompa i ustawiłem partycję na aktywną nie pomogło są trzy partycje na jednej z nich jest Winda ale nie wiem jak z bootowaniem bo może nie ma boot.ini

    Czy najprościej by było Partition Magic usunąć partycję / sformatować ta na której jest winda następnie z poziomu mojego kompa odpalić instalator i zainstalować windę na tym drugim dysku czy możecie mi jakoś pomóc HELP

    Aha dodam iż dysk pracuje zgrzyta etc więc połączenia ok było dobrze do momentu użycia Partition Magic jak zamieniłem literę z Dysku E na której była winda na C wyskoczyło że to systemowa i czy zatwierdzić i to chyba przez to ....

    Coś chyba w BIOSIE nie tak i think so Na IDE Channel 1 Slave mam napęd a na IDE Channel 3 Master Dysk

    Wcześniej pojawiało się NVIDIA Boot Agent , plus to co wyżej zlikwidowałem to przestawiając w BIOSIE
    Wejdź do BIOSu, Integrated Perhipherals->On-Chip LAN Boot Rom i to zaznacz na "disabled".

    Zostało teraz tylko Boot failure

    Wiem że trochę chaotycznie opisane ale moje działanie podczas instalacji też było chaotyczne podytkowane pośpiechem :/

    Licze na wyrozumiałość

    W żaden sposób nie chce mi zabootować płyty, dysk działa w momencie napisu boot from .... słychać jak płyta rusza i tu koniec ...

    Tak jak to piszę to sobie myślę może sprobować kopii systemu może z oryginałem coś nie tak skoro płytka staruje ale nie chce zabootować

    0 16
  • #2 03 Gru 2008 08:47
    shadow0013
    Poziom 34  

    Może masz w jakiejś gazecie Acronisa, często nim poprawiam co PM uszkodził. Jak możesz to usuń nim partycję i stwórz na nowo.

    -1
  • #3 03 Gru 2008 08:51
    manfi
    Poziom 9  

    Może to jest jakiś pomysł jeszcze tak sobie myślę żeby po prostu podpiąć ten dysk do mojego komputera i tam w Partition Magic usunąć całkowicie partycje wszyskie jakie są i wtedy spróbować , tylko co z tym bootowaniem nie tak bo tutaj leży problem

    0
  • #4 03 Gru 2008 08:59
    marek003
    Poziom 40  

    Po pierwsze Instalator XP uruchamia sie na kompie na którym ten dysk ma pracować, więc odpada instalacja XP na dysku spod innego kompa (tak jak to można było zrobić z w98).

    Prawdę mówiąc po twoim opisie to nie za bardzo orientuję się co chcesz teraz zrobić. Zapewne przed usunięciem partycji miałeś dwa systemy: jeden na dysku c a drugi na d
    Usunąłeś partycje rozruchową i dlatego komp nie może się zabotować i prosi o włożenie dysku z systemem.

    Nie wiem też czy po usunięciu partycji sformatowałeś ja czy nie?

    Jeżeli dysk jest już przydzielony na partycje włóż go do kompa koleżanki i uruchom instalkę XP. Następnie przejdź do ona wyboru na którym dysku ma być zainstalowany XP - ewentualnie sformatuj nieprzydzielony obszar na dysku c: i na nim zainstaluj XP.

    Drugi przypadek
    Jeżeli wcześniej zainstalowałeś XP na innym dysku i chcesz to wykorzystać, możesz ustawić tą partycję jako aktywną. Włóż dysk do kompa koleżanki i włącz instalator XP. Podczas instalacji instalator powinien wykryć windowsa a wtedy daj opcję napraw. Instalator doda wtedy "bota" do partycji rozruchowej i wszystko powinno ruszyć.

    0
  • #5 03 Gru 2008 09:06
    manfi
    Poziom 9  

    Więc kwestia wygląda tak

    Na tym dysku mam 3 sformatowane partycje widoczne po podłączeniu do mojego kompa jako I, J , K oraz 2 obszary nie podzielone na partycje takie małe które były widoczne normlanie tzn na początku była jedna gdy był 1 windows a teraz widać dwie ale mniejsza z tym

    W PM ustawiłem jedną z partycji na aktywną status PRIMARY

    Na ten moment mam czysty dysk po formacie z partycjami jakie wymieniłem powyżej problem pozostał bo nie mogę zabootować płyty z XP

    Aha i przed całym tym zajściem zmieniłem literę dysku podsawowego i to chyba przez to ten cały cyrk po restarcie pokazał się Blue screen wywołany PM i coś tam sobie działał po tym system się wysypał

    0
  • #6 03 Gru 2008 09:18
    shadow0013
    Poziom 34  

    Jeśli miałeś system na dwóch partycjach, możesz ukryć partycję z drugim systemem, skasować i zainstalować na wolnym miejscu windowsa, potem odkryć partycję i usunąć z drugiej partycji windowsa np TC. Kolega marek003 ma całkowitą rację powinien to być komputer dziewczyny, przeniesienie zainstalowanego systemu z Twojego komputera może zakończyć się padem systemu lub będzie działał i zainstaluje drugi komplet sterowników, co może spowodować kłopoty w późniejszej pracy.

    0
  • #7 03 Gru 2008 09:25
    manfi
    Poziom 9  

    A jeśli podepnę ten dysk do Siebie i w PM usunę wszystkie partycje jakie tam są tworząc cały obszar dysku niepodzilonego i niesformatowanego tak jakby był nowy ...

    Czy to może coś pomóc ? Bo jak wspomniałem wyżej problem opiera się na komunikacie

    "Disk boot failure, insert system disk and press enter "

    0
  • #8 03 Gru 2008 09:28
    leonov
    Poziom 41  

    Wynika z tego że obecnie problem to uruchomienie instalatora z płyty XP - a jak wyglądąja teraz opcje botowania w biosie ?

    0
  • #9 03 Gru 2008 09:28
    shadow0013
    Poziom 34  

    Skasuj u siebie to co niepotrzebne i nie formatuj, windows poprosi o wskazanie miejsca instalacji i instaluj na nieprzydzielonym obszarze dysku.

    0
  • #10 03 Gru 2008 09:32
    manfi
    Poziom 9  

    leonov napisał:
    Wynika z tego że obecnie problem to uruchomienie instalatora z płyty XP - a jak wyglądąja teraz opcje botowania w biosie ?


    Więc wyciągnąłem baterię z BIOSA ale na krótko , przestwiła się godzina ITP , nie wiem czy się zresetował ale raczej tak bo mówią że potrzeba kilka godzin

    Ustawiałem już nawet na BOOTOWANIU 3 miejsca wyboru na CD-ROM i nic to nie dało nadal ten sam komunikat teraz po restarcie DOSA znowu wyskakuje NVIDIA Boot Agent ale to wiem jak przestawić w BIOSIE wyłączając opcję LAN

    Więc zostaje tylko Boot z CD i niebootująca płytka

    0
  • #11 03 Gru 2008 09:39
    shadow0013
    Poziom 34  

    Zakładam że dysk z windowsem jest sprawny, odłącz dysk twardy i zobacz czy z CD będzie boot płytki może to nie dysk twardy a CD.

    0
  • #12 03 Gru 2008 09:56
    manfi
    Poziom 9  

    shadow0013 napisał:
    Zakładam że dysk z windowsem jest sprawny, odłącz dysk twardy i zobacz czy z CD będzie boot płytki może to nie dysk twardy a CD.


    Na tym dysku nic nie ma jest tylko podzielony na partycje i dysk jest sprawny podpinałem do drugiego komputera i wszystko działa wykrywa sformatowane partycje etc ... Problem z kolejnością podpięcia taśm chyba też znika bo na slave mam napęd a na master dysk który jest z resztą na SATA

    0
  • #13 03 Gru 2008 11:21
    marek003
    Poziom 40  

    Ale mówicie o dwóch różnych rzeczach.
    Od początku.

    Ustaw w kompie dziewczyny w biosie na pierwszym miejscy botowanie z CD-ROMu na drugim miejscu (secundary czy jakoś tam) dysk twardy.
    Przy wychodzeniu z biosu zapisz ustawienia.
    Włóż płytę cd z instalką XP i uruchom komputer (płyta ma być włożona przed ponownym uruchomieniem kompa bo możesz nie zdążyć przy normalnym uruchomieniu)
    Zakładam, że jest to oryginalna płyta XP (lub kopia botująca).

    Wcześniej, jak nie zależy ci na danych i chcesz wszystko postawić od nowa, to usuń wszystkie partycje i podłącz dysk do kompa dziewczyny.

    Po uruchomieniu kompa dziewczyny (z włożonym cd z XP i podpiętym dyskiem) pojawi się na 3-5 sekund komunikat czy uruchomić system z cd. Naciśnij tu dowolny klawisz aby nastąpił rozruch z cd romu.
    Instalator rozpozna dysk i zapyta co z nim zrobić i gdzie się zainstalować. Postępuj wg instrukcji instalatora. Podziel sobie na partycje jakie chcesz, sformatuj partycje którą chcesz i zainstaluj windows na której chcesz (wszystko wg poleceń instalatora)
    I tyle.

    0
  • #14 03 Gru 2008 11:38
    manfi
    Poziom 9  

    marek003 napisał:

    Wcześniej, jak nie zależy ci na danych i chcesz wszystko postawić od nowa, to usuń wszystkie partycje i podłącz dysk do kompa dziewczyny.

    Po uruchomieniu kompa dziewczyny (z włożonym cd z XP i podpiętym dyskiem) pojawi się na 3-5 sekund komunikat czy uruchomić system z cd. Naciśnij tu dowolny klawisz aby nastąpił rozruch z cd romu.


    Co do usunięcia partycji to może pomóc instalacja na "gołym" surowym obszarze dysku bez jakichkolwiek partycji może się udać

    Natomiast z tym naciśnij klawisz nie jest wesoło bo teraz przy uruchamianiu pokazuje się Boot CD/DVD i czy nacisnę czy nie to słychać że płyta rusza po czym jest monit

    "Disk boot failure, insert system disk and press enter "

    I tu kończy sie wszystko

    0
  • #15 03 Gru 2008 11:53
    marek003
    Poziom 40  

    Wychodzi na to że płyta jest niebotowalna lub jest uszkodzony CDROM (lub ma kłopoty z odczytem tej płyty).

    Dla sprawdzenia podmień czytnik cdrom w kompach ze swojego do kompa dziewczyny.

    Jeżeli z twoim cd to nie ruszy to zrób (zdobądz)botowalną płytę z XP.

    Jak chcesz sprawdzić czy ta płyta z XP jest botowalna to u siebie w kompie ustaw w biosie start (boot) z CDROMu i czy wystartuje komp z płyty.

    0
  • #16 03 Gru 2008 11:59
    shadow0013
    Poziom 34  

    Jeśli CD rusza to z jakiegoś powodu nie znajduje płyty CD, potem szuka systemu na HD i też nie znajduje. Najprościej sprawdź CD, płytę i kabel na swoim kompie, sprawdź czy rusza start z płyty.

    0
  • #17 03 Gru 2008 19:38
    manfi
    Poziom 9  

    Z pozoru trudne problemy mają błache rozwiązania ...

    Włożyłem inną płytę z Windą i wszystko ruszyło jak należy

    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

    0
  Szukaj w 5mln produktów