logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Załączanie pompy c.o., optotriak, jakiś schemat?

grzegusss 03 Gru 2008 08:53 4884 7
REKLAMA
  • #1 5790595
    grzegusss
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dziś mam kolejne pytanie mam pompę jak na załączniku chce ja włączać przez optotriaka
    - optotriaka chce sterować 5 woltami
    - pompa jest na 230v jej moc to 100W
    jaki układ muszę wykonać proszę o jakiś schemat

• REKLAMA
  • #2 5793528
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Spotkałem się z takim układem:

Ale - moim zdaniem - powinno być tak:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5797388
    grzegusss
    Poziom 11  
    Dziękuję. Mam jeszcze tylko pytanie: jak mocno można obciążyć to wyjście do pompy (ile watów i ile amperów)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5797740
    prezeswal
    To zależy od triaka, jego parametrów i warunków pracy (chłodzenie) - patrz katalogi.
  • REKLAMA
  • #5 5797917
    grzegusss
    Poziom 11  
    Dziękuję.

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

Mam takie pytanie, czy przy takim samym zestawieniu elementów tylko wymianie optotriaka na MOC3020 (bez literki N ) i triaka na TIC253N (czyli z literką N ) wszystko dalej będzie działało jak należy ??
  • #6 5798657
    prezeswal
    Tak, będzie OK :D (TIC25N ma najwyższe dopuszczalne napięcie).
    Literka N w nazwie optotriaka oznacza typ obudowy.
    Gdybyś miał problemy z kupnem takiego właśnie triaka, to podaj sprzedającemu wymagane przez Ciebie parametry (napięcie powyżej 600V, prąd-moc) i na pewno coś zaproponuje (chyba, że kupujesz wysyłkowo :| )
    Pozdrawiam
  • #7 5798679
    grzegusss
    Poziom 11  
    Właśnie znalazłem taki optotriak i triak u mnie w mieście i dlatego pytam, czy może być. Dzięki za pomoc.
  • #8 5799296
    prezeswal
    Na moim schemacie jest MOC3020M (a nie - N) i "z rozpędu" napisałem o typie obudowy :D . Nie zmienia to faktu, że ten optotriak (bez literki M) można zastosować.
    Polecam także katalogi, w których znajdziesz więcej o stosowaniu optotriaków przy różnych (m.in. indukcyjnych) obciążeniach triaka:
    http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/135568/FAIRCHILD/MOC3020M.html

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/M/O/C/3/MOC3020.shtml

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania pompą c.o. 230V/100W za pomocą optotriaka sterowanego napięciem 5V. Zaproponowano schematy układów z optotriakiem i triakiem, podkreślając konieczność dobrania triaka o odpowiednich parametrach prądowo-napięciowych oraz zapewnienia odpowiedniego chłodzenia. Wskazano, że optotriak MOC3020 (wersje M lub N) oraz triak TIC253N są odpowiednie do tego zastosowania, przy czym literka „N” w oznaczeniu triaka i optotriaka odnosi się do typu obudowy. Zalecane jest sprawdzenie danych katalogowych elementów, szczególnie przy obciążeniach indukcyjnych. Użytkownik potwierdził dostępność tych elementów lokalnie i uzyskał potwierdzenie ich kompatybilności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA