logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skrócić opóźnienie w sterowaniu radiowym RX433/TX433 do wyzwalania lampy?

Tomeczek131185 05 Gru 2008 16:12 7842 8
REKLAMA
  • #1 5821111
    Tomeczek131185
    Poziom 12  
    Witam serdecznie mam pytanie co do nadajnika i odbiornika w tytule tematu.
    Zrobiłem na modułach wraz z (koderem i dekoderem HT12E i HT12D) RX i TX433 odbiornik i nadajnik według schematu:
    Jak skrócić opóźnienie w sterowaniu radiowym RX433/TX433 do wyzwalania lampy?
    chciałem to wykorzystać do sterowania radiowego lampa w aparacie cyfrowym ale niestety nie działa. tak jak podejrzewałem jest prawdopodobnie za duże opóźnienie miedzy nadajnikiem a odbiornikiem (wiem że gotowe układy wyzwalania bazują na tych modułach RX433 i TX433.

Moje pytanie brzmi czy da się ten czas skrócić (nie jest koniecznością wykorzystanie HT12E i HT12D można wykorzystać inne układy nawet podejrzewam że trzeba :) ) jeśli tak to w jaki sposób??

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 5821176
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5821263
    Tomeczek131185
    Poziom 12  
    Mictronic napisał:
    Jeśli ma to być najprostsze sterowanie 1 kanałowe to nie używaj tych koderów.Nadawanie fali nośnej objawi się spustem migawki...Co prawda może to być uzależnione od innych urządzeń działających na 433MHz np piloty do otwierana bram ,ale to nie jest dla nas takie straszne.

Właśnie chodzi o najprostsze sterowanie jednokanałowe...
    Chodzi o to żeby w ogóle nie stosować koderów i dekoderów??? i co w tedy podać na wejście modułu nadawczego???

Przyjmijmy że po wciśnięciu spustu migawki w aparacie, w odbiorniku ma się zaświecić dioda... więc w jaki sposób zrealizować takie coś???

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 5821612
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6131860
    Tomeczek131185
    Poziom 12  
    Witam wszystkich powyższy problem nie został niestety rozwiązany... Potrzebuje wszystkich możliwych informacji na temat układu Am81sa10705...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 6132336
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    Witam.
    Z tego co wiem to spust migawki jest dwustopniowy .
    Pierwszy stopień - AF , drugi migawka .
    Na co więc ma reagować druga lampa ?
    Jeżeli można - do czego to ma służyć ?
    Było by prościej coś pomyśleć .
    Pozdrawiam .
  • #7 6132466
    Tomeczek131185
    Poziom 12  
    Spust migawki jest dwustopniowy :) chodzi o to żeby po naciśnięciu spustu migawki (czyli po naciśnięciu do końca) nadajnik podpięty na sanki aparatu w miejsce lampy wysyłał sygnał do odbiornika który znajduje się przy lampie błyskowej np. studyjnej i ją odpala... głównym problemem jest opóźnienie które jest wytwarzane na koderach i dekoderach... są takie układy gotowe do kupienia i działają na częstotliwości 433MHz i to musi się dać zrobić tylko potrzebne są odpowiednio szybkie kodery dekodery nie chodzi tu o bezpieczeństwo wysyłanego kodu tylko o prostotę i szybkość... nawet można by było to zrobić z dzwonka bezprzewodowego który działa na 433MHz ale też są potrzebne kodery dekodery....

Pozdrawiam
  • #8 6132645
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    Witam.
    Jak rozumiem kodery/dekodery są potrzebne w celu uniknięcia " fałszywych " wyzwoleń - np. od okolicznych dzwonków ?
    Sam coś robię w tym ( podobnym ) temacie i tak mnie to zainteresowało .
    Może wystarczyła by tylko nośna z jednym " pikiem " .
    Zrobiłem parę wyzwalań aparatów ( wielu ) ale całość - i aparat i lampa .
    Łatwiej to opanować.
    Pozdrawiam .
  • #9 6132865
    Tomeczek131185
    Poziom 12  
    Z jednym "pikiem" nie przejdzie ponieważ zakłócenia od innych urządzeń są tak duże że takie rozwiązanie nie wchodzi w grę... np. dobrym rozwiązaniem byłby układ który wysyła dwa "piki" ale o odpowiednim czasie trwania określonym a drugi układ który reaguje tylko na właśnie takie dwa "piki" a na inne nie reaguje... myślę że to nie może byś trudne tylko trzeba mieć pomysł...

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu opóźnienia w sterowaniu radiowym lampy błyskowej aparatu cyfrowego za pomocą modułów RX433/TX433 wraz z koderem HT12E i dekoderem HT12D. Użytkownik zauważa, że zastosowanie tych układów generuje zbyt duże opóźnienie, co uniemożliwia prawidłowe wyzwalanie lampy. Proponowane rozwiązania obejmują rezygnację z koderów i dekoderów na rzecz prostszego jednokanałowego sterowania, gdzie na wejście nadajnika podawane jest stałe napięcie (VCC), a na wyjściu odbiornika instalowana jest dioda z rezystorem. Jednakże pojawia się problem negacji sygnału przez moduły, co wymaga odpowiedniego dostosowania logiki. W dyskusji podkreślono, że koder/dekoder służą do eliminacji fałszywych wyzwoleń spowodowanych zakłóceniami z innych urządzeń 433 MHz, dlatego proste rozwiązania z jednym impulsem są niewystarczające. Sugeruje się zastosowanie układów generujących dwa impulsy o określonym czasie trwania, które odbiornik rozpoznaje jako prawidłowy sygnał wyzwalający. Wspomniano również o potrzebie szybszych i prostszych układów kodujących, które nie generują dużych opóźnień, a także o układzie AM81SA10705, o którym użytkownik poszukuje informacji. Całość ma na celu szybkie i niezawodne wyzwalanie lampy studyjnej lub błyskowej bez zbędnych opóźnień i fałszywych wyzwoleń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA